OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Czyli ten róż, fiolet na foto 179 (i nie tylko) to wskutek złej obróbki się pojawił. Mirka wersja ta z "tabasco" bardziej mi się podoba.
Jak widać i z matrycy 2 MPix całkiem dobre zdjęcie można uzyskać pomimo, ze producent specjalizuje się bardziej w drukarkach niż aparatach.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
To była moja pierwsza cyfrówkaI errata, fotka jest z 2003
![]()
The question is, who cares?
Ja akurat bym wybrał coś pomiędzy obydwoma wersjami Mirka, może dał trochę mniej nasycenia pomarańczu. W rzeczywistości odcień jest też mniej pomarańczowy, bardziej w kierunku słomkowego, w niektórych miejscach różowego. Przy przymglonych, zaniebieszczonych i płaskich zdjęciach trzeba zawsze znaleźć jakiś kompromis w obróbce, ideału osiągnąć się nie da, przegiąć łatwo i nieraz to mi się zdarza![]()
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Ale te dwie wersje się nie różnią nasyceniem koloru tylko wyostrzeniem, druga bardziej wyostrzona. No ale mogę się mylić...(tu autor obróbki musiałby sie wypowiedzieć). W oryginalnym pliku jaki wstawiłeś tez nie widzę tych różowo-fioletowych barw. Bardziej w jasny brąz wpadają.
Cos w ten desen??Załącznik 104320Czy w ten?Załącznik 104321
Kurde.Znowu dwie wersje.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 9.11.13 o 23:44
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
No właśnie o to wyostrzenie mi chodziło - takie pomiędzy, szczególnie na szczytach gór.
Ta ostatnia wersja bliższa naturze ale mniej efektowna, więc ostatecznie jest się nad czym zastanawiać (dlatego asekuracyjnie pisałem że "może" bym dał mniej nasycenia).
Ten prawdziwy kolor, o którym pisałem to tak naprawdę widać dopiero z bliska, z daleka niebieska mgiełka robi swoje![]()