Strona 20 z 173 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 1724

Wątek: Ze samiuśkich Tater

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Odp: Ze samiuśkich Tater

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    No kapitalnie, kolory mnie zastanawiają To na żywca tak wyglądało? Sorry, ale ja ostatno 10 lat temu byłem w Tatrach to nie pamiętam
    troszkę nie do końca te kolory, zastanawia mnie róż i fiolet, jak byłem tam we wrześniu (sam koniec września 28 i 29) to takich barw nie zauważyłem. Zdjęcia bardzo fajne, 180 dla mnie super, jedno z najlepszych w wątku.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Dzięki wszystkim za odwiedziny.
    Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    No kapitalnie, kolory mnie zastanawiają To na żywca tak wyglądało? Sorry, ale ja ostatno 10 lat temu byłem w Tatrach to nie pamiętam
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    troszkę nie do końca te kolory, zastanawia mnie róż i fiolet, jak byłem tam we wrześniu (sam koniec września 28 i 29) to takich barw nie zauważyłem. Zdjęcia bardzo fajne, 180 dla mnie super, jedno z najlepszych w wątku.
    Ja też już nie pamiętam A tak na poważnie (choć jak powiadają poważnie to się tylko w trumnie leży, ale i tego nie byłbym pewien) pogoda w trakcie wędrówki była słoneczna, czasem słońce przeświecało przez chmury, lekko przymglona. Efektem jest widoczna na zdjęciach dosyć silna niebieska dominanta. Po zmniejszeniu nasycenia niebieskiego wychodzi lepsza "przejrzystość powietrza", zyskują w większości kolory (np. zieleń), ale część traw i głównie drzew przechodzi w fiolet i róż, czyli to co widać na zdjęciach. Generalnie patrząc wtedy z tych miejsc z których robiłem fotki widać bardziej pomarańcz bądź "lekki, brudny" fiolet. Co jednak ciekawe na zdjęciach robionych tydzień później z Gubałówki (np ostatnia fotka) przy miękkim świetle (chmury) ten róż-fiolet jest dużo bardziej widoczny bez grzebania w kolorach. Dużo zależy od światła w danej chwili, jednak podsumowując to za bardzo "poprawiłem" niektóre fotki czego efektem jest "przeróżowienie"
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Sam walczyłem z kolorami po ostatnich wypadach w Tatry, OMD bardzo jakoś tym razem nie radził sobie z balansem bieli, szczególnie w czasie wyprawy na Szpiglasowy. Trochę lepiej było po założeniu filtra polaryzacyjnego. Tyle że wtedy robienie fot pod panoramy jest kłopotliwe . W sumie te kolory u Ciebie bardzo mi nie wadzą, ot takie nawiązanie zrobiłem do wypowiedzi Arka. W sumie jedynie ten róż mi nie pasuje

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Dzięki wszystkim za odwiedziny.

Ja też już nie pamiętam
    A wrzuc taki prosto z puszki bez Twojej ingerencji.Az mnie zaciekawily te kolory.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Oj, żebyśta się nie pobili skuli tych kolorów

PS.
    A RAW-a też z chęcią zobaczę
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Pieknie foty.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

179 prosto z puszki, tylko standardowe wyostrzenie przy pomniejszeniu:
    Nazwa:  Tatrytest.JPG
Wyświetleń: 139
Rozmiar:  365,9 KB

Zdjęcie pod słońce, mgiełka, jak dla mnie zbyt mdłe.
    O ile dobrze pamiętam to ściągnąłem trochę niebieskiego, dodałem kontrastu, vibrance i clarity.
    Problem dla mnie (w górach) głównie jest w niebieskim, który po dodaniu kontrastu zaczyna mocno dominować. Po zmniejszeniu jego nasycenia zdjęcie robi się wyprane z koloru. Dodanie nasycenia lub vibrance powoduje dalsze zwiększenie zaniebieszczenia, a po zmniejszeniu jego nasycenia część trawy (chyba) - ta o lekkim zbarwieniu różu/fiotetu zaczyna być już mocno fioletowo-różowa. Można zmniejszyć nasycenie tych kolorów mocniej niż to zrobiłem wtedy jest naturalniej.
    Do galerii można się bardziej pobawić
    Ogólnie co do kolorów z OMD - spojrzałem na starsze fotki z doliny robione Canonem - te same miejsca i pora roku - różnica w kolorystyce to niuanse, które można w zasadzie pominąć.
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

Często właśnie tak jest, że ta mgiełka doprowadza do "szału" , nawet bardzo często.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    179 prosto z puszki, tylko standardowe wyostrzenie przy pomniejszeniu:

Zdjęcie pod słońce, mgiełka, jak dla mnie zbyt mdłe.
    E tam az takie mdle nie jest.Trza przypraw dodac i kieliszek czerwonego winaZałącznik 104314A jesli dodamy do tego krople tabasco to juz bedzie chyba niesmaczne-popatrzZałącznik 104315

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Jesteś Mirek mistrz , a ta kropla tabasco chyba trochę za duża
    Szwarc, mydło i powidło

Uprawnienia umieszczania postów