Dzięki wszystkim za odwiedziny.
Ja też już nie pamiętamA tak na poważnie (choć jak powiadają poważnie to się tylko w trumnie leży, ale i tego nie byłbym pewien) pogoda w trakcie wędrówki była słoneczna, czasem słońce przeświecało przez chmury, lekko przymglona. Efektem jest widoczna na zdjęciach dosyć silna niebieska dominanta. Po zmniejszeniu nasycenia niebieskiego wychodzi lepsza "przejrzystość powietrza", zyskują w większości kolory (np. zieleń), ale część traw i głównie drzew przechodzi w fiolet i róż, czyli to co widać na zdjęciach. Generalnie patrząc wtedy z tych miejsc z których robiłem fotki widać bardziej pomarańcz bądź "lekki, brudny" fiolet. Co jednak ciekawe na zdjęciach robionych tydzień później z Gubałówki (np ostatnia fotka) przy miękkim świetle (chmury) ten róż-fiolet jest dużo bardziej widoczny bez grzebania w kolorach. Dużo zależy od światła w danej chwili, jednak podsumowując to za bardzo "poprawiłem" niektóre fotki czego efektem jest "przeróżowienie"
![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Sam walczyłem z kolorami po ostatnich wypadach w Tatry, OMD bardzo jakoś tym razem nie radził sobie z balansem bieli, szczególnie w czasie wyprawy na Szpiglasowy. Trochę lepiej było po założeniu filtra polaryzacyjnego. Tyle że wtedy robienie fot pod panoramy jest kłopotliwe. W sumie te kolory u Ciebie bardzo mi nie wadzą, ot takie nawiązanie zrobiłem do wypowiedzi Arka. W sumie jedynie ten róż mi nie pasuje
![]()
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Oj, żebyśta się nie pobili skuli tych kolorów
PS.
A RAW-a też z chęcią zobaczę![]()
The question is, who cares?
Pieknie foty.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
179 prosto z puszki, tylko standardowe wyostrzenie przy pomniejszeniu:
Zdjęcie pod słońce, mgiełka, jak dla mnie zbyt mdłe.
O ile dobrze pamiętam to ściągnąłem trochę niebieskiego, dodałem kontrastu, vibrance i clarity.
Problem dla mnie (w górach) głównie jest w niebieskim, który po dodaniu kontrastu zaczyna mocno dominować. Po zmniejszeniu jego nasycenia zdjęcie robi się wyprane z koloru. Dodanie nasycenia lub vibrance powoduje dalsze zwiększenie zaniebieszczenia, a po zmniejszeniu jego nasycenia część trawy (chyba) - ta o lekkim zbarwieniu różu/fiotetu zaczyna być już mocno fioletowo-różowa. Można zmniejszyć nasycenie tych kolorów mocniej niż to zrobiłem wtedy jest naturalniej.
Do galerii można się bardziej pobawić
Ogólnie co do kolorów z OMD - spojrzałem na starsze fotki z doliny robione Canonem - te same miejsca i pora roku - różnica w kolorystyce to niuanse, które można w zasadzie pominąć.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Często właśnie tak jest, że ta mgiełka doprowadza do "szału", nawet bardzo często.
E tam az takie mdle nie jest.Trza przypraw dodac i kieliszek czerwonego winaZałącznik 104314A jesli dodamy do tego krople tabasco to juz bedzie chyba niesmaczne-popatrzZałącznik 104315
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Jesteś Mirek mistrz, a ta kropla tabasco chyba trochę za duża
![]()