Mam obiektyw z mocowaniem Olympusa o oznaczeniu O/OM. Czy może ktoś mi dokładnie potwierdzić jakie to jest mocowanie i do jakich aparatów pasuje? Ewentualnie czy potrzebuje jakiejś przejściówki?
Tutaj fotka mocowania:
Mam obiektyw z mocowaniem Olympusa o oznaczeniu O/OM. Czy może ktoś mi dokładnie potwierdzić jakie to jest mocowanie i do jakich aparatów pasuje? Ewentualnie czy potrzebuje jakiejś przejściówki?
Tutaj fotka mocowania:
Wygląda i nawet jest opisany jako bagnet OM dla analogowego Olympusa serii OM. Aby podpiąć go do aparatów Olympus E-xxx, potrzebna jest przejściówka OM->4/3, a do aparatów PEN i OM-D, przejściówka OM->micro 4/3.
Dzięki za odpowiedź. Przynajmniej upewniłem się, do czego teraz on pasuje. Czyli konieczna przejściówka.
Są na pewno jeszcze przejściówki na canona EF i sony E (nexy).
Na pentaxa trzeba przerabiać mocowanie. Nie pamiętam jak jest z dużym systemem Sony.
Zastanawiałem się nad przerobieniem mocowania na Nikon F, bo akurat mam lustrzankę Nikona, albo kupieniem przejściówki i jakiegoś bezlusterkowca micro 4/3. Spróbuję zmienić sam pierścień mocowania na bagnet nikona. Zobaczymy czy będzie pasował.
Z nikonem jest pewien problem. http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
W tym wypadku musisz skrócić odległość przy mocowaniu o 0.5mm. Oczywiście prosta przeróbka też może działać. Wszystko zależy od konkretnego obiektywu.
opop, dysponujesz tokarką czy będziesz rzeźbił pilniczkiem?
Szkoda czasu i atłasu, Takie przeróbki ewentualnie warto robić dla jakichś szczególnie cennych szkieł, a to na takowe nie wygląda. Taniej będzie kupić podobne z bagnetem F, a to sprzedać
co do bagnetu F - możesz sprawdzić u p. Jankowskiego w Lublinie (do znalezienia w necie) który fachowo robi rozmaite przejściówki między systemowe jak i zapewne dorobi sam bagnet F do podanych wymiarów, ale ponownie pytanie czy warto......
Zapewne nie warto dorabiać ręcznie całego bagnetu. Ale spróbuję przełożyć sam pierścień od nikona zamiast tego OM.
Wiem, że może nie być nieskończoności, ale jeśli pierścień będzie pasował to wtedy będę mógł pomyśleć nad ewentualnym skróceniem o te 0,5mm.
Pomysl jeszcze o sprezynce ktora odciaga dzwignie przyslony jak juz to bedziesz robil, tak bys mogl ta przyslone pierscieniem zmieniac.
p.s. Tak z ciekawosci jakie to szklo?
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Właśnie będę musiał coś wykombinować z tymi dźwigienkami.
A szkło to Tokina 400mm f/6.3.
Ostatnio edytowane przez Opop ; 10.10.13 o 19:19