Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Wywiad z jednym z szefów panasonica

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    Dokładnie --- z wywiadu można wnioskować

ze na wiosnę na PMA będzie 3 body od Panasa...

Ja bym porównywał tego nowego panasa 14-50 F:3,8-5,6 z Canonowym 17-85 - tak jak to zrobili na Dpreview,.,,, i według mnie będzie lepszy optycznie.....

Cenowo -- pamiętajcie ze L1 + 14-50 kosztowało ok 1999 $ na start i zeszli do 1200$ teraz... myślę ze 1299$ na wiosnę zrobi się 999$, czyli zestaw po ok 3500 zł w kraju ... i będzie w zawsze o 300-400 zł tanszy od 40D + kit....
    L1 + 14-50 od kilku miesięcy można kupić na różnych promocjach za 999$

Zresztą Panas sprzedał L1 w ilości 1/10 tego co Olympus w tym samym czasie w zeszłym roku z kilkoma dużo tańszymi lustrzankami.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    a propo ma ktoś dane na temat sprzedaży lustrzanek na świecie bo ostatnie mam za I półrocze
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    [quote="jps"]
    Cytat Zamieszczone przez andytown

L1 + 14-50 od kilku miesięcy można kupić na różnych promocjach za 999$

L1 + 14-50 za 1000 USD? Gdzie, jeśli można wiedzieć? Jakiś link? Znajomi na święta wracają z USA...
    To dziś mniej niż 2800 zł...

14-50 3,8-5,6 OIS
    14-50 2,8-3,5 OIS
    14-54 2,8-3,5 stabilizacja w body Olka

Ta nowa Leica jest ciemniejsza o prawie 1EV na krótkim do 1,5EV na długim końcu od Zuiko. Ile więc taka Leica luzem może kosztować?

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602
    Za dużo dobrych wieści w wywiadzie nie ma.
    Przyznają się że z poziomem szumów daleko im jeszcze do Nikona i Canona więc twierdzą że to nie jest ich priorytet. Powyżej ISO 1600 na razie nie podskoczą.
    Z szumami walczą głównie nowym procesorem a nie matrycą.
    I to zasmuca Patrząc po nowych matrycach Canona i Nikona można się spodziewać, że przepaść, która ostatnio się zmniejszała znowu drastycznie wzrośnie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Przyznają się że z poziomem szumów daleko im jeszcze do Nikona i Canona więc twierdzą że to nie jest ich priorytet. Powyżej ISO 1600 na razie nie podskoczą.
    I to zasmuca Patrząc po nowych matrycach Canona i Nikona można się spodziewać, że przepaść, która ostatnio się zmniejszała znowu drastycznie wzrośnie.
    Ale co zasmuca? Powiedział, ze ISO nie jest priorytetem... i ja się tu zgadzam, bo 1600 to jest wartosc zupełnie wystarczająca. Z chęcią powitałbym parcie na większa rozpiętość tonalną, lepsza reprodukcję kolorów, niż na forsowanie ISO.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dobrze gadacie: jeśli 1600 to mało, trzeba kupić większą lampę i nauczyć się z niej korzystać.
    osobiście boję się wychodzić poza ISO 1000, bo robi się masakra.

jak widzę jakość ISO 1600 z kamunia, to gul mi skacze, ale jak spojrzę na pomarańczowe gęby i posty o FF/BF oraz "kalibracji" obiektywów i puszek, to gul się uspokaja.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Ale co zasmuca? Powiedział, ze ISO nie jest priorytetem... i ja się tu zgadzam, bo 1600 to jest wartosc zupełnie wystarczająca. Z chęcią powitałbym parcie na większa rozpiętość tonalną, lepsza reprodukcję kolorów, niż na forsowanie ISO.
    Zasmuca ponieważ obnaża słabości technologii Panasonica. Nie stawiają na wysokie ISO bo nie są w stanie dorównać czołówce. Mi osobiście ISO1600 również styknie co nie oznacza, że nie chciałbym dobrego ISO3200. Co do rozpiętości tonalnej to patrząc na nowe puszki Olympusa jest przeciętnie, a za miesiąc okaże się czy to tylko kolejna cecha różnicująca produkty w ramach marki czy zwyczajna niewydolność technologii.

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    dobrze gadacie: jeśli 1600 to mało, trzeba kupić większą lampę i nauczyć się z niej korzystać.
    osobiście boję się wychodzić poza ISO 1000, bo robi się masakra.

jak widzę jakość ISO 1600 z kamunia, to gul mi skacze, ale jak spojrzę na pomarańczowe gęby i posty o FF/BF oraz "kalibracji" obiektywów i puszek, to gul się uspokaja.
    Jest jeszcze Nikon

Jakość obrazu to podstawa. E-3 będzie miał ciążkawo. Na D300 można się zapisywać. Cena około 7k. Ile stanie na starcie nasz E-3? Przydałby się jakiś przeciek

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    "Nie jest priorytetem" - a co innego mają powiedzieć - "nie potrafimy"? "daleko nam do konkurencji"?

OK. Ja z reguły staram się trzymać ISO 100 jeśli się da, bo to najlepsza dynamika i najmniejsze odszumianie. Mam lampę. Ale nie zawsze robię w pomieszczeniach, nie zawsze chcę lampą błyskać lub nie zawsze jest sens.

Jak słyszę, że w Nikonie D3 można robić zdjęcia na ISO 25600 przy płomyku świecy, to też bym tak chciał, nawet jeśli wtedy szumi jak E1 przy ISO 800.

Trzeba się pogodzić z tym, że Panas dopiero startuje w lustrzankowym biznesie. W każdym razie nie deklaruje że sie z niego wycofa.
    Choć z ceną L10 w granicach 5 tys. to nadal będzie miał 0,X % rynku.
    I trzeba mieć nadzieję że matryca w E3 nie będzie tą samą co w L10 czy E510.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    ale dużo wskazuje ze w l10 jest inna matryca niż w e-510
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    L1 ma niezłą dynamikę. Wolę dynamikę niż wysokie ISO, bo częściej matryca przepali światła niż przesadzi z szumem. 10Mpix też mi wystarcza, przynajmniej pliki nie będą przesadnie wielkie. Jeśli jest stabilizacja to w wielu wypadkach lepiej zastąpi wysokie ISO, bo utrzyma poziom dynamiki (który spada wraz ze wzrostem ISO).

Nawet jeśli matryca L10 jest inna niż w E510, to i tak Panas przyznał że nie daje rady utrzymać poziomu szumów Nikona i Canona.
    Pytanie skąd będzie matryca do E3?
    Jeśli od Panasonica, to góra ISO 1600.

No, ale najpierw zobaczymy co potrafi L10. Może szumy jak w E510 a dynamika jak w L1?