L1 + 14-50 od kilku miesięcy można kupić na różnych promocjach za 999$Zamieszczone przez andytown
Zresztą Panas sprzedał L1 w ilości 1/10 tego co Olympus w tym samym czasie w zeszłym roku z kilkoma dużo tańszymi lustrzankami.
L1 + 14-50 od kilku miesięcy można kupić na różnych promocjach za 999$Zamieszczone przez andytown
Zresztą Panas sprzedał L1 w ilości 1/10 tego co Olympus w tym samym czasie w zeszłym roku z kilkoma dużo tańszymi lustrzankami.
a propo ma ktoś dane na temat sprzedaży lustrzanek na świecie bo ostatnie mam za I półrocze![]()
[quote="jps"]Zamieszczone przez andytown
L1 + 14-50 za 1000 USD? Gdzie, jeśli można wiedzieć? Jakiś link? Znajomi na święta wracają z USA...
To dziś mniej niż 2800 zł...
Ta nowa Leica jest ciemniejsza o prawie 1EV na krótkim do 1,5EV na długim końcu od Zuiko. Ile więc taka Leica luzem może kosztować?
I to zasmucaZamieszczone przez Piotr_0602
Patrząc po nowych matrycach Canona i Nikona można się spodziewać, że przepaść, która ostatnio się zmniejszała znowu drastycznie wzrośnie.
Ale co zasmuca? Powiedział, ze ISO nie jest priorytetem... i ja się tu zgadzam, bo 1600 to jest wartosc zupełnie wystarczająca. Z chęcią powitałbym parcie na większa rozpiętość tonalną, lepsza reprodukcję kolorów, niż na forsowanie ISO.Zamieszczone przez The z00m
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
dobrze gadacie: jeśli 1600 to mało, trzeba kupić większą lampę i nauczyć się z niej korzystać.
osobiście boję się wychodzić poza ISO 1000, bo robi się masakra.
jak widzę jakość ISO 1600 z kamunia, to gul mi skacze, ale jak spojrzę na pomarańczowe gęby i posty o FF/BF oraz "kalibracji" obiektywów i puszek, to gul się uspokaja.
Zasmuca ponieważ obnaża słabości technologii Panasonica. Nie stawiają na wysokie ISO bo nie są w stanie dorównać czołówce. Mi osobiście ISO1600 również styknie co nie oznacza, że nie chciałbym dobrego ISO3200. Co do rozpiętości tonalnej to patrząc na nowe puszki Olympusa jest przeciętnie, a za miesiąc okaże się czy to tylko kolejna cecha różnicująca produkty w ramach marki czy zwyczajna niewydolność technologii.Zamieszczone przez grizz
Jest jeszcze NikonZamieszczone przez KaarooL
Jakość obrazu to podstawa. E-3 będzie miał ciążkawo. Na D300 można się zapisywać. Cena około 7k. Ile stanie na starcie nasz E-3? Przydałby się jakiś przeciek![]()
"Nie jest priorytetem" - a co innego mają powiedzieć - "nie potrafimy"? "daleko nam do konkurencji"?
OK. Ja z reguły staram się trzymać ISO 100 jeśli się da, bo to najlepsza dynamika i najmniejsze odszumianie. Mam lampę. Ale nie zawsze robię w pomieszczeniach, nie zawsze chcę lampą błyskać lub nie zawsze jest sens.
Jak słyszę, że w Nikonie D3 można robić zdjęcia na ISO 25600 przy płomyku świecy, to też bym tak chciał, nawet jeśli wtedy szumi jak E1 przy ISO 800.
Trzeba się pogodzić z tym, że Panas dopiero startuje w lustrzankowym biznesie. W każdym razie nie deklaruje że sie z niego wycofa.
Choć z ceną L10 w granicach 5 tys. to nadal będzie miał 0,X % rynku.
I trzeba mieć nadzieję że matryca w E3 nie będzie tą samą co w L10 czy E510.
ale dużo wskazuje ze w l10 jest inna matryca niż w e-510
L1 ma niezłą dynamikę. Wolę dynamikę niż wysokie ISO, bo częściej matryca przepali światła niż przesadzi z szumem. 10Mpix też mi wystarcza, przynajmniej pliki nie będą przesadnie wielkie. Jeśli jest stabilizacja to w wielu wypadkach lepiej zastąpi wysokie ISO, bo utrzyma poziom dynamiki (który spada wraz ze wzrostem ISO).
Nawet jeśli matryca L10 jest inna niż w E510, to i tak Panas przyznał że nie daje rady utrzymać poziomu szumów Nikona i Canona.
Pytanie skąd będzie matryca do E3?
Jeśli od Panasonica, to góra ISO 1600.
No, ale najpierw zobaczymy co potrafi L10. Może szumy jak w E510 a dynamika jak w L1?