Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Wywiad z jednym z szefów panasonica

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Wywiad z jednym z szefów panasonica

Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Oleryk
    Gość
    Marketing niby dobry ale połączenie "aparatu ze średniej półki, nie stworzonego z myślą o początkujących", który ma na pokładzie "wykrywanie twarzy" jakoś do mnie nie przemawia
    Poza tym bardziej podobał mi się wygląd L1 i jego możliwość doświetlania na wprost wbudowaną lampką w polączeniu z drugą w sankach. To było fajne rozwiązanie.
    No i to zdanie:
    - Mimo to zamierzamy wpłynąć na sposób, w jaki ludzie postrzegają fotografię, chcemy stworzyć nową "kulturę fotograficzną".
    Ale bajer

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Tja ... też jak czytałem ten wywiad, to miałem mieszane uczucia ... Ciekawe co miał na myśli mówiąc nowa kultura fotograficzna? Migawka o wytrzymałości 20k co by ludzie nie walili zdjęć na lewo i prawo ? Niezbadane są drogi myślenia skośnookich ludków ... ale może coś dobrego wyjdzie z tego Ale obawiam się, że stworzą coś na miarę E-4x0 niż D80 .... Najbardziej pozytywnie odebrałem tą część o obiektywach szerokokątnych - może wypuszczą coś w rozsądnej cenie i min ogniskowej 10-14mm?
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    zapowiedz szerokiego kąta od leica jest ciekawy

Ale ogólnie to ten człowiek nie powiedział nic w tym wywiadzie.... takie paplanie trzy po trzy
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ja mam wrazenie, iz mimo ze był pytany to wlasnie on "pytal" i otrzymywał odpowiedzi ...;)

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    O rany, niesamowita jest zdolnosc mowienia duzo nie mowiac nic
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    O rany, niesamowita jest zdolnosc mowienia duzo nie mowiac nic
    Taak, nasz Marcinkiewicz też to opanował do perfekcji

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Za dużo dobrych wieści w wywiadzie nie ma.
    Przyznają się że z poziomem szumów daleko im jeszcze do Nikona i Canona więc twierdzą że to nie jest ich priorytet. Powyżej ISO 1600 na razie nie podskoczą.
    Z szumami walczą głównie nowym procesorem a nie matrycą.

A czym się mają wyróżniać lustrzanki Panasa? L1 oldskulowym wyglądem, L10 wykrywaniem twarzy. No i ruchomy LCD. Raczej więc nie konkurują w typowo lustrzankowych dziedzinach a chcą trochę kompaktowości wprowadzić do świata lustzanek.
    Wprost czoła Canonowi i Nikonowi nie stawią, bo jeszcze nie osiągnęli ich poziomu, więc szukają niszy w lustrzankowym świecie.

Słowem, Panas na razie rewolucji nie wprowadzi.
    A optyka Leica, nawet ciemna, kosztować będzie sporo.
    A L10 kosztować będzie 5 tys. zł, więc chyba powtórzy "sukces" rynkowy L1. Tyle ze L1 miał lepsze szkło w kicie (a obiektyw co bądź ma żywot dłuższy niż body) i mógł konkurować jakością zdjęć z 20D/30D.
    Bez niższych cen Panas dużo nie zwojuje...

Szerszy kąt Leica - owszem, miła wiadomość - ale cena będzie "leicowa" czyli duża.

Plusem jest to, że Panas twardo w 4/3 ma zamiar inwestować.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Panas powtarza w kółko "Leica, Leica, Leica".
    - wyjątkowe cechy L1 - wzorowany na klasycznych Leicach
    - inne lustrzanki sprzedawane są z kiepskimi i tanimi obiektywami, a Panasy z Leicami
    - L10 plasuje się na średniej półce między innymi dzięki pewnym technologiom oraz oczywiście dzięki obiektywowi Leiki (czyli wniosek - każde body z przypiętą Leicą to co najmniej średnia półka, np. do E500 wystarczy przypiąć najtańszą ciemną Leicę i już mamy bezpośredniego konkurenta Canona 20D)

Sony chyba tak "Carl Zeissa" w co drugim zdaniu nie dodaje, widać ma swoje "Soniacze" atuty. Chyba Panas jeszcze w tej rundzie konkurencji krzywdy nie zrobi.
    Ale kilka dodatkowych szkiełek (nawet drogich "Lejek") do 4/3 nie zaszkodzi. Szczególnie jeśli uzupełnią dziury w ofercie Olka (stałki, szeroki kąt tańszy od 7-14).

Ciekawe co za extrasy Panas ma wprowadzic w 2008?

Może Sigma poszłaby po rozum do głowy i jeśli koniecznie chce mieć swoje body to niechby było z bagnetem 4/3 a nie egzotycznym bagnetem Sigmy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dokładnie --- z wywiadu można wnioskować

ze na wiosnę na PMA będzie 3 body od Panasa...

Ja bym porównywał tego nowego panasa 14-50 F:3,8-5,6 z Canonowym 17-85 - tak jak to zrobili na Dpreview,.,,, i według mnie będzie lepszy optycznie.....

Cenowo -- pamiętajcie ze L1 + 14-50 kosztowało ok 1999 $ na start i zeszli do 1200$ teraz... myślę ze 1299$ na wiosnę zrobi się 999$, czyli zestaw po ok 3500 zł w kraju ... i będzie w zawsze o 300-400 zł tanszy od 40D + kit....
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety