Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Marketing niby dobry ale połączenie "aparatu ze średniej półki, nie stworzonego z myślą o początkujących", który ma na pokładzie "wykrywanie twarzy" jakoś do mnie nie przemawia
Poza tym bardziej podobał mi się wygląd L1 i jego możliwość doświetlania na wprost wbudowaną lampką w polączeniu z drugą w sankach. To było fajne rozwiązanie.
No i to zdanie:
- Mimo to zamierzamy wpłynąć na sposób, w jaki ludzie postrzegają fotografię, chcemy stworzyć nową "kulturę fotograficzną".
Ale bajer![]()
Tja ... też jak czytałem ten wywiad, to miałem mieszane uczucia ... Ciekawe co miał na myśli mówiąc nowa kultura fotograficzna? Migawka o wytrzymałości 20k co by ludzie nie walili zdjęć na lewo i prawo ?Niezbadane są drogi myślenia skośnookich ludków ... ale może coś dobrego wyjdzie z tego
Ale obawiam się, że stworzą coś na miarę E-4x0 niż D80 .... Najbardziej pozytywnie odebrałem tą część o obiektywach szerokokątnych - może wypuszczą coś w rozsądnej cenie i min ogniskowej 10-14mm?
![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
zapowiedz szerokiego kąta od leica jest ciekawy
Ale ogólnie to ten człowiek nie powiedział nic w tym wywiadzie.... takie paplanie trzy po trzy
ja mam wrazenie, iz mimo ze był pytany to wlasnie on "pytal" i otrzymywał odpowiedzi ...;)
O rany, niesamowita jest zdolnosc mowienia duzo nie mowiac nic![]()
Taak, nasz Marcinkiewicz też to opanował do perfekcjiZamieszczone przez suchar
![]()
Za dużo dobrych wieści w wywiadzie nie ma.
Przyznają się że z poziomem szumów daleko im jeszcze do Nikona i Canona więc twierdzą że to nie jest ich priorytet. Powyżej ISO 1600 na razie nie podskoczą.
Z szumami walczą głównie nowym procesorem a nie matrycą.
A czym się mają wyróżniać lustrzanki Panasa? L1 oldskulowym wyglądem, L10 wykrywaniem twarzy. No i ruchomy LCD. Raczej więc nie konkurują w typowo lustrzankowych dziedzinach a chcą trochę kompaktowości wprowadzić do świata lustzanek.
Wprost czoła Canonowi i Nikonowi nie stawią, bo jeszcze nie osiągnęli ich poziomu, więc szukają niszy w lustrzankowym świecie.
Słowem, Panas na razie rewolucji nie wprowadzi.
A optyka Leica, nawet ciemna, kosztować będzie sporo.
A L10 kosztować będzie 5 tys. zł, więc chyba powtórzy "sukces" rynkowy L1. Tyle ze L1 miał lepsze szkło w kicie (a obiektyw co bądź ma żywot dłuższy niż body) i mógł konkurować jakością zdjęć z 20D/30D.
Bez niższych cen Panas dużo nie zwojuje...
Szerszy kąt Leica - owszem, miła wiadomość - ale cena będzie "leicowa" czyli duża.
Plusem jest to, że Panas twardo w 4/3 ma zamiar inwestować.
Panas powtarza w kółko "Leica, Leica, Leica".
- wyjątkowe cechy L1 - wzorowany na klasycznych Leicach
- inne lustrzanki sprzedawane są z kiepskimi i tanimi obiektywami, a Panasy z Leicami
- L10 plasuje się na średniej półce między innymi dzięki pewnym technologiom oraz oczywiście dzięki obiektywowi Leiki (czyli wniosek - każde body z przypiętą Leicą to co najmniej średnia półka, np. do E500 wystarczy przypiąć najtańszą ciemną Leicę i już mamy bezpośredniego konkurenta Canona 20D)
Sony chyba tak "Carl Zeissa" w co drugim zdaniu nie dodaje, widać ma swoje "Soniacze" atuty. Chyba Panas jeszcze w tej rundzie konkurencji krzywdy nie zrobi.
Ale kilka dodatkowych szkiełek (nawet drogich "Lejek") do 4/3 nie zaszkodzi. Szczególnie jeśli uzupełnią dziury w ofercie Olka (stałki, szeroki kąt tańszy od 7-14).
Ciekawe co za extrasy Panas ma wprowadzic w 2008?
Może Sigma poszłaby po rozum do głowy i jeśli koniecznie chce mieć swoje body to niechby było z bagnetem 4/3 a nie egzotycznym bagnetem Sigmy.
Dokładnie --- z wywiadu można wnioskować
ze na wiosnę na PMA będzie 3 body od Panasa...
Ja bym porównywał tego nowego panasa 14-50 F:3,8-5,6 z Canonowym 17-85 - tak jak to zrobili na Dpreview,.,,, i według mnie będzie lepszy optycznie.....
Cenowo -- pamiętajcie ze L1 + 14-50 kosztowało ok 1999 $ na start i zeszli do 1200$ teraz... myślę ze 1299$ na wiosnę zrobi się 999$, czyli zestaw po ok 3500 zł w kraju ... i będzie w zawsze o 300-400 zł tanszy od 40D + kit....