Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: E510 stabilizacja i obiektywy manualne

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    to jest równe lub bliskie zeru jak to podzielisz na liczbę sprzedanych aparatów. nawet gdbyś przyjął ( co jest wariactwem) że godzina kosztuje ok 200$ to przy sprzedaży 100 aparatów koszt wyniesie ok 2$, a usprawnienie aparatu może zaowocować dodatkowa sprzedażą setek aparatów
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Tak, potwierdzenia ostrości bardzo brakuje, a można by to zrobić bardzo prosto.

Ludzie którzy chcą mieć piękne, plastyczne zdjęcia używają starych analogowych szkieł. Samo Zuiko D to za mało do czegoś takiego.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Już po urlopie, a ja dostałem odpowiedź, że stabilizacja działa ze wszystkimi obiektywami CzteryTrzecie, jednak w przypadku obiektywów Leica, stabilizator optyczny w obiektywie należy wyłączyć.
    W przypadku obiektywów manualnych, gdzie nie ma możliwości zapodania systemowi IS właściwej ogniskowej, skuteczność działania stabilizatora może być znikoma, lub żadna, czyli teoria RE+ML, że skuteczność IS przy manualnych szkłach jest na poziomie 2/3 EV jest jak najbardziej poprawna. Najprawdopodobniej E-510 nie zostanie uzupełniony o funkcję manualnego wprowadzenia ogniskowej, jak w Pentaxie.

Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zibi:

firmware to program... jeśli w kodzie zmieniają lub dodają jakąś funkcję, muszą przetestować jak oddziałuje na resztę i czy nic się nie sypie. pewnie dlatego wypuszczenie jednej aktualizacji softu aparatu idzie w dziesiątki czy nawet setki tysięcy zielonych (tak słyszałem).

pewnie dlatego nie doczekaliśmy się histogramu w E-1 i nie będzie wielkich rewelacji do nowych budżetowych aparatów, bo to rozdziały zamknięte. stawiam na to, że OLEK już myśli jak zawalczyć na wiosnę.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    hehe KarooL ja jestem programistą i dłużej niż myślisz... Wiem co to jest program i firmware. Natomiast koszty wypuszczenia wersji są spore dlatego że tam koszty wszystkiego są na innym poziomie niż tutaj,aa i nie tylko koszty ale i marże też .
    Rzadkie wypuszczanie aktualizacji firmware nie są podyktowane kosztami czy problemami technicznymi, a raczej pewnymi praktykami dużych korporacji, oraz bezwładem instytucji. Tu każda zmiana musi być 100 razy potwierdzona, sprawdzona i zaakceptowana.
    /*...................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Podobnie jak zibi uwazam ze bardziej chodzi o politykę firmy. Po co wprowadzac cos w modelu ktory jest juz na rynku skoro nowszy bedzie to miał a zawsze bedzie mozna napisac jako PLUS nowego modelu w stosunku do poprzednika
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zibi:
    no to szacuneczek, pewnie na kasie leżysz bo teraz jest złoty czas na magików od C#, Javy lub chociażby Delphi...

kisi:
    mnie wykańczało klikanie batonów coby Dziadek pokazał histogram. tak ze 300 razy dziennie i miałem wszystkiego dosyć. ten model pożyje jeszcze ze cztery lata i ludzie zajadą te dwa przyciski a przy okazji siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    to jest równe lub bliskie zeru jak to podzielisz na liczbę sprzedanych aparatów. nawet gdbyś przyjął ( co jest wariactwem) że godzina kosztuje ok 200$ to przy sprzedaży 100 aparatów koszt wyniesie ok 2$, a usprawnienie aparatu może zaowocować dodatkowa sprzedażą setek aparatów
    200$ za godzinę pracy- czyli obecnie jakieś 550 PLN ?? Toz to drobne. Pracowałem w firmie ( w Gdańsku) która miała wyższe stawki kosztorysowe dla klientów już kilka lat temu. I nie chodziło o prawników ). Ile płaciła ludziom to już inna sprawa.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar majkelx
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Każda zmiana softu jest ryzykowna i ileś tam kosztuje. Możemy się spodziewać co najwyżej:
    1. Poprawek błędów
    2. Dostosowania do nowego osprzętu (ażeby ten nowy osprzęt się sprzedawał)
    3. W rzadkich przypadkach rozszerzeń funkcjonalnych i to tylko do modeli które są w sprzedaży jeżeli to rozszerzenie ma wartość marketingową.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    KarooL niestety nie leżę i choć nie zarabiam mało jak na nasze warunki mam rodzinę na utrzymaniu i wydatków więcej niżbym sobie życzył. Dlatego nie jest tak wesoło. A co do programowania, to specjalizuję się w C, C++, Znam C# czy Jave ale już mniej w tym pisałem. Zajmowałem sie oprogramowaniem wykorzystującym bazy danych. Stąd tez znam dobrze niemal wszystkie rodzaje baz danych. Na zachodzie to bym zarabiał, ale nie tu.
    /*...................*/