Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Jaki Obiektyw do fotografowania nieruchomości

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Odp: Jaki Obiektyw do fotografowania nieruchomości

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    W zasadzie forumowe koleżeństwo się już wypowiedziało i to prawidłowo, bo fotografowanie nieruchomości ma swój jasno określony cel - zainteresować i przyciągnąć klienta, żeby kupił oferowaną na sprzedaż nieruchomość. Niech Cię ręka boska broni przed kupieniem do tego celu "rybiego oka". Fotografia użytkowa to nie miejsce na artystyczne ekscesy! Owszem, ten obiektyw ma szeroki kąt widzenia, ale do zawodowego fotografowania nieruchomości się absolutnie nie nadaje.
    Tyle że tutaj chyba nikt nie miał na myśli żeby zostawić taki pokrzywiony obrazek z rybiego oka. Przynajmniej ja tak zrozumiałem że używamy fisha, a potem prostujemy.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Tak z doświadczenia to takie 14-15mm z FF by się przydało, co daje 7mm w naszym systemie. Inaczej trochę dużo roboty.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moskit1980 Zobacz posta
    Witam
    Zawodowo zajmuję się sprzedażą nieruchomości i potrzebuje porady,
    Zlec takie zabawy zawodowemu fotografowi.
    Az sie boje pytania o sprzatanie pomieszczenia przygotowanego do sprzedawania.Czy moze sam nie ogarniasz tego mietla.

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Zlec takie zabawy zawodowemu fotografowi.
    Obawiam się, że pracowałby wyłącznie na tego fotografa Dla niego juz pensji by nie starczyło.

---------- Post dodany o 12:24 ---------- Poprzedni post był o 12:22 ----------

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Przynajmniej ja tak zrozumiałem że używamy fisha, a potem prostujemy.
    Kompletnie irracjonalne działanie.

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Ponieważ wykonuję podobny rodzaj zdjęć, tym samym korpusem, poprę kolegów.
    Obiektyw 9-18, do tego dobry statyw i staraj się trzymać poziom-aparatu. Niekiedy jak za mocno pochylisz obiektyw w dół lub podniesiesz w górę i będziesz potem prostował perspektywę w jakimś programie to stracisz proporcje obiektów. Dodatkowo proponuję zakupić pilota, to bardzo pomaga i nie ma strachu, że przy składaniu hdr, aparat jednak lekko się poruszył. Potem pomyślałbym o mocnej lampie i kolorowych foliach korekcyjnych- nie musi być systemowa. Masz czas na manualne ustawienia - temat nie ucieknie.

Pozdrawiam BBartek

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Obawiam się, że pracowałby wyłącznie na tego fotografa Dla niego juz pensji by nie starczyło.

Makler handlujacy zawodowo nieruchomosciami wszystki pierdoly zleca innym firmom.Tak rozumiem prace maklera.On musi miec czas i spokojna glowe tylko dla klijenta kupujacego nieruchomosc.
    Jakos nie widze maklera biegajacego z aparatem i obrabiajacego fotki na kompie(na PS-musi miec rachunek),do tego z wiadrem sciera i miotla.Bo w mysl zasady Twojej to na sprzataczke bedzie robil i pensji dla niego juz nie starczy.

Makler ma procenty od sprzedarzy a nie stala pensje-jesli juz o pensji mowa.

Krystyna1975
    Gość

Nie łap mnie za słówka, proszę. Pisząc pensja miałam na myśli wynagrodzenie uzgodnione w umowie. Niektórzy mają też własne biura nieruchomości - prowadzą działalność gospodarczą w tym zakresie. Nie wszyscy są agentami na umowach cywilnoprawnych.

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Co do pilota - jeżeli się nie mylę, to chyba korpusy E-systemu mają wstępne podnoszenie lustra (a przynajmniej miał tę funkcję E-500 i E-30), co jest w menu oznaczone jako "anti shock" zdaje się. Ustawia się na 5 sekund i "gra muzyka". Co do lampy - w przypadku HDR to raczej nie ma potrzeby korzystania z niej
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Makler handlujacy zawodowo nieruchomosciami wszystki pierdoly zleca innym firmom.Tak rozumiem prace maklera.On musi miec czas i spokojna glowe tylko dla klijenta kupujacego nieruchomosc.
    Jakos nie widze maklera biegajacego z aparatem i obrabiajacego fotki na kompie(na PS-musi miec rachunek),do tego z wiadrem sciera i miotla.Bo w mysl zasady Twojej to na sprzataczke bedzie robil i pensji dla niego juz nie starczy.

Oj Mirku, widać, że mało wiesz o tym biznesie. Ja miałem okazję być w sporej agencji pośrednictwa nieruchomości w Szwajcarii na praktyce i jednym z obowiązków pracowników było robienie zdjęć.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    96
    Moja galeria

Nie chodzi o to by użyć rybiego oka i oddać klientowi fotke z pokrzywionymi ścianami ale o to, by wyłuskać odpowiednio szeroki kąt a same ściany wyprostować. W przypadku pomieszczeń, gdzie tych linii nie ma tak dużo nie powinno to stanowić większego problemu. Co więcej macie tutaj nawet na forum kursy Saboora, który pokazuje jak wykorzystując fajne narzędzia sobie z tym poradzić. Chyba zbyt dosłownie co niektórzy potraktowali to "rybie oko". Ciekawy efekt w tym przypadku = naprawdę szeroki kąt.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5