Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Zdjęcia miasta/fashion nocą

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zdjęcia miasta/fashion nocą

Cześć,
    fotografuję amatorsko od paru lat, jednak jakoś nie miałam okazji porządnie wziąć się za zdjęcia nocne. Interesuje mnie konkretnie taki efekt, aby tło było ostre, a np. jadące samochody były jedynie smugą rozmytego światła. Podejrzewam, że powinnam dać możliwie najmniejsze ISO, długi czas naświetlania i dużą przysłonę, statyw. Chodzi mi też jednak o fotografowanie osób na tym tle i osoba miałaby być również w miarę ostra . Czy muszę posilić się wtedy lampą, jakie ustawienia aparatu przyjąć? No i czy owa osoba musi stać całkiem nieruchomo przez te parę sekund?
    Chodzi mi mniej więcej o coś takiego http://kayleighjune.deviantart.com/a...s-II-304268038
    choć niekoniecznie dokładnie takiego

barmichal76
    Gość

Odp: Zdjęcia miasta/fashion nocą

wg mnie to efekt zdjęcia z lampą błyskową z synchronizacją na tylną lamelkę migawki (tak przynajmniej w czasach analogowych się to nazywało). Ustawia się długi czas naświetlania, przez co masz efekt świateł samochodowych ciągnących się przez cały/część kadru, a na koniec, tuż przed zakończeniem naświetlania błyska lampa i doświetla pierwszy plan (modela/modelkę) i jednocześnie zamraża inne poruszające się przedmioty - na zdjęciu linkowanym przez Ciebie - autobus.

Pozdr

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Michał dobrze Ci napisał ale do takich zdjęć nie zawsze musi być lampa. Wystarczy też dłuższy czas i nieruchomy obiekt a reszta może być w ruchu.
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Uwielbiam zdjęcia nocą. Trudniej je zrobić ale są niezwykle efektowne

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    Cześć,
    fotografuję amatorsko od paru lat, jednak jakoś nie miałam okazji porządnie wziąć się za zdjęcia nocne. Interesuje mnie konkretnie taki efekt, aby tło było ostre, a np. jadące samochody były jedynie smugą rozmytego światła. Podejrzewam, że powinnam dać możliwie najmniejsze ISO, długi czas naświetlania i dużą przysłonę, statyw. Chodzi mi też jednak o fotografowanie osób na tym tle i osoba miałaby być również w miarę ostra . Czy muszę posilić się wtedy lampą, jakie ustawienia aparatu przyjąć? No i czy owa osoba musi stać całkiem nieruchomo przez te parę sekund?
    Chodzi mi mniej więcej o coś takiego http://kayleighjune.deviantart.com/a...s-II-304268038
    choć niekoniecznie dokładnie takiego
    w ustawieniach lampy w Olympusie masz taką pozycję slow 2 - spróbuj tego
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar micz87
    Mieszka w
    Łódź | Łask
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    wg mnie to efekt zdjęcia z lampą błyskową z synchronizacją na tylną lamelkę migawki (tak przynajmniej w czasach analogowych się to nazywało). Ustawia się długi czas naświetlania, przez co masz efekt świateł samochodowych ciągnących się przez cały/część kadru, a na koniec, tuż przed zakończeniem naświetlania błyska lampa i doświetla pierwszy plan (modela/modelkę) i jednocześnie zamraża inne poruszające się przedmioty - na zdjęciu linkowanym przez Ciebie - autobus.

Pozdr
    Zgadzam się z przedmówcą co do techniki wykonania tego zdjęcia. Dla efektu modelka może się poruszać na boki i wtedy stworzy na zdjęciu poświatę dookoła siebie, a sma na koniec wydzjdzie nieporuszona jak lampa dopali. Ale to jak kto lubi
    Micro Four Thirds - moje doświadczenia z u43