Witam
Jak w temacie,poszukuję schematu budowy. Spotkał się ktoś może ? Z góry dziękuję.
Witam
Jak w temacie,poszukuję schematu budowy. Spotkał się ktoś może ? Z góry dziękuję.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Musiałbym swojego rozebrać
edit. minuta z wujkiem google i włala
http://www.praktica-users.org/lens/p...io2.8_120.html
Ostatnio edytowane przez wuzet ; 26.09.13 o 12:30
Wuzet, dzięki,nie rozbieraj swojego. Kupilem przed chwilą, i okazało się,że ma troszkę pleśni. Chciałbym się jej pozbyć, a nie lubię rozbierać obiektywu bez jakiegoś pojęcia o budowie (nic nie znajdę to go i tak rozbiorę
).
Mój jest trochę inny, niż ten z linku. Podejrzewam, że układ soczewek jest ten sam, zresztą to nie problem, problemem jest budowa mechaniczna, czasem łatwo coś przeoczyć i jest potem problem.
Zastanawia mnie też przysłona, jest otwarta na max i nie mogę jej przymknąć. Pewnie o czymś nie wiem.
ps. kupiłem w ciemno decydując się w 5 sek, nawet nie sprawdzałem co jest wart. Cena czyni cuda hehehe.
Fotki mojego
ps2. ta taśma, to tylko przejściówka na m-42 made in sepi![]()
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Znalazłemhttp://www.kyphoto.com/classics/biometar.html.
Ale wcześniej go rozebrałem.
"zebry" to były starsze wersje obiektywów do psixa (jeśli dobrze kojarzę) ja ma w takim nowsza (taka jak na zdjjeciu z linka) . Z ciekawosci, ile dałeś ?
Wstyd się przyznać.
A jak jest z przysłoną? Powinna normalnie się przymykać czy jest jakiś "myk" sprytny?
Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 26.09.13 o 13:39
Jak mawiał mój Ojciec ....wstyd to kraść i z kobiety spaść
W moim przyslona chodzi lekko i bez problemów, o wiele lepiej niż w 80-ce.
[QUOTE=wuzet;1008633]Jak mawiał mój Ojciec ....wstyd to kraść i z kobiety spaść
A druga część przysłowia:
kto dobrze kradnie to i z baby nie spadnie![]()
I skończony, tzn pleśń usunięta, przysłona uruchomiona, smar wymieniony.
Dzięki Wuzet za zainteresowanie.
ps. ten twój to jest nowszy model z powłokami.