wg podziałki na obiektywie:
14mm -2.8
18mm -2.9
25mm -3.1
35mm -3.3
54mm -3.5
powinno Ci wystarczyć choć nie wiem po co Ci takie informacje?
jakby sigma była lepsza to nie było by tu tylu zd 14-54
wg podziałki na obiektywie:
14mm -2.8
18mm -2.9
25mm -3.1
35mm -3.3
54mm -3.5
powinno Ci wystarczyć choć nie wiem po co Ci takie informacje?
jakby sigma była lepsza to nie było by tu tylu zd 14-54
zakup tej sigmy przy identycznej niemal cenie zuiko 14-54 jest bez sensu. 14mm a 18mm to jest naprawdę bardzo dużo (plenery, architektura). Spadek jasności w zuiko jest niewielki. Nie zauważysz praktycznie różnicy.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Na początku chciałem się przywitać. Forum czytam od kilku miesięcy, niektórych osobników znam z cyberfoto, a dopiero dzisiaj postanowiłem się zarejestrować. Zatem witam wszystkich
Też pewien czas temu stałem przed dylematem Zuiko 14-54 vs Sigma 18-50 i wybrałem Zuiko ponieważ:
- nie znalazłem w internecie żadnej negatywnej opinii o 14-54 (i sam teraz mogę potwierdzić, że to świetny obiektyw), natomiast o Sigmie można usłyszeć, że nie wszystkie egzemplarze są tak samo udane (więc może pod mocowanie 4/3 jest podobnie)
- ma oczywiście szerszy kąt (to jest ważne, a te 4 mm więcej na długim końcu są mz pomijalne)
- jest przyzwoicie ostry od pełnego otworu (być może sigme trzeba by przymykać aby otrzymać podobną jakość, wtedy jej stała jasność nie była by już taką zaletą)
Wybór Sigmy jest mz uzasadniony gdy:
- mamy możliwości przetestować Sigmę przed zakupem i wybrać ostry egzemplarz
- mamy drugi obiektyw z szerszym kątem
Aha, jeszcze dodam że Zuiko 14-54 ma jasność 3.3 aż do około 45mm (środek podziałki pomiędzy 35mm i 54mm), potem ma 3.4 które trwa do około 50mm a potem zamienia się w 3.5. Czyli jak widać nie ciemnieje szybko wraz ze wzrostem ogniskowej.
Wielką zaletę uszczelnienia doceniłem przy foceniu w deszczu - robiłem to świadomie.
Wczoraj wyjechałem na jakiś czas. Wróciłem - patrzę a aparat z 14-54 na nosie leży w wielkiej kałuży wody na szafkach w kuchni. Dzieci przyjechały do mojego dzieciątka i żona chciała zrobić im fotkę. Oczywiście nie jej w głowie zwracać uwagę gdzie kładzie sprzęt krzątając się po kuchni, zaś kuchenne sprawy mają to do siebie, że co jakiś czas wylewają jakieś płyny (w tym wypadku naszczęście tylko woda) na kuchenkę, no i szafki, bo na tej samej wysokości mają blaty. Pierwsze wrażenie gdy to zobaczyłem wyjmując aparat z kałuży wody to ścisk serca. Ale odpuściło zaraz po uświadomieni sobie, że jest to konstrukcja szczelna. Dzięki Ci za to Oly i Zuiko. Wszystko działa bez zarzutu.
EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.
MicSzu, jeśli dla Ciebie różnica między 28mm, a 36mm (w przeliczeniu na mały obrazek) jest niewielka, to tkwisz w wielkim błędzie. "To różnica kolosalna. Jeśli tego nie wiesz, znaczy się, żeś dopiero na początku fotograficznej drogi.
Im uważniej będziesz wsłuchiwał się w głosy życzliwych i bardziej doświadczonych fotografów, tym ta droga będzie mniej wyboista.
Rafał na początku drogi to ja jestem i już to wiem. Wiem też że następny mój zakup to własnie 14-54 . Do nauki powinny mi wystarczyć szkła kitowe a później..... Swoją drogą mam małą prośbę do starych wyjadaczy z całym szcunem, jak byście czasami używali języka mniej akademickiego ( tak bardziej krowie na rowie) to wielu by to ucieszyło bo to co dla was oczywiste to cienkie bolki takie jak ja niestety nie jarzą![]()
Witam nowego kolegę na forum.
Abedin