Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: mZD 12-40 vs Lumix G 12-35X

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: mZD 12-40 vs Lumix G 12-35X

kolega mnie wyręczył
    odnosiłem się tylko do jasnych standardów nie interesuje mnie 35-100 bo nie potrzebuję takiego obiektywu
    a z drugiej strony 58-62 to chyba są jakies przejściówki
    argumentem dla mnie jest konkurencja która wymusi niższe ceny - bo system zacny jeno ceny duże lub nasze zarobki małe
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MARSCooL Zobacz posta
    kolega mnie wyręczył
    odnosiłem się tylko do jasnych standardów nie interesuje mnie 35-100 bo nie potrzebuję takiego obiektywu
    a z drugiej strony 58-62 to chyba są jakies przejściówki
    argumentem dla mnie jest konkurencja która wymusi niższe ceny - bo system zacny jeno ceny duże lub nasze zarobki małe
    Przejściówki mają wady. Np. uniemożliwiają założenie osłony przeciwsłonecznej.
    Jak ktoś nie chce kupować 35-100 to oczywiście nic go nie obchodzi więc nie ma tematu.

A co do konkurencji. Wypuszczenie 12-40 w wyższej cenie niż 12-35 chyba mało wpłynie na cenę tego drugiego.
    Owszem będziemy mieli lepszy wybór. Oczywiście dotyczy to tylko osób z puszkami olka. Bo właściciele takiego GH3 jakoś nie specjalnie lubią obiektywy bez stabilizacji.

Cały czas uważam, że 12-40 jest spóźniony. Jakby wyszedł razem z E-M5 to by była walka na rynku. A tak przez ponad rok panas był monopolistą. Robienie tajemnic też zagoniło wiele osób w kierunku konkurencji.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Robienie tajemnic też zagoniło wiele osób w kierunku konkurencji.
    Jakich tajemnic? Linkowałem za czasów EM5 wywiad z tym dyżurnym globtroperem Oly i zapytany o parametry 12-50 mówił, że to dobre szkło, tylko ciemne a na jasne przyjdzie czas. Oly na FB przy okazji wpisu o mZD75 poinformował, że od teraz mają na celowniku te lepsze szkła. Nie musieli pisać, że chodzi o standard "jasny". To było wiadomo. Mnie ciekawi co innego, co dalej z cenami m43 w kontekście polskiej ceny nowego, najtańszego bezlusterkowca z konkurencyjnej stajni.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jakich tajemnic? Linkowałem za czasów EM5 wywiad z tym dyżurnym globtroperem Oly i zapytany o parametry 12-50 mówił, że to dobre szkło, tylko ciemne a na jasne przyjdzie czas. Oly na FB przy okazji wpisu o mZD75 poinformował, że od teraz mają na celowniku te lepsze szkła. Nie musieli pisać, że chodzi o standard "jasny". To było wiadomo. Mnie ciekawi co innego, co dalej z cenami m43 w kontekście polskiej ceny nowego, najtańszego bezlusterkowca z konkurencyjnej stajni.
    Ale jakoś jasnego 12-50 nie widzę. Jeszcze kilka miesięcy temu były tylko patenty na 12-40 i to również na wersję z f/4 na końcu. Co więcej nie było wiadomo kiedy to wejdzie na rynek. Poważniejsze przecieki kiedy były. W czerwcu, lipcu?
    Ja bym chciał jakąś perspektywę. Żeby przedstawiciel firmy wyszedł i powiedział :w przyszłym roku mamy zamiar wydać następcę takiej a takiej puszki i jakiś wariant takiego i takiego obiektywu.
    A tak mamy partyzantkę. Wyjdzie coś, nie wyjdzie, nie wiadomo kiedy. Np. w ostatniej chwili podjęto decyzję o niewydaniu E-7. To niestety świadczy o braku długoterminowej strategii. Jest to jakiś efekt uboczny zamieszania w firmie.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Ja bym chciał jakąś perspektywę. Żeby przedstawiciel firmy wyszedł i powiedział :w przyszłym roku mamy zamiar wydać następcę takiej a takiej puszki i jakiś wariant takiego i takiego obiektywu.
    To były czasy premiery EM5, "na siłę naginając fakty" M5 skończył swój cykl, mamy nowe OMD i jasnego zuma. Jasne czytaj droższe, więc w zestawie z droższym/flagowym korpusem.

Np. w ostatniej chwili podjęto decyzję o niewydaniu E-7. To niestety świadczy o braku długoterminowej strategii.
    Imho to było wiadome odrazu, tylko sprzedano to, jako decyzję ostatniej chwili. Czytałem na dp review koleś z Australii pisze, z perspektywy tylko jednego sklepu wygląda to tak, że EM5 to połowa sprzedaży wszystkich bezluster! Teraz, przy okazji premiery EM1 przedstawiciel "jego sklepu", po powrocie z prezentacji zamówił M1 odrazu dla siebie. To już jest hicior, czy leganda pokaże czas, imho tak. Sprzedażą w PL się nikt nie przejmuje a reszta świata sobie to kupi jak nie odrazu to przy okazji PITU PITU.

Pytanko: ile osób kupiłoby E-7 zamiast E-M1?
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

To były czasy premiery EM5, "na siłę naginając fakty" M5 skończył swój cykl, mamy nowe OMD i jasnego zuma. Jasne czytaj droższe, więc w zestawie z droższym/flagowym korpusem.
    Premierę EM5 pamiętam tak: fajny aparat ale to 12-50 to nie to co miało być. Mi nie chodzi o mgliste i filozoficzne zapowiedzi, że może kiedyś coś tam jasnego wypuścimy. Może stałki, a może zooma. Tak to zapowiadali swego czasu 100mm makro. Swoją drogą znowu zaczęli zapowiadać. W patentach.

Imho to było wiadome odrazu, tylko sprzedano to, jako decyzję ostatniej chwili. Czytałem na dp review koleś z Australii pisze, z perspektywy tylko jednego sklepu wygląda to tak, że EM5 to połowa sprzedaży wszystkich bezluster! Teraz, przy okazji premiery EM1 przedstawiciel "jego sklepu", po powrocie z prezentacji zamówił M1 odrazu dla siebie. To już jest hicior, czy leganda pokaże czas, imho tak. Sprzedażą w PL się nikt nie przejmuje a reszta świata sobie to kupi jak nie odrazu to przy okazji PITU PITU.

Popatrz na plotki jeszcze z kwietnia/maja. Będzie jakiś aparat na jesień. OM-D bardziej PRO, OM-D tańszy (bez uszczelnień), E-7. Równie dobrze moglibyśmy teraz dyskutować o innej puszce a E-M1 wyszedłby np. w lutym. Ja to nazywam właśnie brakiem perspektywy.
    Z resztą mniejsza o puszki. Tutaj po prostu jest lepiej, jest gorzej ale coś jest. Obiektywy. Mówi się po cichu o czymś typu 7-14 i stałce 300mm. I w sumie nie wiadomo kiedy cokolwiek więcej na ten temat się spodziewać. Za pół roku, za dwa lata, nigdy? Co powiesz człowiekowi, który kupi powiedzmy 4 miesiące przed premierą takiego szkła coś podobnego, ale znacznie cięższego, z 4/3.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Co powiesz człowiekowi, który kupi powiedzmy 4 miesiące przed premierą takiego szkła coś podobnego, ale znacznie cięższego, z 4/3.
    Poniekąd to rozumiem. Gear syndrom czy jakoś tak to nazywają - sam mam obstawione kilka szklanych scenariuszy.
    Jednak zazwyczaj wygląda to tak, że ktoś, kto kupuje 300/2.8 wie, że je potrzebuje lub - częściej - je pożycza, natomiast firma musi je mieć w ofercie jeśli buduje pro otoczkę wokół siebie.
    Stałka 300? Jak sam piszesz już jest a punktów fazy będzie tylko przybywać... Tam raczej chodzi o zum, rzędu 150-350.
    Koniec offtopa
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cały czas uważam, że 12-40 jest spóźniony. Jakby wyszedł razem z E-M5 to by była walka na rynku. A tak przez ponad rok panas był monopolistą.
    Witam !

Wydaje mi sie, ze nikt nie nastawia sie na walke bo i tak... pewna grupa ludzi kupi to szklo.
    Olek dobrze przekalkulowal sobie, ze Ci co kupia musza zaplacic frycowe za tych co zrezygnuja z zakupu
    lub za tych co nigdy takiego szkla nie kupia lub niepotrzebuja.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Wydaje mi sie, ze nikt nie nastawia sie na walke bo i tak... pewna grupa ludzi kupi to szklo.
    Olek dobrze przekalkulowal sobie, ze Ci co kupia musza zaplacic frycowe za tych co zrezygnuja z zakupu

Pozdrawiam
    Tą metodą (spóźnienia) olek odciął sobie kawał rynku.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Jeśli E-M1 będzie tak pancerne i niebawem w cenie E-5, to jeszcze ujdzie, bo i tak żywotność baterii ma 3x mniejszą od E-5
    Miałem E-3 i bym kupił E-5 gdyby było w cenie K-5 i miało matrycę z OM-D E-M5.
    Gdyby teraz wyszło E-7 w cenie K-5 II, to może bym kupił. Entuzjazm wraz z ze wzrostem ceny "pro" lidera opadł.
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Może powinien inaczej przekalkulować - ile $ nie wpłynęło i nie wpłynie, bo część klientów kupiła już 12-35 2,8, lub np. S 18-50 2,8 do DSLR.
    Nie sądzę by użytkownicy 12-35 teraz masowo pozbawiali się OIS i dopłacali dla "aż" 5mm na końcu do 12-40mm. Prędzej kupią 45 1,8
    Myślę, że o naszym wyborze 12-40 vs 12-35 zdecyduje głównie cena. Jeśli byłaby podobna, to nie wiem co lepsze OIS, 5mm czy 14-54mm.
    Czyli było body za 5000 teraz jest za 7000 i jest OK? Mam rozumieć, że E-M2 będzie za 9.000, bo cykl E-m1 się skończy.. oby nie.
    Model starszy kończy swój cykl, wchodzi nowy droższy i ma być OK? Mam nadzieję, że nie, że wyjdzie zaraz EM-10, lub E-M6 w cenie e-m5.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 16.09.13 o 09:31
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm