Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: mZD 12-40 vs Lumix G 12-35X

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Odp: mZD 12-40 vs Lumix G 12-35X

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Myślę, że jakość będzie bardzo zbliżona do tej oferowanej przez Panasonic. Wtedy głównym kryterium stanie się cena.
    A ja myślę że cena też będzie porównywalna...
    I wtedy pozostanie wybór - większy kontra mniejszy

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wesley Zobacz posta
    Idealnie by było 12-100 f2,8 a ten drugi 100-300 też f2,8. Najlepiej niewiele większe . Wszystkim się nie da dogodzić, zawsze będzie jakieś ale. Wierzę że obie szklanki na pewno są wypas już się na nie zasadzam
    Bądźmy realistami przy takiej ogniskowej pewnie ciężko byłoby wypracować zadowalającą jakość
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

12-40 z prostego przeliczenia będzie kilka stówek droższy. Oczywiście będą rozbijane zestawy E-M1 i wtedy cena będzie bardziej porównywalna.

Jeśli chodzi o porównania z linku to na razie nie widzę nic specjalnego. W szczególności, że chyba oba obiektywy były korygowane (JPEG) więc nie można zobaczyć jak mają się do siebie wady optyczne. W 12-35 winieta na pełnej dziurze jest spora.

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

5=10 wiec czasami jest warte tych kilku procent zapłaty więcej. Mam nadzieje że panas spadnie z ceny i wybór choć niewłaściwy stanie się prostszy lub olek będzie tak dobry że nie bedzie kompromisu.
    Optycznie pewnie będzie podobnie w jednym panas lepszy w innym olek ale w sumie remis i ewentualnie na czym komu zależy. Ważne że jest wybór a za za tym idzie cena może być atrakcyjniejsza.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Osobiście też wątpię aby ktokolwiek patrząc na zdjęcie rozpoznał czy było robione z olka czy panasa.
    O Boziu, czy tak trudno przejrzeć recenznę Minga Thein? Podpowiem, jakość rozmycia zrobi zauważalną różnicę. Oly raczy nas tą super jakością drugiego planu już od 12/2 czy tańszego 45/1.8.
    Panas wcale nis musi być przegranym w tym pojedynku (zakładając, że ma gorszą optykę), dla niektórych może być lepszym ze względu na swoje wymiary i wbudowany stabilizator (BMDPC, GHx). Dobrze, że jest wybór.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar kdarek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A Coś jak w samochodach podniecanie sie tym, że jeden pojedzie tylko 198km/h, a inny przekroczy 200. Obu do realnej jazdy wystarczy 160 i 99% użytkowników nigdy nie przekroczy tej granicy. Tak, jak 99% uzytkowników nie wykorzysta pełnych możliwości Panasa
    3 km/h nie robi różnicy - zgadzam sie. Ale ogniskowe 5 tak - jak dla mnie. I ciesze sie ze nie kupilem Panasa
    Darek

nad wodą: już nie e-510 i epl1 a omd m5; pod wodą: OMD M-5 + lampa olka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kdarek Zobacz posta
    3 km/h nie robi różnicy - zgadzam sie. Ale ogniskowe 5 tak - jak dla mnie. I ciesze sie ze nie kupilem Panasa
    Własnie o to z grubsza mi chodziło, że przy tej klasie sprzętu nie będzie lepszego i gorszego, tylko do głosu dojdą osobiste preferencje. Dla mnie 10% różnicy na długim końcu nie ma znaczenia. Jak mi tyle zabraknie, to mogę sobie trochę odciąć z 16 Mpix. Większe znaczenie miałoby 10% na dole bo dorysować jest trudniej

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Wszyscy tutaj rozpatrują obiektyw jako pojedynczy produkt.
    Mam 12-35 i 35-100 panasa. Mam jedną średnicę mocowania filtrów. Na dodatek dokładnie taką samą jak 75-300.
    Nie będę ukrywał, że olek musiałby zaryć moją szczęką w ziemię, żebym chciał wymienić. Niestety zakres o 5mm dłuższy mnie nie rusza.
    12-60,12-50 mogło by być z f/3.5 albo f/4 na końcu i bez problemu bym zmienił. A tak ...

Atak może nastąpić z zupełnie innej strony. Jeśli 12-60 będzie rozsądnie pracował na E-M1 to używki są znacznie tańsze, a zyskuje się dużą uniwersalność.
    Oczywiście kosztem wielkości i wagi ale zawsze jakaś trzecia droga. Ja czekam ze swoim egzemplarzem na osobisty test z nową puszką.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Atak może nastąpić z zupełnie innej strony. Jeśli 12-60 będzie rozsądnie pracował na E-M1 to używki są znacznie tańsze, a zyskuje się dużą uniwersalność.Oczywiście kosztem wielkości i wagi ale zawsze jakaś trzecia droga
    Chciałeś powiedzieć knockout, niestety - jak już pisałeś - również wagowy.
    5:20
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Pytanie czy te dodatkowe 5mm jest warte dodatkowych 25% wagi i dodatkowego cm - gdyby to bylo 12-50 (czy 60) to pewnie tak ale jak dla mnie zysk jest za maly w stosunku do straty. Nie spodziewam sie duzych roznic jakosciowych wiec poki co zostaje przy tym co mam
    To nie kwestia dodatkowych 5mm, to kwestia lepszej konstrukcji obiektywu. 12-40 to mały kieszonkowy pancernik. Nie jakieś półplastikowe wynalazki.