Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: mZD 12-40 vs Lumix G 12-35X

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: mZD 12-40 vs Lumix G 12-35X

Cytat Zamieszczone przez adi_jm Zobacz posta
    W foceniu zobaczymy przy pierwszych porównaniach, oczywiście życzmy sobie, żeby różnica była Z korzyścią dla nas jeżeli koło dobrego Panasa będzie lepszy i 5mm dłuższy Olympus
    A jakie widzisz niedoskonałości Panasa w realnym foceniu? Moim zdaniem sprzęt już dawno przerósł realne potrzeby, teraz mogą być różnice na poziomie testów i marzeń. Coś jak w samochodach podniecanie sie tym, że jeden pojedzie tylko 198km/h, a inny przekroczy 200. Obu do realnej jazdy wystarczy 160 i 99% użytkowników nigdy nie przekroczy tej granicy. Tak, jak 99% uzytkowników nie wykorzysta pełnych możliwości Panasa

| OlyJedi Awatar adi_jm
    Mieszka w
    Warszawa/Zamość
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A jakie widzisz niedoskonałości Panasa w realnym foceniu? Moim zdaniem sprzęt już dawno przerósł realne potrzeby, teraz mogą być różnice na poziomie testów i marzeń. Coś jak w samochodach podniecanie sie tym, że jeden pojedzie tylko 198km/h, a inny przekroczy 200. Obu do realnej jazdy wystarczy 160 i 99% użytkowników nigdy nie przekroczy tej granicy. Tak, jak 99% uzytkowników nie wykorzysta pełnych możliwości Panasa
    W pełni się zgadzam, choć uważam, że zawsze warto liczyć na więcej Wynik konkurencji zawsze może być tylko z korzyścią dla nas. Ja zakup takowego obiektywu rozważę za jakiś czas, jak już zbiorę co trzeba i może masz rację, że szukanie czegoś więcej ponad możliwości Panasa to napinanie się, ale jest tak jak z przywołanym przez Ciebie autem, będę wykorzystywał go jak 99% innych użytkowników, ale ze świadomością, że kiedyś ten 1% może się przydać

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Osobiście zamierzam nabyć ten, który będzie tańszy.
    Poza tym stylistycznie Olympus bardziej mi się podoba.
    Ciekawe, czy dadzą jakiś pokrowiec w zestawie
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Fajnie, że w tym systemie są takie zoomy. Osobiście też wątpię aby ktokolwiek patrząc na zdjęcie rozpoznał czy było robione z olka czy panasa. Olek dzięki tym 5mm wydaje się być bardziej uniwersalny i może być hitem. Ciekawi mnie czy będzie dostępny w komplecie tylko z nowym OMD czy też pojawi się ze starszymi modelami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

W pełni się zgadzam, choć uważam, że zawsze warto liczyć na więcej Wynik konkurencji zawsze może być tylko z korzyścią dla nas. Ja zakup takowego obiektywu rozważę za jakiś czas, jak już zbiorę co trzeba i może masz rację, że szukanie czegoś więcej ponad możliwości Panasa to napinanie się, ale jest tak jak z przywołanym przez Ciebie autem, będę wykorzystywał go jak 99% innych użytkowników, ale ze świadomością, że kiedyś ten 1% może się przydać
    Ja mam raczej świadomość, że nie żyjemy w świecie świętych mikołajów i za ten 1% trzeba słono zapłacić. Wystarczy mi 99

| OlyJedi Awatar adi_jm
    Mieszka w
    Warszawa/Zamość
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ja mam raczej świadomość, że nie żyjemy w świecie świętych mikołajów i za ten 1% trzeba słono zapłacić. Wystarczy mi 99
    No a ja jak dziecko dalej nie rozumiem, że cena nie jest wprost proporcjonalna do możliwości ale co tam!

Stwierdzenie nightelf'a właściwie kończy tę dyskusje

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

No a ja jak dziecko dalej nie rozumiem, że cena nie jest wprost proporcjonalna do możliwości ale co tam!

...
    Tak z grubsza było jeszcze pod koniec XXw., teraz cena jest proporcjonalna do pozycjonowania produktu. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz identyczne produkty z jednej fabryki, ale w różnych cenach, różnie pozycjonowane Oczywiście nie tylko w branży foto Czasy, kiedy markę można było utozsamiać z producentem też są już dawno minione. To oczywiście refleksje natury ogólnej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Fajnie, że w tym systemie są takie zoomy. Osobiście też wątpię aby ktokolwiek patrząc na zdjęcie rozpoznał czy było robione z olka czy panasa. Olek dzięki tym 5mm wydaje się być bardziej uniwersalny i może być hitem. Ciekawi mnie czy będzie dostępny w komplecie tylko z nowym OMD czy też pojawi się ze starszymi modelami.
    Pytanie czy te dodatkowe 5mm jest warte dodatkowych 25% wagi i dodatkowego cm - gdyby to bylo 12-50 (czy 60) to pewnie tak ale jak dla mnie zysk jest za maly w stosunku do straty. Nie spodziewam sie duzych roznic jakosciowych wiec poki co zostaje przy tym co mam

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

12-50 - byłoby idealne, no ale jest co jest. Myślę, że jakość będzie bardzo zbliżona do tej oferowanej przez Panasonic. Wtedy głównym kryterium stanie się cena.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Awatar Wesley
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Idealnie by było 12-100 f2,8 a ten drugi 100-300 też f2,8. Najlepiej niewiele większe . Wszystkim się nie da dogodzić, zawsze będzie jakieś ale. Wierzę że obie szklanki na pewno są wypas już się na nie zasadzam