Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 95

Wątek: Filmy Muzykanta

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Odp: Filmy Muzykanta

Kolejny krótki filmik, tym razem będący wstępem do wywiadu z Adamem Brzozą:

A tu sam wywiad, myślę że trochę ciekawych wiadomości niezależnych od płaszczyzny reklamowej można tam znaleźć:
    http://www.samyang.pl/index.php/wyda...-marki-samyang
    Jest szansa na serię podobnych spotkań ze znanymi fotografami, będzie miło zająć się czymś takim

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Zapraszam na nieco inny materiał niż zwykle. Pokazuje on pracę artysty - kowala

Chapeau bas!

Dla obu mistrzów.
    Dzięki.
    Polecam się

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Ponieważ mamy lato, to niech nastanie wiosna, czyli kilka kadrów znad Biebrzy, gdzie robiliśmy plener z warsztatami:

Dla równowagi, kilka kadrów jesiennych z krakowskich Plant. Także Tokina i Blackmagic

I zaproszenie na warsztaty filmowe, które będę prowadził z z Dariuszem Fedorowiczem i Patrykiem Jordanowiczem:

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

No to jeszcze dwie pozycje: o tym, czym się robi reportaże:

oraz ciekawostka z dziwnym filtrem UV (naprawdę takie mamy, kilkadziesiąt sztuk, do zabawy w sklepach

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

piękne te filmy. Szkoda, że YT kompresją zabija całą przyjemność z oglądania materiału tak dobrej jakości.

chciałem jeszcze zapytać o ustawienia dot. filmowania. Pisałeś kiedyś, że w Olku korzystasz z krzywych ustawiając rozjaśnienie cieni i przygaszenie świateł. W ten sposób obraz staje się chyba mniej kontrastowy i nieco "wyprany"? Jak rozumiem ten zabieg stosujesz, żeby uzyskać jak największą rozpiętość rejestrowanej sceny a potem nagrany w ten sposób materiał obrabiasz, żeby uzyskać efekt taki jak na powyższych filmach? Mógłbyś coś więcej napisać jak można uzyskać dobrej jakości filmy z E-M5/10?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Ustawiam kontrast na minimum (albo prawie - jeśli scena naprawdę niskokontrastowa), ostrość i kolor w środku albo poniżej (też zależy od sceny), wb zwykle na 5500K, czasem - jeśli sceny są kręcone w jakimś dziwnym miejscu - na pomiar szarej karty, ale konsekwentnie, dla wszystkich ujęć. Krzywa wspomaga kontrast, wyginam ją właśnie dla podbicia cieni i zbicia świateł (+3, -3), na stałe, bo za dużo byłoby kombinowania, gdyby się chciało ją ustawiać za każdym razem.
    Taki materiał jest oczywiście mdły i stanowi surowiec do dalszej obróbki. Najlepsze wyniki daje rozbicie tego na zdjęcia, zaimportowanie do lightrooma, praca jak na rawach, a potem z powrotem połączenie wszystkiego w klipy i klasyczny montaż. Ale to dużo roboty, więc jeśli materiał nie ma w planach takiej obróbki, trzeba z kontrastem walczyć na planie (albo w menu, albo z blendą), a potem można zrobić drobne korekty już podczas montażu.

Filmy powyższe pochodzą z różnych źródeł: Olympusów, Canonów i Blackmagiców więc mocno się różnią jakością. Teraz walczę z Nikonem 5300 i jestem bardzo zadowolony z postępu, który się dokonał. Na razie to cudo stoi u mnie najwyżej (nawet wyżej od Canona 5DIII), oczywiście nadal daleko od BM
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 15.08.14 o 12:43

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Dużo wrzutów, starszych, a teraz świeżutki, relacja z regat Unity Line w Dziwnowie. Temat trudny, bo chciałem kręcić Blackmagiciem i udało się, choć warunki na jachcie są ciężkie do fotografowania, a co dopiero do filmowania. Ale dzięki temu kolor wyszedł ''niebałtycki''

Gdyby ktoś chciał w wyższej jakości:
    http://as.elte-s.com/video/tokina_11...unity_line.avi
    Bardzo fajnie pracuje Tokina 11-16, można sobie otworzyć do końca i mieć fajną głębię, mimo takiej małej ogniskowej, a trzymający ostrość zoom pozwala zrobić trochę najazdów. Filtr szary niezbędny oczywiście. Naświetlałem nietypowo, na 1/200 sekundy ze względu na późniejsze stabilizowanie ujęć. Zwykle naświetla się na 1/50, 1/200 jest maksymalnym akceptowalnym czasem, potem jest już efekt strobo, zresztą BM nie ma krótszych czasów.

Sama impreza była dość droga (500zł), ale atrakcyjna. Można było sobie wybrać jacht bądź motorówkę i dokazywać z aparatem cały dzień. Szczęśliwcy widoczni są na ujęciach. Oprócz tego robiliśmy warsztaty (Samyang), wraz z Epsonem, Eizo i Canonem. Jacek Bonecki warsztatował wszystkich non stop, kto go zna, ten wie Z pewnością będą powtórki i zapraszam, bo takich kadrów nie ma szans zrobić nigdzie indziej.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

O tym jak się robi postsynchrony, artykulik, zapraszam.

http://przypadkiadama.com/14/0514.htm

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez janko muzykant Zobacz posta
    o tym jak się robi postsynchrony, artykulik, zapraszam.

http://przypadkiadama.com/14/0514.htm
    perfekt.

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    O tym jak się robi postsynchrony, artykulik, zapraszam.http://przypadkiadama.com/14/0514.htm
    Interesujące. Sporo poszerzyło wiedzę. Dzięki.

Pozdrawiam.