Czyli najlepiej kupić 1, bo jest najsolidniejsze, 2 i 3 to wersje po cięciu kosztów produkcji
Dygresja 1:
Olympus za to co zrobił użytkownikom 4/3, a w szczególności tym co zainwestowali w szkła pro i top-pro, i dalej je posiadają, powinien dawać OMD-EM1 za darmo, z przeprosinami, jak na japońca z jajami przystało ...Cóż, niestety, prawdziwi samuraje to gatunek wymarły (patrz afera finansowa w Olympusie)
Dygresja 2:
Jak nie za darmo, to maksimum za 50% wartości ...
Dygresja 3:
A jak już w normalnej cenie, to niech wypuszczą E-PL6 z matrycą taką jak w EM1 (czujniki fazy) aby szkła 4/3 można było poużywać na korpusie za 2000zł, a nie szczuć top modelem puszki za 1600eurosów
PS
Ja zatwardziały user 4/3 jeszcze do tej pory nie kupiłem nic z oferty m43, ciągle czekam na coś co obsłuży moje szklane 4/3 starocie (ale za przeproszeniem nie w cenie 1600euro*).
Ale jeśli Olympus będzie robił numery z obsługą starych szkieł w tanich nowych korpusach, to się mocno zastanowię .... bo Sony w NEX mogło, Nikon w "1" może, Canon może ... a Olympus robi wszystko aby zmusić użytkownika do zakupu nowej szklarni**
*) wiem że z tą ceną 1600 to przesada i będzie można nieco taniej,
**) ja rozumiem, że w biznesie nie ma sentymentów, ale ... gdyby tak: w E-P1 czy E-PL1 śmigały szkła 4/3 to już dawno miałbym korpus m43 (i to może nie jeden) i pewnie jakieś szkła m43 bym dokupił ... a tak kupiłem, w ramach "zapchajdziury" NEX'a i Olek nie zarobił na mnie do tej pory ani złotówki, w przeciwieństwie do tego ile zarobił na mnie za czasów 4/3 ...