http://www.dpreview.com/articles/052...-f4-pro-lenses
Ale to raczej rendery są.
Miałem już nic nie pisać, ale wywracasz fizykę!
Bo jak rzeczony obiektyw podepniesz do aparatu z mniejszą matrycą, to możesz (ale nie musisz) użyć konwertera który zmieni jego ogniskową, zachowa te same kąty i zwiększy jasność. Odwrotnie, gdybyś uparł się podpinać 40-150/2,8 do FF i chciał pokryć całą matrycę to jasność rzucanego na matrycę obrazu spadnie, dokładnie tak, jak spada jasność obrazu z rzutnika wraz z powiększaniem ekranu. Abstrahuję od faktu czy takim sposobem dałoby się to wyostrzyć czy nie. Pewnie żeby się to dało trzeba by użyć jakiegoś konwertera (retrofokus?) który zmieni ogniskową i rachunki się zgodzą.
W tym sensie 40-150/2,8 pod względem konstrukcyjnym bliżej jest do 80-300/5,6 niż 2,8!
Kurcze, a wydaje się to takie proste.
Światłosiła - w uproszczeniu ogniskowa/wielkość przysłony w mm. Jednosta f. (potęga pierwiastka z 2). Znając natężenie światła pomaga ustalić ISO.
GO - mierzona w mm. Jednostka bardziej związana z wielkością dziury przysłony i wielkością matrycy, niż z odległością i ogniskową.
kąt widzenia - mierzony w stopniach (kąt po przekątnej kadru). Znając odległość od matrycy i jej wielkość kąt można przeliczyć na ogniskową.
teleobiektyw - obiektyw krótszy niż teoretyczna długość ogniskowej. Np. 300mm o długości 200mm. Formalnie 40-150 teleobiektywem nie jest.
itp.
Niektórzy jednak uparcie liczą GO w f, a światłosiły w ogóle nie liczą (przecież wysokie ISO nadrobi). Na dodatek zamiast posługiwać się kątem, przeliczają sobie jakieś ekwiwalenty ogniskowych na FF.
Czasami łatwiej jest zrobić sobie wspólny mianownik (punkt odniesienia) w jakichś porównaniach. Ale trzeba pamiętać o ograniczeniach takich metod.
Dla mnie o wiele łatwiej jest myśleć o kącie widzenia, światłosile i GO. To są realne dane, które potrzebuję do skomponowania kadru niezależnie od wielkości matrycy (załóżmy, że nie strzelam przypadkowo jak większość ludzi).
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
No wspaniale...
Też miałem nie pisać ale jest coraz ciekawiej
Gdybym chiał go podpiąć do czołgu albo do Wielkiego formatu to cały czas ogniskowa i średnica pozostają bez zmian i cały czas jest to obiektyw f/2.8
To żeby było prościej bo wiedziałem, że padnie argument o bagnecie. Argument, że możesz ale nie musisz zastosować przejściówki zmieniających ogniskową mnie zaskoczył.
Gdybym chciał 40-150 ZUiko podpiąć pod mały obrazek to średnica pola obrazowania jest mniejsza niż przekątna klatki 24x36 ( tak zakładam )
wróćmy jednak do poprzedniego pytania bez zbędnych spekulacji o przejściówkach z soczewkami i omówmy to na zwykłym prostym przykładzie
Obiektyw od PENTACON SIX ( załóżmy jakiś Biometar 80 f/2.8 )
ma jasność 2.8 i teraz co się stanie z jasnością gdy zapnę go przez przejściówkę psix-m42 do Zenita ? spadnie ? wzrośnie czy pozostanie 2.8 ?
a co się stanie z jasnością gdy zapnę go za pomocą przejściówki psix-u4/3 do Olympusa ?? spadnie ? wzrośnie czy pozostanie 2.8 ?
Magicznie się zmieni ?? Czy jednak jako stosunek dwóch mierzalnych wartości pozostanie bez zmian ?
bo jeśli się zmieni to jakbyś mógł napisać czy zmianie ulegnie również ogniskowa czy może średnica wejścia ? bo coś będzie musiało. Siły nie ma
No to się namieszało, nie było moją intencją stworzenie takiego off-topic
Te same warunki, będzie ten sam kąt widzenia, obok siebie stoją dwa aparaty (na statywie ) dajmy na to mój E-PL5 z rzeczonym obiektywem ustawionym na 100mm/2.8 drugi to Nikon D610 z obiektywem 70-200mm2.8 ustawiony na 200mm...rozumiem że na ekranie widzę to samo, np śpiący kot zajmuje połąwę kadru.
E-PL5 proponuje ISO800 i 1/100sec. jakie będą w/g automatu ustawienia dla D610 bo chyba, nie o 2EV mniejsze.![]()
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Czyli jak przypuszczałem (nie mam możliwości takiego porównania ) między APS-C a m4/3 za mała różnica, test zakłamałby nieco inaczej działąjący światłomierz i folia w Sony.
---------- Post dodany o 15:53 ---------- Poprzedni post był o 15:52 ----------
Ok, koniec tematu. Wszysstko już jasne.
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
dobas - Ty wiesz swoje, ja też swoje wiem... koniec tematu, zwłaszcza że obiektyw moim zdaniem jest całkiem sensownie wyceniony, nawet uwzględniając moją (a raczej Fret'ową) arytmetykę.
Bart_1985 - z tego co w sieci plotkują to D610 zaleci Ci skrócenie czasu / zwiększenie przesłony / obniżenie ISO o 2/3 eV. Ale temat nie jest taki jednoznaczny i już niejeden "brazylijski serial" na ten temat nakręcono (prawie jak o ekwiwalentach GO)