Strona 92 z 97 PierwszyPierwszy ... 42829091929394 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 965

Wątek: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    System 4/3 od zawsze wg mnie był atrakcyjny dla takich rozsądnych fotamatorów. Takie szkiełka jak 14-54, 50-200, 12-60 , 12-40 , 12-45 naprawdę były/są fajną opcją dla kogoś kto chce mieć taki po prostu bardziej zaawansowany aparat do "wszystkiego" robiący bardzo dobre zdjęcia i wcale bym się tak nie cieszył z tego obwieszczania zgonu 4/3.
    Żebyście się nie zdziwili, że wielka trójka FF tak będzie się starała robić dobrze dla takiego zwykłego fotoamatora w kwestii wypuszczania nowego sprzętu. Dopóki aparaty systemowe jakoś się jeszcze będą sprzedawać to będą utrzymywane takie twory jak APSc u boku, po to, żeby FF pozycjonować jak coś z półki PRO odpowiednio dobierając ceny. Bardzo dobrych szkieł optycznie, w kwestii budowy i przy tym małych, dla "mas" to raczej bym się nie spodziewał. Będą wypuszczać na "zachętę" nieco tańsze, okrojone puszki FF, ale takie tanie to też nie będą, do tego będą średnie kity, albo szkła za gruuube pieniądze.
    Wcale tak różowo z tym FF nie będzie i jak ktoś myśli, że kupując FF od razu sięgnie nirwany w fotografii i nie będzie sobie zdawał sprawy z tego jakie się z tym wiążą konsekwencje to może się zdziwić.

PS
    Wątpię żeby kiedyś nastała taka sytuacja, że w systemach FF będzie można sobie kupić taki odpowiednik 12-40, który jest świetnie wykonany, jakiej byśmy przysłony nie ustawili ostry, jest uszczelniony, mały i dało by się go kupić poniżej 3k
    Ostatnio edytowane przez arhtus ; 30.08.20 o 16:11

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Bardzo dobrych szkieł optycznie, w kwestii budowy i przy tym małych, dla "mas" to raczej bym się nie spodziewał.
    Za to w m4/3 czy w APS-C jest ich całe mnóstwo i jeszcze za półdarmo

Wątpię żeby kiedyś nastała taka sytuacja, że w systemach FF będzie można sobie kupić taki odpowiednik 12-40, który jest świetnie wykonany, jakiej byśmy przysłony nie ustawili ostry, jest uszczelniony, mały i dało by się go kupić poniżej 3k
    Już nastała taka sytuacja. Nikkor 24-70 f/4 jest uszczelniony i tańszy od m.ZD 12-40, którego nigdzie nie da się kupić za mniej niż 3500 zł.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    No jeśli nie nastawiasz się na kupowanie szkieł 1,2 to w 4/3 da się złożyć fajne zestawy. Nikon Z 24-70 f4 to szkło klasy 12-40 wg Ciebie? A i co jeszcze do tego obiektywu przyczepić?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Nikon Z 24-70 f4 to szkło klasy 12-40 wg Ciebie?
    A co to jest klasa "12-40" według Ciebie? Bo dla mnie to pospolity zoom z bardzo drogim znaczkiem PRO - uszczelniony i dobry jakościowo, jak wiele innych podobnych szkieł w różnych systemach.

A i co jeszcze do tego obiektywu przyczepić?
    Nie wiem co. Puszkę jakąś. Kilka ich Nikon chyba ma. Do 12-40 chciałeś przyczepić E-M5 II, więc raczej każda puszka Nikona da sobie radę z taką konkurencją.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    No jeśli nie nastawiasz się na kupowanie szkieł 1,2 to w 4/3 da się złożyć fajne zestawy. ...
    Które da się zastąpić jednym zoomem 2,8 Nie róbmy sobie jaj, 4/3 to od początku był system jadący na emocjach.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    No właśnie żeby przyczepić coś do tego Nikona 24-70 to trzeba póki co wydać majątek, a zanim się to zmieni to świat sprzętu foto tak się zmieni, że zostanie sprzęt już tylko dla "zawodowców"

A tak w ogóle to Wy już macie te FF czy to jest póki co na zasadzie - nie mam póki co ale FF jest i tak super i jak będę już miał to wam wszystkim dopiero pokażę
    Ostatnio edytowane przez arhtus ; 30.08.20 o 17:13

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    U Olka też potrzebny jest majątek, chyba że mówimy o puszkach poprzedniej generacji, z których czyszczone są magazyny, bo za chwilę będzie to zalegać na półkach bez szansy na sprzedaż.

Ja teraz szukam małego aparatu z UWA, wizjerem i ekranem do selfie, żeby był do widoczków i zdjęć pamiątkowych z wakacji. Najchętniej wziąłbym jakiegoś kompakta, ale żaden nie spełnia kryteriów kąta widzenia. Pierwsza myśl: najprostszy OM-D z m.ZD 9-18 - mały, z szerokim kątem, wprawdzie ciemny, ale wystarczy. I tu zaskoczenie: szkło 3000 zł i puszka 3200 zł. Ktoś tu mocno upadł na głowę.

Z kolei E-M5 III z 12-40 kosztuje dokładnie tyle samo, co Z5 z 24-70. Jeśli ten Nikon jest w horrendalnej cenie, to co powiesz o Olympusie?

[edit]
    A FF nie mam i mieć nie zamierzam, chyba że już nie będzie żadnego wyboru.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 30.08.20 o 17:25

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A co to jest klasa "12-40" według Ciebie? Bo dla mnie to pospolity zoom z bardzo drogim znaczkiem PRO - uszczelniony i dobry jakościowo, jak wiele innych podobnych szkieł w różnych systemach.
    Daj spokój z 12-40, dobre szkło, odpowiednik 16-55 f2.8 od Fuji. Jak się trochę poszuka to dużo tanszy i mniejszy odpowiednik.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Ten obiektyw Fuji to zakała systemu. Wielki kloc bez stabilizacji. Wolałbym już 12-40, co nie zmienia faktu, że to zwyczajny dobry obiektyw.

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Sam widzisz, w każdym systemie coś jest nie halo.
    Na szczęście mam te dylematy za sobą i spokojnie czekam na wyprzedaże em1 mark2