Strona 68 z 97 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 965

Wątek: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

| OlyJedi Awatar smog
    Mieszka w
    okolice Wawy
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Używałem em-10 z 12-40 przez rok. Bez bcg1 to nie ma sensu. Z tym małym, sprytny gripem Olka jest sporo lepiej, a na wysokość aparat ma tyle ile em5 bez grupa. Nadal jednak całość nie jest optymalnie wyważona. Za dużo masy przypada na obiektyw i całość zachowuje się tak jakby chciała polecieć do przodu. To nie jest wielki dyskomfort, ale jest.
    wcześniej om-d, teraz A7

| OlyJedi Awatar piotrekmor
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez smog Zobacz posta
    Używałem em-10 z 12-40 przez rok. Bez bcg1 to nie ma sensu. Z tym małym, sprytny gripem Olka jest sporo lepiej, a na wysokość aparat ma tyle ile em5 bez grupa. Nadal jednak całość nie jest optymalnie wyważona. Za dużo masy przypada na obiektyw i całość zachowuje się tak jakby chciała polecieć do przodu. To nie jest wielki dyskomfort, ale jest.
    Miałem dokładnie takie samo odczucie z e-m10. Różnica pomiędzy aparatami to również szerokość samego korpusu (większa w e-m5) oraz głębszy dodatkowy grip, przez co chwyt jest pewniejszy.

No nic, muszę to jeszcze przemyśleć bo funkcjonalnje lepiej podchodzi mi e-m10, natomiast komfort fotografowania wydaje się być lepszy w e-m5.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Czy aby nie przesadzacie odrobinę?
    Używam E-M5 z Samim 10-ką , Zd 12-60, ZD 50-200 i nie mam wrażenia dyskomfortu, po prostu nauczyłem sie przez ostatnie lata od E-PL1 trzymać zestaw od spodu, nie za gripa...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Czy aby nie przesadzacie odrobinę?
    przesadzają

| OlyJedi Awatar witwicky
    Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrekmor Zobacz posta

PS.
    Dzisiaj miałem również krótką rozmowę z żoną na temat ewentualnego zakupu 12-40 i nie jest najgorzej. Widzę światełko w tunelu
    Mi udało się przekonać żonę w ubiegłym roku. Spędziłem wprawdzie tydzień w szpitalu ale co tam, warto było

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Uważam, ze grip do EM 5 powinien być sprzedawany w 2-ch oddzielnych częściach .Używam jedynie części polepszającej uchwyt (bezwzględnie potrzebna). Druga tworząca z EM 5-ki cegłę leży w szufladzie.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Jak ja nie lubię jak lampa FL-36r przeważa aparat em10, a co dopiero sam obiektyw.
    Dlatego mam głównie stałki. P 12-35 2,8 OIS chyba nie przeważało... hmm.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar piotrekmor
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Mam jeszcze pytanie co do samego obiektywu. Planuję spróbować pobawić się w zdjęcia kulinarne. Wiem, że najlepszy byłby do tego m.zuiko 60mm/2.8, ale zakładając, że będę w stanie kupić w tym roku tylko jeden obiektyw to czy 12-40 w tym przypadku da radę? Sprawdziłem testy na optycznych i rozdzielczość na najdłuższej ogniskowej przy świetle 2.8 nie jest niestety tak dobra jak na pozostałych zakresach. Testy testami, ale może ktoś próbował takich albo podobnych zdjęć i mógłby coś od siebie dodać.

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Dasz radę, skala odwzorowonia jest bardzo przyzwoita. Ostrzy od 20cm. Testy testami a ostrość przy 40mm 2.8 jest bardzo dobra.

---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post był o 20:33 ----------

... a jak chcesz rewelacyjnej to przymykasz do f/4

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Rozważ Sigmę 60
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||