Strona 80 z 97 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 965

Wątek: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Główna zaleta aparatów z wymienna optyką jest... możliwość zmieniania obiektywów Jeśli dla Ciebie jest to wada, to rozejrzyj się za jakimś fajnym kompaktem.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar Fisher7811
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Ja od kiedy posiadam 12-40 jedyną zaletę stałek widzę w rozmiarach i świetle, argumentem może być lepsza praca pod światło? od kiedy zmieniłem 12-50 na 12-40 polubiłem z powrotem zooma

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Główna zaleta aparatów z wymienna optyką jest... możliwość zmieniania obiektywów Jeśli dla Ciebie jest to wada, to rozejrzyj się za jakimś fajnym kompaktem.
    Jasne- świadomie odkonałęm takiego wyboru.

Nie mogę opuścić zmiennej optyki na poczet np. LX100 bo:
    - nie chcę rozstawać się z genialną fishą Samyanga
    - w przyszłości gdy np. pojawi się potomek lub wyniknie konkretna potrzeba- kupię określoną stałkę np. portretówkę z jasnym światłem

W foto podróżniczej natomiast nie czuję potrzeby żonglowania szkłami- standardowy zakres ogniskowych+uzupełnianie sporadyczne fishem wydaje się na tą chwilę najbardziej optymalnym wyborem. Nie powinno zbyt często brakować ogniskowych a kadry staną się bardziej zróżnicowane.

W gruncie rzeczy na ostatnim tripie dość mocno przyglądałem się ludziom czym fotografują...stałek praktycznie nie widziałem- chyba, że w katedrach i katakumbach się pochowali Królują małe bezlusterkowce z KIT-ami i tanie APS-C Nikona/Canona z tanimi zoomami.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Jasne stałki do katakumb jak najbardziej pasują

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fisher7811 Zobacz posta
    Jasne stałki do katakumb jak najbardziej pasują
    Zakończenie sezonu grilowego, wypada 15-08. Spróbuj wyskoczyć z zumem 2.8 dalej niż 2 metry od ogniska po drugiej ćwiartce litrowej (okolice północy).
    Tylko Vojtek!

@redrum1906
    Nie sprzedawaj 20/1.7, bo będziesz zmuszony go później odkupić.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fisher7811 Zobacz posta
    Ja od kiedy posiadam 12-40 jedyną zaletę stałek widzę w rozmiarach i świetle
    Dla jednych to jedyne zalety, dla innych każdy z tych powodów z osobna jest koronnym argumentem na rzecz stałki. Jeżeli otwarty 12-40 daje taki szczegół jak 20/1.7 przymknięty do 2.8 to czapki z głów.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    @redrum1906
    Pomyślałem tak samo.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Zakończenie sezonu grilowego, wypada 15-08. Spróbuj wyskoczyć z zumem 2.8 dalej niż 2 metry od ogniska po drugiej ćwiartce litrowej (okolice północy).
    Tylko Vojtek!

@redrum1906
    Nie dostrzegam potrzeby... Mam 15/1,7
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Właśnie mnie jeszcze przed przesiadką na zooma kusi sprawdzenie 15-ki, nad którą wcześniej myślałem...
    20-ka jak genialna optycznie by nie była to u mnie już miała dużo czasu na wykazanie się. Sporo dobrych zdjęć zrobiła jednak więcej mi nerwów popsuła przez swoją (dla mnie przynajmniej) zbyt wąska ogniskową.

Ze stalka na mieście mam taki problem, że często bez problemu mogę zrobić zoom in nogami ale zoom out jest z reguły niemożliwy.
    Jeżeli 15 wystarczy mi do krajobrazów terenowych i miejskich, architektury oraz dalszych portretów to...why not?

Sprzedaję 20-ke (nie będę za nią jakoś strasznie płakał przez ogniskową) i zdecyduje czy zoom 12-40 czy jeszcze próba w 15 uzupełniana przez 7,5 oraz 45...

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Właśnie mnie jeszcze przed przesiadką na zooma kusi sprawdzenie 15-ki, nad którą wcześniej myślałem...
    20-ka jak genialna optycznie by nie była to u mnie już miała dużo czasu na wykazanie się. Sporo dobrych zdjęć zrobiła jednak więcej mi nerwów popsuła przez swoją (dla mnie przynajmniej) zbyt wąska ogniskową.

Ze stalka na mieście mam taki problem, że często bez problemu mogę zrobić zoom in nogami ale zoom out jest z reguły niemożliwy.
    Jeżeli 15 wystarczy mi do krajobrazów terenowych i miejskich, architektury oraz dalszych portretów to...why not?

Sprzedaję 20-ke (nie będę za nią jakoś strasznie płakał przez ogniskową) i zdecyduje czy zoom 12-40 czy jeszcze próba w 15 uzupełniana przez 7,5 oraz 45...
    Cena 20 tki ?

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Tylko Vojtek!
    Właśnie do ciemnicy mam stałki, tu bezwzględnie wygrywają, choć akurat Vojtka nie mam bo raz, że manual, dwa, że cena kosmiczna. A i przy ognisku fot nie robię

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Dla jednych to jedyne zalety, dla innych każdy z tych powodów z osobna jest koronnym argumentem na rzecz stałki. Jeżeli otwarty 12-40 daje taki szczegół jak 20/1.7 przymknięty do 2.8 to czapki z głów.
    Nie porównam z 20 1.7 bo to szkło odpadło u mnie przez szybkość af, mam 17 1.8 i 25 1.8 i na 12-40 nie narzekam, 45 1.8 ostrzejsza.