Strona 72 z 97 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 965

Wątek: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Dodam że choć narzekałem na ciężar to przy trzymaniu za obiektyw jest niesamowicie stabilnie. Zdecydowany jestem go ponownie zakupić + EM-5 II jako sprzęt typowo wyjazdowy. Czy ostrzejszy od Fuji - nie wiem bo olek dosyć mocno wyostrza ale żeby się nie pociąć musiałem wyłączyć wyostrzanie w puszcze. Co do pracy pod słońce rzeczywiście jak chciałem to właziło coś w kadr ale przy normalnym fotografowaniu nie widziałem problemu.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

Mieszka w
    Złotoria
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Dzięki za opinie

Trochę się zawahałem, bo poprzednio czytałem, że jedemu chrobotał, inny był nieostry, trzeci był coraz mniej przekonany. Ale zadowolonych też jest parę osób jak widać. Trochę boli, bo dużo trzeba wydać na cacko, ale tak to już bywa z dobrą optyką.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubelskie
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Też mam to cudo. Wagę obiektywu czuć wyraźnie. Ja kupiłem aparat w zestawie z tym obiektywem od razu z gripem. W tej chwili nie bardzo sobie wyobrażam korzystanie z aparatu bez gripa. Z obiektywu jestem zadowolony ale nie miałem zbyt wiele czasu na testy.
    Przy okazji czy ktoś focił tym sprzętem z konwerterem makro np. Raynox DCR-250?
    Olympus OMD E-M5 II, M.Zuiko 12-40 mm F/2,8, HLD8G, Olympus E-510, ZD 14-42 mm, ZD 40-150 mm
    http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=15182

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    U mnie było trochę dziegciu, bo obiektyw miał wadę fabryczną. Obecnie już jest ok, ale czy naprawa go nie rozszczelniła?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MARSCooL Zobacz posta
    Wg mnie to killer wszystkich statek w systemie (w tym zakresie).
    Oj tam, obiektyw z pewnością świetny, ale nie lubię takich argumentów jak "killer", "zjada na śniadanie" czy "masakruje". Zoom pozostanie zoomem i nie jest od stałki jaśniejszy, lżejszy, mniejszy, trudno gu upchać z aparatem do kieszeni kurtki, wyprawić w podróż latawcem lub dronem... Dla każdego coś dobrego.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Oj tam, obiektyw z pewnością świetny, ale nie lubię takich argumentów jak "killer", "zjada na śniadanie" czy "masakruje". Zoom pozostanie zoomem i nie jest od stałki jaśniejszy, lżejszy, mniejszy, trudno gu upchać z aparatem do kieszeni kurtki, wyprawić w podróż latawcem lub dronem... Dla każdego coś dobrego.
    Jak nie potrzebowałem lżej, mniej i jaśniej i pracy pod słońce (nieco większe i bardziej kolorowe bliki) to nie miałem dylematu co wybrać bo był taki sam lub lepszy. Do tego chyba jako jedyny jako tako ostrzył w słabym świetle gdzie w kadrze było kilka źródeł światła. Stałki nawet te jaśniejsze niestety nie dawały rady - ustawiając ostrość nigdzie. Mozna niby manualnie ale nie zawsze jest czas. Dla mnie z cała pewnością zasługuje na takie miano - chyba że dostała mi się tak dobra sztuka
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    U mnie spowodował sprzedaż 45mm 1.8 i brak parcia na zakup 25 1.8.

To jest dobre szkło, oczywiście dużo większe i jednak przecież ciemniejsze niż stałki, ale jeśli wiem że będzie trzeba zmieniać ogniskową, to jednak cztery obiektywy (12, 17, 25, 45) też swoje ważą, zajmują miejsce i jeszcze trzeba je przepinać nieustannie ;-P
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    ... jeśli wiem że będzie trzeba zmieniać ogniskową, to jednak cztery obiektywy (12, 17, 25, 45) też swoje ważą, zajmują miejsce i jeszcze trzeba je przepinać nieustannie ;-P
    Mógłbyś opisać sytuację w której musisz zmieniać nieustannie te cztery stałki?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Mógłbyś opisać sytuację w której musisz zmieniać nieustannie te cztery stałki?
    Jest w głowie... 12 - od czasu do czasu, zamiast 17- 15mm - wyborne szkiełko mozna nie odpinać wcale, 25 czasami , 45 tylko do portertu, ma kiepską transmisję chyba sprzedam... lepsza wydaje się mi być sigma 60/2,8....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jest w głowie... 12 - od czasu do czasu, zamiast 17- 15mm - wyborne szkiełko mozna nie odpinać wcale, 25 czasami , 45 tylko do portertu, ma kiepską transmisję chyba sprzedam... lepsza wydaje się mi być sigma 60/2,8....
    Dokładnie o to mi chodziło. Chyba zawsze jest jakieś szkło podstawowe i kilka innych do konkretnych zastosowań. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której trzeba co chwilę zmieniać cztery stałki.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.