Te sample z Optycznych o niczym niestety nie mówią. Porównywanie szumów na jasnym fragmencie kadru z dobrze oświetlonej sceny nie ma żadnego przełożenia na rzeczywiste warunki, w których tak wysokich czułości się używa.
Te sample z Optycznych o niczym niestety nie mówią. Porównywanie szumów na jasnym fragmencie kadru z dobrze oświetlonej sceny nie ma żadnego przełożenia na rzeczywiste warunki, w których tak wysokich czułości się używa.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ten obiektyw dotarł do mnie dokładnie miesiąc temu.
Generalnie jestem z niego bardzo zadowolona, ale jeden problem związany z tym obiektywem jest dość uciążliwy.
Moje body to E-P5, czyli niewielkie. Wbudowaną lampę błyskową mam umieszczoną po lewej stronie body.
Używając wbudowanej lampy błyskowej i tego obiektywu, przy większości oświetleń (typu: lampa z góry, lampa z jednego boku) obiektyw rzuca cień z prawej strony kadru.
Ten cień niwelowany jest tylko przez gruby karton zasłaniający lampę błyskową, przez dyfuzor z opakowania po wodzie do spryskiwacza lub przez spory dyfuzor materiałowy zakładany na obiektyw (dyfuzor z mlecznego tworzywa montowany na sanki nie niweluje cienia).
E-M10 ma lampę na środku i cień w związku z tym jest na dole zdjęcia. Nic na to nie poradzisz to standardowy problem z dużymi obiektywami, a 12-40 2.8 jak na standardy m43 jest dużym szkłem (choć w Canonie szkła 3.5-5.6 bywają większe).
Trzeba albo używać dużej zewnętrznej lampy, albo tak jak pisałaś dyfuzora (ewentualnie radzić sobie bez lampy)
Nowy Firmware ver. 1.1 - "Stability of lens aperture when shooting videos has been improved."
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Byłem ostatnio w Media Markt i przymierzyłem się z tym obiektywem do OM-D E-M10 (korpusu, który w najbliższej przyszłości planuję kupić). Pierwsze wrażenie było jednak "dziwne". Obiektyw dosyć mocno dociążył korpus co powodowało niezbyt komfortowe trzymanie go w jednej ręce ze względu na bardzo mały grip. Mam pytanie do osób, które używają taki zestaw na co dzień, jak oceniacie komfort fotografowania i noszenia aparatu z 12-40 PRO?
Bawiłem się takim zestawem 2dni w zeszłym roku na zlocie w Wysowej i jakiegoś specjalnego "dyskomfortu" nie było, ale dodatkowy grip może być całkiem niegłupi, szczególnie gdy ktoś ma większe dłonie. Koszt w okolicach 250zł nówka: http://fotozakupy.pl/olympus-ecg-1-do-e-m10/39539s
The question is, who cares?
Ja mam w zestawie z E-M5 i jest ok. Przypinam do E-PL7 i daje rade.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Pytam o taki zestaw po jak podliczyłem sobie koszt wszystkich ewentualnych stałek + standardowy zoom to wyszło mi prawie tyle samo co 12-40 PRO. No i pojawiła się mała zagwozdka, którą pewnie nie jeden z Was miał przed zakupem![]()
NA amazonie za 30$ można kupić fajny, aluminiowy grip, który umożliwia dostęp do aku i karty:
http://www.amazon.com/Fotodiox-Olymp...ds=olympus+omd
lub
http://www.amazon.com/Neewer%C2%AE-R...ustomerReviews
także nie bój się omd e10 z 12-40. Jest super.