M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

Thread: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

Tags: None
  1. apz's Avatar

apz said:

Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO

Quote Originally Posted by Jan_S View Post
    warto by zrobić taki test porównawczy - te same aparaty, te same ustawienia, te same kadr, te same ogniskowe tylko że na różnych obiektywach....
    W podobnych warunkach lepiej jest zmienić zooma na stałkę i cieszyć się fotografowaniem, stałki m4/3, z mojego doświadczenia, zachowują sie o niebo lepiej. Są po prostu innymi konstrukcjami z mniejszą ilościa szkła i mniejszą ilością granic szkło powietrze do załamywania światła.

Na prawdę nie warto się doktoryzować....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

2. MAF said:

Quote Originally Posted by apz View Post
    W podobnych warunkach lepiej jest zmienić zooma na stałkę i cieszyć się fotografowaniem, stałki m4/3, z mojego doświadczenia, zachowują sie o niebo lepiej.
    Tyle że nie zawsze się chodzi wszędzie z kilkoma stałkami. Ja często zabieram ze sobą właśnie tylko 12-40.
    Zapraszam do albumu i galerii

3. apz's Avatar

apz said:

Quote Originally Posted by MAF View Post
    Tyle że nie zawsze się chodzi wszędzie z kilkoma stałkami. Ja często zabieram ze sobą właśnie tylko 12-40.
    W takiej sytuacji to jest kwestia świadomego wyboru i wiedzy o ograniczeniach sprzętowych...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

4. Bodzip's Avatar

Bodzip said:

Quote Originally Posted by apz View Post
    W takiej sytuacji to jest kwestia świadomego wyboru i wiedzy o ograniczeniach sprzętowych...
    Kwestia świadomego wyboru - tak.
    Zazwyczaj jak jadę w plener (góry, powietrze, lasy) biorę 14-150 i 9-18 z dużego
    Jak do cerkiewek, jaskiń - ogólnie ciemnych pomieszczeń to biorę 12/2.0 i 14-35 z dużego. Ewentualnie 45/1.8 się gdzieś pląta po kieszeni.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

5. osiem1984's Avatar

osiem1984 said:

Niestety 12-40 jest dość wrażliwy n a flary. Przekonałem się o tym, w czasie pobytu wakacyjnego w Chorwacji. Jest jednak wiele metod na zapobieganie flarom niekoniecznie związanych ze zmianą obiektywu, w czasie robienia zdjęć pod słońce.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

6. skrzynka97's Avatar

skrzynka97 said:

Quote Originally Posted by Karol View Post
    To jest cały kadr? Często tak jest? Banding nie banding - nie wygląda to dobrze, zdjęcie jest ewidentnie zepsute przez jakiś rodzaj zakłóceń. Niefajne, nich się wypowiedzą posiadacze takiego sprzętu, ale IMHO to sprawa dla serwisu.
    To jest cały kadr. Zdarzyło się to drugi raz w ciągu roku. Za każdym razem we wnętrzach. Kilka zdjęć zostało zepsutych, a kolejne wychodziły już poprawnie.
    E-M5 | 12-40 | 75

7. Sawa's Avatar

Sawa said:

Quote Originally Posted by skrzynka97 View Post
    Czy to banding? Tylko z 12-40 mi coś takiego się pojawia.
    To nie banding, to kwestia zasilania - sprawdź baterie - używasz zamienników? Może źle pokazują stan naładowania - aparat myśli, że pociągnie, a bateria ledwo zipie.

pozdrawiam,

8. Darekw1967's Avatar

Darekw1967 said:

Quote Originally Posted by MAF View Post
    Marudy

Fakt że za oficjalną cenę należałoby się spodziewać szkła doskonałego, ale ja akurat do tego obiektywu nie mam większych uwag. Może dlatego że przeszedłem na niego z "badziewnych" kitów Sony (16-80) i Canona (24-105)?
    Witam !

Jezeli miales na mysli to szklo:

Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
    Foty z niego:
    http://www.pbase.com/cameras/canon/e...m&t=1411988539
    To szklo nie jest badziewne poza tym, ze na 24mm ma spora dystorsje i maksymalnie jasnosc f4 (cały zakres)
    Przenoszenie obrazu przez soczewki sa na wysokim poziomie i dobra stabilizacja.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

9. WUJEK MARO's Avatar

WUJEK MARO said:

Quote Originally Posted by Darekw1967 View Post
    Witam !

Jezeli miales na mysli to szklo:

Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
    Foty z niego:
    http://www.pbase.com/cameras/canon/e...m&t=1411988539
    To szklo nie jest badziewne poza tym, ze na 24mm ma spora dystorsje i maksymalnie jasnosc f4 (cały zakres)
    Przenoszenie obrazu przez soczewki sa na wysokim poziomie i dobra stabilizacja.

Pozdrawiam
    Również nie sądzę, aby ten obiektyw był badziewny, aczkolwiek zdjęcia znajdujące się pod wskazanym linkiem mogłyby na to wskazywać. Ich jakość jest przeciętna.
    Full speed ahead!

10. MAF said:

Quote Originally Posted by WUJEK MARO View Post
    Również nie sądzę, aby ten obiektyw był badziewny, aczkolwiek zdjęcia znajdujące się pod wskazanym linkiem mogłyby na to wskazywać. Ich jakość jest przeciętna.
    Wiecie, to była taka lekka ironia Sony 16-80 3.5-4.5 też trudno zarzucić badziewność.
    Zapraszam do albumu i galerii