cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
warto by zrobić taki test porównawczy - te same aparaty, te same ustawienia, te same kadr, te same ogniskowe tylko że na różnych obiektywach. Tak myślę że w Krakowie znalazło by się kilku właścicieli 12-40/2,8, 12/2,0, 17/1,8 25/1,8 (lub PL1,4), i do tego tanich kitów klasy 14-42.
Ktoś chętny? myślę że Kazimierz późnym popołudniem byłby wystarczająco wymagający by pokazać czy konstrukcja obiektywu jest słaba czy po prostu tak musi być i inaczej się nie da.
No i czy z taką wiedzą Wasze zdjęcia będą lepsze?Przecież nie ma przymusu używania tego obiektywu. Osobiście za nim też nie przepadam, (po tym jak miał wadę fabryczną się zraziłem), ale pozbywać się nie zamierzam, bo na wycieczce w góry, do lasu, czy gdzieś tam, gdzie nie ma czasu na żonglowanie stałkami, się sprawdza.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Marudy
Fakt że za oficjalną cenę należałoby się spodziewać szkła doskonałego, ale ja akurat do tego obiektywu nie mam większych uwag. Może dlatego że przeszedłem na niego z "badziewnych" kitów Sony (16-80) i Canona (24-105)?
Oczywiście szkło nie jest bez wad, ale do mnie obrazek przemawia po prawdzie bardziej niż z 45 1.8 i 17 1.8, gdzie w szczególności do tego pierwszego w porównaniu z EF 85 1.8 nie mogę się przekonać.
luc4s - wydaje mi się że kiedyś wrzucałeś zdjęcia flar i przykłady pracy pod światło. Nie pamiętam, robiłeś wtedy też jakieś porównania?
Wrzucałem zdjęcia flar, ale porównań chyba nie. Flary są, trzeba to zaakceptować, albo i nie. Dzisiaj za to wyprowadziłem dziadka z 14-54 na spacer po Krakowie i też mam jedną fotę pod słońce. Są flary, ale minimalne.
https://www.dropbox.com/s/b65zhtgile...70065.jpg?dl=0
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Czy to banding? Tylko z 12-40 mi coś takiego się pojawia.
E-M5 | 12-40 | 75
Banding wygląda chyba inaczej, nie tak agresywnie. To raczej wygląda na usterkę. Umiesz błąd wywoływać w sposób powtarzalny?