Strona 147 z 164 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.461 do 1.470 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Koniec lutego, tak podano w zapowiedzi.
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Witam
    Mam mały problem z E-M1
    Zaktualizowałem firmware do wersji 2,2 i w ciągłym AF zauważyłem dziwne zachowanie aparatu.
    Gdy wcisnę spust do połowy aparat ustawia ostrość, ale robi to w taki szarpany, skokowy sposób, a dodatkowo obraz w wizjerze, czy na wyświetlaczu tak rwie, klatkuje, dopiero po paru sekundach trzymania spustu wszystko się normuje, obraz staje się płynny, również ostrość ustawiana jest z płynnymi przejściami tak jak podczas filmowania. Podczas wspomnianego filmowania AF działa w porządku, od początku płynnie.
    Nie wiem czy tak miałem przed aktualizacją, bo CAF nie używam, raz chyba po zakupie puszki z ciekawości sprawdziłem czy działa i tyle, nie pamiętam czy było podobnie.
    Z obiektywów m4/3 posiadam tylko 12-40, więc nie mam możliwości sprawdzić czy to nie szkło coś paskudzi.
    Jeśli ktoś z posiadających jedynkę mógły sprawdzić jak zachowuje się jego puszka w CAF byłbym wdzieczny.

Dodatkowo zauważyłem, że w obiektywie na początku korzystania z CAF słychać dźwięki jakby się korzystało z SAF czyli taką skokową pracę, a właśnie dopiero po paru sekundach wydobywa sie z niego jednostajny szum i praca AF staje się wtedy płynna, tak jakby dopiero po jakims czasie CAF zaczynał pracować tak jak należy.
    Ostatnio edytowane przez arhtus ; 9.02.15 o 12:04

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Poczekaj chwile pojawi sie lada moment 3.0, a tam zapowiadali poprawe AF

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    A mogłem coś schrzanić podczas aktualizacji?
    Przyznam, że dziwnie przebiegała. Do 49% wszystko szło wolno zajęło to jakieś 10min, po czym na 49% zatrzymała się dłużej, a gdy znowu ruszyło, do 100% poleciało bardzo szybko w tempie sekund. Na 100% okienko aktualizacji zaczęło migotać, a właściwie tylko grafika 100% z kropeczkami dookoła i przycisk anuluj czy tam dalej, nie pamiętam co tam wtedy było konkretnie. Odczekałem chwilkę w takim stanie, aż w końcu pojawiło się okienko docelowej aktualizacji, potem wyskoczyło na wyświetlaczu OK i komunikat o rozłączeniu aparatu.

Moje największe obawy budzi moja głupota ;-( aktualizację przeprowadzałem na body z gripem. Jeden aku był naładowany, ale drugi taki chyba niepewny, nie wiem z którego szło zasilanie podczas aktualizacji ;-(
    Mogło to mieć wpływ na aktualizację?
    Ostatnio edytowane przez arhtus ; 9.02.15 o 12:27

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Nie sadze, jakbys mocno cos spartolil to aparat by sie nie podniosl...
    Generalnie wstrzymaj sie na ta nowa aktualizacje.

pozdro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Tak zrobię, generalnie nic podczas aktualizacji nie wciskałem, postępowałem zgodnie z poleceniami.
    Aparat wykrywa nowy firmware i poza wspomnianym CAF nie zauważyłem nic co budzi moje obawy.
    To tylko te aku mnie trochę martwią. Po aktualizacji jeden był ok, ale drugi wykazywał już oznaki częściowego rozładowania, a po kilkunastominutowej zabawie aparatem całkowicie padł..

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Niestety chyba coś popaprałem przez tą aktualizację ;-(
    Dzisiaj zauważyłem, że po aktualizacji mam zablokowaną jedną opcję w menu, a mianowicie częstotliwość odświeżania, mam ja ustawioną na normalna i jest niedostępna, pamiętam że przed aktualizacją była ona dostępna
    Generalnie nie wiem czy to moje przewrażliwienie, ale wydaje mi się, że obraz w wizjerze w słabszych warunkach, ale jeszcze nie najgorszych radzi sobie słabiej, o wiele bardziej odczuwa się smużenie i często obraz szarpnie
    Może jest jakaś możliwość wgrania softu na nowo domowymi sposobami, albo przeprowadzenie aktualizacji firmware jeszcze raz ?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Niestety chyba coś popaprałem przez tą aktualizację ;-(
    Wszyscy narzekają na te aktualizacje Oly zazwyczaj z jednego powodu: po aktualizacji wszystkie nastawy trzeba ustawiać od nowa.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Wiem że ustawienia się resetują..
    Czyli coś blokuje mi tą funkcję? tylko co ?

---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 09:58 ----------

Bardzo bym był wdzięczny jakby ktoś sprawdził czy po aktualizacji do 2,2 ma zablokowaną opcję odświeżania wizjera w pozycji NORMALNA

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Rob reset do fabryki ustawien.
    Ja tez mialem cyrki z M1, opisywalem gdzies nawet na forum przy okazji jakiegos testu, tylko to bylo na starszym sofcie niz 2.2.

pozdro

Uprawnienia umieszczania postów