Strona 131 z 164 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.301 do 1.310 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    a co z rejestracją puszki? jest wymagana?
    Nie musisz.
    Mozesz apgrejdnac przez OV bezpieczne, i mozesz apgrejdnac bez jego pomocy.
    Trwa to roznie, czasami moze sie wydawac, ze zwiecha tylko bron boze cos robic jak na ekranie jest stosowny komunikat, bo sobie kuku zrobisz, czekaj cierpliwie na finito...

A wracajac do meritum tematu.
    Takie te zale sensowne, jak ten gdybym mial do producenta kamer pisac anonse, ze mi nie robi zdjec i nie ma takiego AF jak chocby D800.
    Dla mnie to caly czas bedzie chore...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Nyny, z radością ogłaszam, że w pełni się z Tobą zgadzam. To co jest w E-M5 do uwiecznienia dzieciaka w przedszkolu czy innej tam imprezki wystarczy. A pędu do 4K nie rozumiem. Już FHD daje tak duży objętościowo materiał, że nie wiadomo co z tym robić a i kompy coraz mocniejsze zadyszki przy 4K dostawać będą. Rozumiem osoby którym zależy na super jakości ale idąc tym tropem to za 3 lata bedziemy o 8 albo i 16K rozmawiać. Po co?
    Pisał kiedyś o tym Janko, wszystko pięknie do czasu naciśnięcia pauzy. Pęd do 4K? Nie, ale skoro wszem i wobec się ogłasza, że flagowy model raczej nie doczeka się następcy w ciągu najbliższych 12 miesięcy to następuje załamanie sprzedaży czytaj zakup używek z niższej półki, z równie wydajnym sensorem, IBIS, również z wbudowanym wizjerem, w super stanie za 1/3 ceny flagowego modelu. To się teraz dzieje z M1, zrobili idealny aparat stworzony do wideo tylko nie ma klimatu (gdzieś w Japonii) do podniesienia lekko bitrate i jankowego audio. Ja wolałbym to sto razy od GH4, nawet bez UHD.

Objętość: GH4 ma mniejsze zapotrzebowanie na magazyn od topowych hacków GH2 - tylko 1080p

Po co? Ano np. po to by mieć 25 fotografii wykonanych w jednej sekundzie, w miarę przyzwoitej jakości (GH4) o wielkości 8 MPx każda.

UHD a komp: byle J1900 Intela pięknie odtwarza pliki GH4. Póki co raw-kamer w normalnych pieniądzach nie ma. BMDPCC to jest żart, a Panas - po aktualizacji wrześniowej - potrzebować będzie Atomos cośtam za $2k i czar pryska (nie wiem jak dla nylepszych, ale dla gietrzy tak).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

nyny, myślę że skoro ktoś decyduje sie na mikro ceni sobie wygodę (nie koniecznie cenę) pracy całym zestawem. Z normalny na tle konkurencji 'Panas G6, Nikon D5300 i wyżej,,) bitragem E-M1 byłb świetną kamerą dla okreslonej grupy odbiorców (hobbystów) ze względu na stabilizajce w body, której w szkłach jasności f0,95 nie znajdziesz. Profesjonalista nie bedzie kręcił materiału z łapy, amatorzy - owszem, choć ostatnio nawet serialom z tv nadaje się w ten sposób dynamiki..
    W moim przypadku chodzenie bez spider riga, który jest chyba najbardziej kompaktowym rozwiązaniem, które pozwoli zaoszczędzić kolejne 0,5kg oraz czas na jego złożenie i rozłożenie na wycieczkach bylo by decydującym argumentem do zakupu tego body.
    Czy 4k jest potrzebne ? -z rozsądnym bitrage TAK, to chyba naturalne że potrzeby konsumenta rosną, zwłaszcza, że pryzwyczaja nas do do tego konkurencja.

Myślenie w ten sposób, że aparat ma robić szjęcia, kamera kręcić filmy doprowadzi do sytuacji kiedy musisz nosić ze sobą min 5 kg sprzętu a jego rozpakowanie zniecheca do używania, jak w moim przypadku (5Dmk1 foto,Pans GH2/G6 video).
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez figiel Zobacz posta
    nyny, myślę że skoro ktoś decyduje sie na mikro ceni sobie wygodę (nie koniecznie cenę) pracy całym zestawem. Z normalny na tle konkurencji 'Panas G6, Nikon D5300 i wyżej,,)
    No to w czym problem?
    Jak sie nie podoba to sie szuka gdzie indziej, po co jojczyc?

bitragem E-M1 byłb świetną kamerą dla okreslonej grupy odbiorców (hobbystów) ze względu na stabilizajce w body, której w szkłach jasności f0,95 nie znajdziesz.
    Ale jest aparatem fotograficznym z opcja filmowania, a nie kamera z opcja fotografowania. I widzisz tutaj ta jakze subtelna roznice?

Myślenie w ten sposób, że aparat ma robić szjęcia, kamera kręcić filmy doprowadzi do sytuacji kiedy musisz nosić ze sobą min 5 kg sprzętu a jego rozpakowanie zniecheca do używania, jak w moim przypadku (5Dmk1 foto,Pans GH2/G6 video).
    Przede wszystkim nic nie musze, jedynie jesli chce to moge...
    Z waszych postow wynika, ze za kare nosicie szpej, ze dzwiganie 5 kilogramow to juz gehenna. To pytam sie po co?
    Bo jesli pisze to hobbysta/amator to sobie byle czym mozeuwieczniac wiekopomne chwile, jesli robisz cos za co kase bierzesz to po ki czort marudzisz, nie podoba sie to zmien profesje, przejdz do konkurencji, a nie biadol w necie jaki to ktos jest zly bo nie ma czegos co tak naprawde nie jest niezbedne...

pozdro

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Ja stwierdzę tylko fakt. Na wszystkich zlotach, Krakman latał z kamerą (chyba Sony). I wyszły super fajne filmiki.
    Się zapytowywowuję dlaczego nikt nie kręcił zlotów PEN-em lub OMD-em ? A tyle tego było
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Myślenie w ten sposób, że aparat ma robić szjęcia, kamera kręcić filmy doprowadzi do min 5 kg sprzętu a jego rozpakowanie zniecheca do używania
    Dziękuję.
    Dolicz do tych 5 kg kable, czytniki, ładowarki... Na lotnisku masz takie koko-dżambo, że ból głowy a można by mieć M1, trzy Vojtki, trzy naleśniki, trzy FL-600R, 5 baterii, jeden kabel, jedną ładowarkę, 5 kart w paczce razem z filtrami.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dziękuję.
    Dolicz do tych 5 kg kable, czytniki, ładowarki... Na lotnisku masz takie koko-dżambo, że ból głowy a można by mieć M1, trzy Vojtki, trzy naleśniki, trzy FL-600R, 5 baterii, jeden kabel, jedną ładowarkę, 5 kart w paczce razem z filtrami.
    A nieprosciej wziasc w kieszen ajfona, albo siakiegos samsunga czy lumie?

Litosci....

p.s. Chetnie zobacze jakies Twoje dzielo, bo chcialbym uwierzyc, ze to wszystko naprawde jest niezbedne by sie spelnic i pokazac w pelni talenty,pozwalajace istniec nadal w multimedialnej dziedzinie....

pozdro

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Ale jest aparatem fotograficznym z opcja filmowania, a nie kamera z opcja fotografowania. I widzisz tutaj ta jakze subtelna roznice?
    Wszyscy akcjonariusze Oly to widzą co rok, zawsze pod koniec kwietnia.
    M5 chciałem kupić, PM2 kupiłem używane, M-10? Wolałbym (skoro i tak kupię sobie używkę) kupić M1. Chrzanić to UHD, wciąż wierzę, że chociaż odrobinkę podniosą ten bitrate i 25 kl/s.

Odbijam piłeczkę: widzisz ile okazji umknęło Oly? Wiesz ile osób (szczególnie w Europie) o to prosi, czytaj wstrzymuje się z zakupem? Pamiętaj proszę, że nie miauczę o "stop-klatkę" rodem z GH2@hacked; wtedy Oly wyłączyłby się szybciej niż Sony.

---------- Post dodany o 12:02 ---------- Poprzedni post był o 11:59 ----------

A nieprosciej wziasc w kieszen ajfona, albo siakiegos samsunga czy lumie?

Litosci....
    O to samo proszę znajomych jak oglądam te fotki pstryknięte wewnątrz Ajfonem 5, uwierzysz?

p.s. Chetnie zobacze jakies Twoje dzielo, bo chcialbym uwierzyc, ze to wszystko naprawde jest niezbedne by sie spelnic i pokazac w pelni talenty,pozwalajace istniec nadal w multimedialnej dziedzinie....
    Nice try, keep on tryin' co po naszemu tłumaczę ci tak: nie potrafię tak ładnie jak ty czy Janko.

/edit: w dobie przelotki speedbooster np. EF-> m43 bardzo zdziwiła mnie wczorajsza wypowiedź wyszomira nt. UHD.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 28.08.14 o 12:07
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    w dobie przelotki speedbooster np. EF-> m43 bardzo zdziwiła mnie wczorajsza wypowiedź wyszomira nt. UHD.
    A co cię w niej tak zdziwiło?
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    A co cię w niej tak zdziwiło?
    Komu jak komu, ale chyba tobie powinno zależeć na bugobraniu w 4K.
    cały dzień Plejstejszyn.

Uprawnienia umieszczania postów