9) jpg który w większości przypadków nie trzeba poprawiać, nie znałem tego z ani canona ani nikona
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
stop! koniec wyliczanek bo tak można w nieskończoność. Teraz konkrety. Proszę wpisywać modele aparatów które spełnią przynajmniej te 4 pierwsze punkty.
Analog ?.
W sumie to tylko gibanego ekranika nie ma (ew. wizjer kątowy), a tak reszta to sie chyba zgadza?
Żart oczywiście, ale tak na marginesie, czy w tych najnowszych aparatach nie szukamy trochę na siłę kwadratowych jaj? Przecież wystarczy dobra matryca w niewielkim body z wydajnym zasilaniem i af-em ? O ilez przyjemniej po prostu wyjść z aparatem i cieszyc się z robienia zdjęć, a nie szukania braków w guzikologi i dołowania się brakiem jakiegos ficzera mniej lub bardziej potrzebnego (bedzie, bedzie, w następnym modelu iles tam droższym i niewiele różniącym się od poprzednika).
Tak dla jasności, to OMD E-M1 uważam za bardzo dobre body.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
tu nie chodzi o szukanie kwadratowych jaj czy braków w guzikologii. Po prostu Olympus w jednym aparacie dał to co konkurencja rozbiła na dwa body - albo mamy uszczelnienia i super AF (D7100, 7D) albo odchylany ekranik i ew. WiFi (D5300, 70D)
Bezpośrednie porównanie wytrzymuje tylko Panasonic GH3, Nie wiem jak SONY bo w różnorodności ofert tej firmy się już pogubiłem.
Olympus OMD EM5?
Tak poważnie to dlaczego akurat te cztery? Nr 1 i 4 to chyba w większym lub mniejszym stopniu spełnia większość współczesnych aparatów z wymienną optyką. Nr 2 w zasadzie też bo mimo, ze nie piszą o tym to jednak aparaty spokojnie wytrzymują -10C czy lekkie zachlapanie.
Nie sądzę aby akurat te cztery punkty powodowały, że M1 był świetniejszy od innych aparatów. Na pewno jest doceniony przez różne portale i znane osoby ale mnie nadal bardziej podoba się M5 bo M1 jest dla mnie już za duży, zresztą podobnie jak Fuji X-pro1.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
no niestety... cała nadzieja w tym zapowiadanym superkombajnie od Fuji... przewinęło się takie coś w plotkach a potem cisza... a może być ciekawie. Na wielkich (Canon, Nikon) chyba bym nie liczył, ich lustrzanki ciagle świetnie się sprzedają.
Dlaczego?
Nie uwazam, ze to best camera 2013.
Owszem jest fajny, wsrod bezluster zdecydowanie w czolowce, ale...
Z punktu widzenia, posiadacza systemu m4/3 bez nalecialosci 4/3, puszka srednio sensowna, zwlaszcza jesli ktos posiada M5.
I dla takiego czlowieka to juz na starcie nie jest to top roku, bo koronny argument o poprawie pracy ze szklarnia 4/3 lega w gruzach.
Matryca, uszczelnienia, AF, IBIS, na identycznym poziomie co M5 takze jak pisalem, jaki tester taka puszka roku
pozdro
---------- Post dodany o 18:47 ---------- Poprzedni post był o 18:45 ----------
To jeszcze milo by bylo jakbys dodal, jaka fotografie ow czlowiek popelnia.
I jaki to jest % prac....
Azaliz dla kogos kto trudni sie fotografia dajmy na to sportowa, ow argument o autorytecie jest niespecjalnie trafiony, tak samo jak wybor M1 jako naj
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 30.12.13 o 19:49
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów