Strona 79 z 164 PierwszyPierwszy ... 2969777879808189129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

To i ja wtrącę swoje 0,03 zł. do tej gorącej dyskusji o E-M1.
    Z perspektywy osoby znającej dość dobrze realia amerykańskie (byłem tam wielokrotnie, a siostra mieszka od wielu lat) uważam, że różnica w cenach wynika z przyjętego modelu gospodarczo-socjalnego, związanego bezpośrednio z t.zw. redystrybucją dochodu narodowego:
    - w USA wszelkie obciążenia są niższe: pracownicze, społeczne, podatki dochodowe, podatki bezpośrednie i pośrednie związane z obrotem itd. Ceny produktów mogą więc być niższe. Ale w związku z tym państwo daje nam mniej - brak bezpłatnego szkolnictwa, leczenia, brak płatnych zwolnień chorobowych itp.
    - w Eurolandzie, państwie opiekuńczym, wszelkie obciążenia są wysokie, ale w zamian mamy leczenie, szkolnictwo, social itp
    Co jest lepsze?
    Moim zdaniem model amerykański, bo tam Państwo nie decyduje za nas, co jest dla nas lepsze i pozostawia nam prawo do dysponowania własnymi pieniędzmi. A w modelu europejskim pieniądze w znacznej mierze przechodzą przez łapy urzędników, którzy je przynajmniej w 50% marnują i rozkradają.
    Tak upraszczając: ludziom przedsiębiorczym tam się żyje łatwiej, nieudacznikom i leniuchom tutaj. Ale to moje prywatne zdanie...

Pozdrawiam
    Tomek
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    juz widzę jak po pracy tłum Niemców szturmuje MM, Saturn , czy inny sklep i kupuja jak leci bez patrzenia na cenę
    natura ludzka jest wszedzie taka sama, po co płacić wiecej, jak mozna mniej
    Dlatego napisalem,ze najwazniejsze jest to ile Ci zostaje.Wiadomo,ze lepiej placic mniej jak wiecej.Jednak powtorze raz jeszcze.Jest roznica w stwierdzeniu,ze jest za drogie a jest mi za drogie.Nie robie badan rynku,zeby wypowiadac sie za ogol,srodowisko.Robie badanie mojego konta i to ono jest mi wyznacznikiem.

Ziemniaki to tylko przyklad,mozna zamiast nich uzyc perel,robinow,gruszek.

| OlyJedi Awatar tadzik1231
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Nie uważam siebie za leniuch i nieudacznika a żyje mi się całkiem nieźle (TO CO NAPISAŁEM TO JEST ŻART )
    OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
    "Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

jakaś definicja normalnych wydatków ?
    Normalne zakupy,zywnosc,zadnych zbednych rzeczy.Przyslowiowe obracanie kilka razy jednego ojro zanim sie go wyda.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tadzik1231 Zobacz posta
    Mirek, co to kogo obchodzie - przecież tam jest tanio i nie ma VAT ani jakiejś kretyńskiej obowiązkowej składki na ubezpieczenie zdrowotne, pisałem już - raj na ziemi.
    słyszałeś o Obamacare ?
    " Zgodnie z zapisami ustawy kilka milionów osób poniżej 26. roku życia już zostało objętych ubezpieczeniem zdrowotnym ich rodziców. Ten element reformy bardzo się Amerykanom podoba. Ogromne kontrowersje od początku wzbudza jednak obowiązek wykupienia przez każdego obywatela USA ubezpieczenia medycznego do 2014 roku, a także obowiązek zapewnienia opieki medycznej pracownikom przez pracodawców zatrudniających powyżej 50 osób."

nie ma VAT , ale jest tzw sale tax (6-9%)
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Słyszałem - a kto za to zapłaci bo darmo to nic nie ma i jak ktoś zachoruje na raka to będę go leczyli do wyleczenia czy do wysokości ubezpieczenia ???
    Ostatnio edytowane przez tadzik1231 ; 29.10.13 o 22:53

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tadzik1231 Zobacz posta
    Nie uważam siebie za leniuch i nieudacznika a żyje mi się całkiem nieźle (TO CO NAPISAŁEM TO JEST ŻART )
    Ale prawdopodobnie przy swojej wiedzy i ilości włożonej pracy w USA żyłoby Ci się lepiej.
    Natomiast gdybyś był żulem udającym, że chce pracować, to tam miałbyś znacznie gorzej...

nie ma VAT , ale jest tzw sale tax (6-9%)
    Pewnie mówisz o podatku stanowym, ale on nie dotyczy wszystkich transakcji. Poza tym sam widzisz, jest 3 razy niższy
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria

Prawdopodobnie masz rację ale ja lubię się cieszyć z małych rzeczy i cenię tu i teraz - jestem w miarę zdrowy, prcuję, stać mnie nawet na EM-1, uwielbiam deszcz ogladany za szyby mojego mieszkania, kolor żółty, Forum, moje książki, misto w którym mieszkam i jeszcze parę innych rzeczy
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 30.10.13 o 22:09 Powód: o OJ nie na forum ogólnym

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Pewnie mówisz o podatku stanowym, ale on nie dotyczy wszystkich transakcji. Poza tym sam widzisz, jest 3 razy niższy
    jakie ma to znaczenie,ze jest 3 razy mniejszy, ale jest , więc nie jest tak rózowo
    na Wegrzech jest podatek vat w wysokości 27 % i co ?
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

...na Wegrzech jest podatek vat w wysokości 27 % i co ?
    ale zdaje się nie maja (już) żadnych zobowiązań zagranicznych powiedzmy i nikt im niczego nie dyktuje...
    a nam tak, choćby głupia emisja CO2...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29.10.13 o 23:25
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Uprawnienia umieszczania postów