mam małe ręce więc w sumie nie narzekam na ergonomie em5, jedynie na te dwa przyciskiale dobrze wiedzieć ze jest lepiej. W em5 przydałby sie interwałometr i sterowanie smartfonem. Podwójne przyciski to juz w ep5 są i bardzo mi się ten pomysł podoba - nie lubię zaglądać do menu
czy razem z omd masz 12-40? jakieś wrażenia?
Ostatnio edytowane przez MARSCooL ; 17.09.13 o 22:10
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
ok "nie chcieli"lepiej brzmi?
Nie dziwię się Twoim poglądom. Jednak... Jestem pewien, że kiedyś tam w przyszłości, w jakichś tam E-M7, E-M9, czy innym E-M11, będzie zainstalowane coś, co już teraz leży sobie cichutko i grzecznie w szufladach konstruktorów i czeka na swoją kolej. Myślę jednak, że minęły czasy, kiedy po 15 latach produkcji aparatu, ktoś zrobił ogromną rewolucję i zamienił mosiężne zębatki transportu filmu na stalowe. A fabryka musi się kręcić i wypuszczać co jakiś czas (wyznaczony nowoczesnymi terminami rozwoju technologii) coś nowego. Proste...
hehhehe noo szkoda że dopiero teraz - ale pomysł super.
Dwa dodatkowe funkcyjne guziki na prawo od obiektywu też są fajne. mozliwość konfiguracji tych wszystkich klawiszy pod własne potrzeby cieszy ale przeraża ilością możliwości - przeraża na zasadzie osiołkowi w żloby dano - i jak poustawiać żeby było najefektywniej
FN1, FN2, funkcja knefelka, dwa guziki przy obiektywie, programowalne strzałki - mozna sobie skonfigurować wedle życzenia całą masę rzeczy i wywlec na wierzch w zależności od potrzeb. Nawet własne ustawienia można mieć pod guziczkiem..
dobrze, że nie mam instrukcji![]()
to może nie wszystko poznajduję
hehehe
jejku cała masa fajności. Focus peaking też robi robotę...
Przepraszam, robię kolejną kawę i znikam z eteru![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 17.09.13 o 22:41
Jack - nie złapałeś aluzji. Piłem do tego że w czasie debiutu E-M5 interwałometry miało już kilka innych aparatów i to nawet tańszych od flagowej wówczas konstrukcji Olympusapodobnie jak migawkę 1/8000 czy wbudowaną lampę błyskową a nie jakąś prowizorkę z dopinanym palnikiem
![]()
Nie wiem, czy zwróciliście uwagę na jedną rzecz: brak górnego wyświetlacza. Nie tak dawno temu był to atrybut profesjonalnego aparatu. Ludzie na forach wymyślali niestworzone historie, dlaczego musisz mieć taki wyświetlacz w swoim aparacie. I co? Już tych ekranów nie ma i nikt jakoś nie płaczeOkazało się, że zamiast patrzeć na ekranik, lepiej jest na niego nie patrzeć.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dlatego najlepiej wszystko upraszczać:
1. wywalić na klawisze przysłonę, czas, iso, one touch white balance - M do foto
2. fokus peaking, one touch white balance, przysłonę, iso, krzywą S, kolor kółko - M do wideo.
z PM2: jeśli się da zablokować niektóre klawisze (te najczęściej naciskane przewz przypadek; zazwyczaj prawym kciukiem).
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.