Strona 27 z 164 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Bo pozamiatał, ale E-P5 E-M1 wygląda na zupełnie inną ligę. Gdybym jednak miał dziś kupować jakąś puszkę m4/3, to byłby to GX7, a nie E-M1, więc masz moje błogosławieństwo
    Przeglądam te sample testowe i jakoś nie widzę 1eV przewagi w stosunku do konkurencji... może powiecie mi gdzie to widać, gdzie patrzeć...

Moim zdaniem E-M1 trzyma dobry poziom, może jest odrobinę lepszy od E-M5 ale odrobinę.... porównania do D7100 czy GX7 już nie są tak oczywiste...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Gdybym jednak miał dziś kupować jakąś puszkę m4/3, to byłby to GX7, a nie E-M1, więc masz moje błogosławieństwo
    No nie wytrzymam, dobra dzwonię jeszcze raz do swojego parabanku niech puszczą ten przelew.
    Fajnie widać na środku scenki dp review, na samym dole najniższą butelkę, ustawcie 6400 i zobaczcie czym się różni m5 od m1 (i 7100d).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Chetnie poznam Twoje zdanie, bo nieukrywam, ze rowniez rozwazam ten korpus.

pozdro
    Jezu NYNY postaw sobie kilkudziesieciu widzów z kartona i zapoznaj ich ze Swoimi bolączkami, ten wątek jest o korpusie a nie o Twoich preferencjach co do sprzętu foto
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Przeglądam te sample testowe i jakoś nie widzę 1eV przewagi w stosunku do konkurencji...
    Nie w stosunku do konkurencji, tylko do poprzednich modeli Olympusa. Chodzi o niebieski/czerwonawy szum w czerniach i mocnych cieniach, który jest najbardziej dokuczliwy, bo nie da się go usunąć bez śladu - zawsze pozostaną kolorowe ciapki, chyba że się zwiększy poziom czerni, ale wtedy obcina się DR. Tutaj Olek zrobił duży postęp (Panas też, ale startował z niższego pułapu, więc nie doleciał aż tak daleko). Każdy inny szum widoczny w półtonach czy w jasnych partiach nie jest dzisiaj żadnym problem praktycznie w żadnym aparacie z matrycą większą niż w Nikonie 1.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    Jezu NYNY postaw sobie kilkudziesieciu widzów z kartona i zapoznaj ich ze Swoimi bolączkami, ten wątek jest o korpusie a nie o Twoich preferencjach co do sprzętu foto
    No i o korpus pytam.
    Zwlaszcza w kontekscie tego co konkurencja w podobnym targecie oferuje.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Co do ISO - poczekałbym aż "zdeixomarkują" GX7 i M1 - bo ISO może nie być rzeczywiste a co gorsza czasy przy zadanej przesłonie mogą być różne choć powinny teoretycznie przy tym samym ISO być takie same, i nie chodzi mi o odchyłki światłomierza. Bardziej ta druga kwestia. Wiem, ze DXO to nie wyrocznia, ale dobra do porównań, ponieważ procedura jest taka sama (mam nadzieję...). Co do GX7 vs E-M1 - to trochę inna kategoria, GX7 to taki E-Px z wizjerem.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Wracając o oceny matrycy E-M1 na podstawie scenki dpreview - owszem, na zdjęciach z nowego aparatu widać mniej niebieskiego szumu, ale też i drobne niebieskie elementy są mniej niebieskie niż na zdjęciach z innych aparatów. Zjawisko to obserwowałem już w E-M5, w nowym OMD wydaje się że inżynierowie (programiści) poszli jeszcze krok dalej
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

A może to w innych aparatach niebieskie elementy są bardziej niebieskie, niż być powinny, bo niebieski szum dodaje im niebieskości?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    ...... Co do GX7 vs E-M1 - to trochę inna kategoria, GX7 to taki E-Px z wizjerem.
    A na plus GX7 chyba trzeba dodać, że w porównaniu (na podstawie ww scenki) do najnowszych korpusów Olympusa sprawuje się całkiem nieźle i bez większych kompleksów...

Pomysł zakupu GX7 może nie jest taki zły? A jeśli ktoś nie potrzebuje "lustrzanka-style" uszczelnień i paru bajerów to może być całkiem niezłym.

---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post był o 19:21 ----------

A może to w innych aparatach niebieskie elementy są bardziej niebieskie, niż być powinny, bo niebieski szum dodaje im niebieskości?
    też możliwe, ale wystarczy porównać jak wygląda ów niebieski na niskich czułościach gdzie szum im nic nie dodaje... W scence testowej w rawach jeszcze nie jest tak źle, ale na JPG widać to dosyć mocno
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

W jpegu jest mocno usuwany szum chrominacji, więc kolory blakną. W E-M5 iso 3200 wygląda już tak, jakby zastosowano bleach bypass. W E-M1 jest dużo lepiej, a jeśli problem w jakimś stopniu nadal występuje, to dla mnie to nie ma znaczenia, bo nie używam jpegów.

Uprawnienia umieszczania postów