Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Moim zdaniem - nie wypuści.
Nie ma w tym żadnego interesu.
EM-1 to ukłon w stronę posiadaczy (i byc może jakichs stanów magazynowych) szkieł Top Pro z dużego systemu.Nie kitów i nawet nie ZD 14-54 czy 12-60 - których jakieś tam odpowiedniki mZD już sie pojawiły lub sa zapowiadane; ale ZD 14-35, 35-100 etc. W końcu chodzi o to, byśmy kupowali nowe obiektywy
W odróżnieniu od np Sony, Olek nie ma aktualnie linii lustrzanek i obiektywów do nich. Tak więc nie musi na bieżąco przejmować się kompatybilnością.
Następny model Pro pojawi się pewnie za trzy lata i pewnie też będzie pracował z dużymi szkłami. Być może jako ostatni
Nie ma nowej przejściówki, tak więć jak wiele osób tutaj pisało- dostosowanie AF aparatu do pracy ze starymi szkłami to była kwestia do rozwiązania w samej puszce.
Czekam na polski cennik i dostępność.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Przebrnąłem przez arcyciekawy wątek, bardzo dziekuje za linki zewnętrzne. Chcialbym dorzucic swoje 5 groszy. Dwie kwestie: E-M1, jesli jest lepszy niz M5 jest wg. mnie bez wątpienia jedną z lepszych puszek wlaczajac w to nawet FF. Mysle tu konkretnie o typowej reporterce. Druga kwestia do cena. Jest normalna - tylko my za mało zarabiamy. W USA przeciętny fotograf slubny za jedno zlecenie moze kupić sobie zestaw E-M1 z kitem. Więc nie ma co narzekać na cene, tylko raczej na nasze finansowe realia.
Frosta - nie przesadzaj, na zagranicznych forach też są narzekania na cenę, może nie tak częste jak u nas ale narzekanie to nasza cecha narodowa więc trudno w tej dziedzinie nas pobić![]()
Kontynuując narzekania () to mi się idea robienia coraz większych i cięższych korpusów mikro nie podoba (choć rozumiem, że jest spore grono fotografów, którzy uznają to za plus). Ten model ze względu na gabaryty nawet nie brałbym pod rozwagę bo dla mnie już E-M5 to w zasadzie maksimum tego co chciałbym ze sobą zabierać. Za to zoom 12-40 pomimo, że ciężki i spory mi się bardzo podoba. Jest na tyle uniwersalny, ze można zapomnieć o innych szkłach.
Mimo wszystko ciekawy jestem Waszych zdjęć z nowego korpusu i z przyjemnością je sobie pooglądam.
http://labs.adobe.com/technologies/l...tails#features
Nie ma EM1 więc nie, nie obsługuje.
Ja nie doczekałem i sprzedałem system 4/3 rok temu. Dla mnie ta premiera spóźniona o ten rok.
Pewnie wielu jest takich co nie doczekali ze szkłami.
Na dzisiaj to z premiery najbardziej mnie interesuje obiektyw 12-40, bardzo mnie ciekawi jak sie bedzie miał jakościowo do duzego 14-54.
No i bedę się zastanawiał czy kupić go czy raczej 2 stałki 12 + 17.
wyprzedaż E-M1 na amazonie w dniu premiery świadczy o tym, że cena nie jest za wysoka. Jeżeli jest dla nas za wysoka, to problem nie ceny a zarobków.
Kółko Barwa/Nasycenie zwane Kolorem w praktyce
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 11.09.13 o 11:39