Strona 55 z 164 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105155 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

Awatar wrobel20
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Fotki testowe niestety straszne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria

jak to u steve'a

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Oj, siedziało się tam lata temu, Canon G3 czy Fuji ileśtam...
    Zaletą Steve'a było to, że fotki były z tych samych miejsc. Ale dziś obraz już inaczej się ocenia, na tamtej stronie każdy aparat jest już doskonały.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wrobel20 Zobacz posta
    Fotki testowe niestety straszne.
    Zawsze uważałem, że warto te wszystkie "testy" przynajmniej przekartkować. Dlaczego? "Wszystkie" recenzje nt. wałkują to samo, wg linii obranej przez oddzial marketingu Oly. Niestety takie czasy i trzeba czytać między wierszami by coś się dowiedzieć i tak:

- tylko kilka osób stwierdziło, że VF4 delikatnie smuży przy panoramowaniu; niestety nie napisały jak był ustawiony tryb evf
    - w Polsce ztcw tylko Wieprz napisał, że fokus peaking powoduje zmniejszenie odświeżania obrazu na ekraniku; ja widzę tryb diorama w PL1
    - tu offtopik: tylko kilka osób napisało (w tym fotopolis), że IBIS w GX7 to żart
    - tu offtopik: jedna osoba (dp review) przetestowała w GX7 shutter shock*, tak popularny niestety w aparatach m43; a propos: wynika z testu, że kiedy można za wszelką cenę należy używać elektronicznej migawki
    - na luminous-landscape MR zamieścił filmik z M1, gdzie wyraźnie widać, choć mniejszy, ale jednak jest ten macro blocking, w tym samym artykule stwierdził, że VF4 to jeszcze nie jest TO; choć nie wiadomo co mial na myśli...
    - kilka osób używających manuali stwierdza, że nie przy tym cudzie nie ma w zasadzie potrzeby używania fokus peakingu.

* - żeby było śmieszniej to jest zależny od użytego obiektywu, 12-35X nie eksponuje tego efektu.

Kiepskie sample? No cóż , mało jest stron, gdzie testująca redakcja jest w stanie zrobić ładne fotki. Moim zdaniem rutyna, premier za dużo i za często. Pomijam high iso kadry na szarym tle, te portale muszą przeżyć i nikt nie strzeli tam kadru takiego jak wstawił (mi) hades. Dlatego jestem za testami typu (w przypadku EM1): optyczne (techniczny bełkot), Janko/dobas (bez komentarza), Fatman (śluby), fotograf sportowy (szkła 43; jotpeg, na zewnątrz i wewnątrz przy kijowym świetle) i rasowy fotoreporter.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 3.10.13 o 10:21
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar wrobel20
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Zawsze uważałem, że warto te wszystkie "testy" przynajmniej przekartkować. Dlaczego? "Wszystkie" recenzje nt. wałkują to samo, wg linii obranej przez oddzial marketingu Oly. Niestety takie czasy i trzeba czytać między wierszami by coś się dowiedzieć i tak:

- tylko kilka osób stwierdziło, że VF4 delikatnie smuży przy panoramowaniu; niestety nie napisały jak był ustawiony tryb evf
    - w Polsce ztcw tylko Wieprz napisał, że fokus peaking powoduje zmniejszenie odświeżania obrazu na ekraniku; ja widzę tryb diorama w PL1
    - tu offtopik: tylko kilka osób napisało (w tym fotopolis), że IBIS w GX7 to żart
    - tu offtopik: jedna osoba (dp review) przetestowała w GX7 shutter shock*, tak popularny niestety w aparatach m43; a propos: wynika z testu, że kiedy można za wszelką cenę należy używać elektronicznej migawki
    - na luminous-landscape MR zamieścił filmik z M1, gdzie wyraźnie widać, choć mniejszy, ale jednak jest ten macro blocking, w tym samym artykule stwierdził, że VF4 to jeszcze nie jest TO; choć nie wiadomo co mial na myśli...
    - kilka osób używających manuali stwierdza, że nie przy tym cudzie nie ma w zasadzie potrzeby używania fokus peakingu.

* - żeby było śmieszniej to jest zależny od użytego obiektywu, 12-35X nie eksponuje tego efektu.

Kiepskie sample? No cóż , mało jest stron, gdzie testująca redakcja jest w stanie zrobić ładne fotki. Moim zdaniem rutyna, premier za dużo i za często. Pomijam high iso kadry na szarym tle, te portale muszą przeżyć i nikt nie strzeli tam kadru takiego jak wstawił (mi) hades. Dlatego jestem za testami typu (w przypadku EM1): optyczne (techniczny bełkot), Janko/dobas (bez komentarza), Fatman (śluby), fotograf sportowy (szkła 43; jotpeg, na zewnątrz i wewnątrz przy kijowym świetle) i rasowy fotoreporter.

Absolutnie masz racje, też staram się czytać wszystko "ze zrozumieniem". A właśnie pierwsze opinie obecnych tu forumowiczów bardzo mocno mnie przekonują do zakupu. Tak przy okazji orientujecie się który sklep w Łodzi będzie miał go do pomacania?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

EM1 umożliwia zmianę punktu AF podczas kręcenia filmiku przy pomocy dotykowego ekraniku. Podobno nowość.
    http://www.dpreview.com/forums/post/52263307
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

ZD 14-35 z EM1

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9290573ol.jpg
Wyświetleń:	516
Rozmiar:	427,7 KB
ID:	101217

1/6400 s f=2,0 35 mm
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Prawdę rzekłszy nie widziałem problemu z odświeżaniem w wizjerze E-M1.
    Jednak miałem go tylko przez chwilę w ciemnym pomieszczeniu.
    Miejsce na poprawę jeszcze jest, choćby wyeliminowanie blackoutu przy robieniu zdjęcia
    Rozdzielczość też mogłaby być jeszcze lepsza, ale to co jest, mnie wystarcza do robienia zdjęć.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Prawdę rzekłszy nie widziałem problemu z odświeżaniem w wizjerze E-M1.
    Jednak miałem go tylko przez chwilę w ciemnym pomieszczeniu.
    Miejsce na poprawę jeszcze jest, choćby wyeliminowanie blackoutu przy robieniu zdjęcia
    Rozdzielczość też mogłaby być jeszcze lepsza, ale to co jest, mnie wystarcza do robienia zdjęć.
    A co miałes ustawione jesli chodzi o czas wyświetlania zdjęcia po zrobieniu kadru ? bo domyślnie chyba jest jakieś 0,5s ja se wyłączam na zero w większości przypadków choc czasem ( pod wodą - lubie zerknąc co mi się udało ustrzelić )

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    A co miałes ustawione jesli chodzi o czas wyświetlania zdjęcia po zrobieniu kadru ?
    Pojęcia nie mam.
    Nie wchodziłem nawet w menu.
    W każdym razie mnie wizjer odpowiada i nie zauważyłem żadnych problemów.
    Ostatnio edytowane przez nightelf ; 3.10.13 o 18:47
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Uprawnienia umieszczania postów