Korekcja ze szkłami m4/3 pewnie nie będzie potrzebna bo i po co? Ale stare długie szkła 4/3? wiecie: przejściówka, spasowanie, przechylenie płaszczyzny ostrości i takie tam bzdety.
bezbagnetowiec z mianowania
Właśnie dlatego myślałem, że może to zautomatyzują na zasadzie 1. jedzie fazowym, 2. sprawdza kontrastem, 3. wprowadza korektę AF fazowego.
Druga opcja, o której myślałem, to po prostu hybrydowy AF, który na końcu dostraja po kontraście. Tylko to by siłą rzeczy było wolniejsze niż sam fazowy.
Oczywiście mówimy o szkłach dużego 4/3.
Klasyk zaktualizowany, nas interesuje, że otwiera orfy z eM.
Adobe DNG Converter 8.2
Win: http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=5646
Mac: http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=5645
6400
Przy okazji ukryte parametry ekspozycji ACR: dla M5 +.5EV i dla M1 +.3EV.
Jest baaardzo dobrze![]()
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 17.09.13 o 14:54
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
I jak tu iść spać.... ?
Maszynka wygląda na przemyślaną... Nawet ma wbudowany interwałometr i oprócz HDRów
(HDR1, HDR2, 3f 2.0EV; 5f 2.0 EV; 7f 2.0EV; 3f 3.0EV; 5f 0.3 EV )
Potrafi też robić timelapsy do 999 zdjęć z interwałem od 1 s do 25h a potem nawet se z tych timelapsów od razu film montuje...
Normalnie szok a to dopiero początek buszowania po menu...
Aż se zrobie kawę...
![]()
Zazdroszczę![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
jak wygląda ergonomia w porównaniu do em5?
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Zdecydowanie lepiej - jeszcze nic nie porozgryzałem ale jest cała masa fajnych rozwiązań.
Po pierwsze Grip powoduje pewniejszy chwyt. na pewno dla większodłoniowych użytkowników będzie fajniej.
Po drugie kółka trybów są od siebie bardziej oddalone są sfazowane pod skosem i same się trzymają palca
Jest wygodniej niż w EM5 choć tam po krótkim używaniu człowiek się przywyczaja
po trzece podwójne klawisze wydają się być trafionym pomysłem.
Wciskasz guzik
AF / - nie wiem jak to inaczej napisać![]()
i jedną rolką zmieniasz tryb AF drugą pomiar światła
knefel na prawo od wizjera ma podobną funkcję - na pewno fajne rozwiązanie i ławe do obsługi
guzik w kółku PASM blokujący przypadkowy obrot też jest fajną rzeczą. jak ktoś chce może se całkiem odblokować i mieć swobodny ruch
jak ktoś nie chce to może sobie zablokować . więcej na razie nie wiem
jedna rzecz jest dobra. Po przyzwyczajeniu do EM-5 biorę do ręki EM-1 i nie gubię się w klawiszach. Trochę owszem jest inaczej nowe guziki itp itd, ale nie ma totalnego zagubienia, że nic nie wiem - więc przesiadka nie powinna być bolesna![]()
Interwałometr Panie powiadasz, no fajnieszkoda że nie potrafili go w E-M5 zaimplementować
![]()