Strona 149 z 164 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150151159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.481 do 1.490 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Witam
    Mam mały problem z E-M1
    Zaktualizowałem firmware do wersji 2,2 i w ciągłym AF zauważyłem dziwne zachowanie aparatu.
    Gdy wcisnę spust do połowy aparat ustawia ostrość, ale robi to w taki szarpany, skokowy sposób, a dodatkowo obraz w wizjerze, czy na wyświetlaczu tak rwie, klatkuje, dopiero po paru sekundach trzymania spustu wszystko się normuje, obraz staje się płynny, również ostrość ustawiana jest z płynnymi przejściami tak jak podczas filmowania. Podczas wspomnianego filmowania AF działa w porządku, od początku płynnie.
    Nie wiem czy tak miałem przed aktualizacją, bo CAF nie używam, raz chyba po zakupie puszki z ciekawości sprawdziłem czy działa i tyle, nie pamiętam czy było podobnie.
    Z obiektywów m4/3 posiadam tylko 12-40, więc nie mam możliwości sprawdzić czy to nie szkło coś paskudzi.
    Jeśli ktoś z posiadających jedynkę mógły sprawdzić jak zachowuje się jego puszka w CAF byłbym wdzieczny.

Dodatkowo zauważyłem, że w obiektywie na początku korzystania z CAF słychać dźwięki jakby się korzystało z SAF czyli taką skokową pracę, a właśnie dopiero po paru sekundach wydobywa sie z niego jednostajny szum i praca AF staje się wtedy płynna, tak jakby dopiero po jakims czasie CAF zaczynał pracować tak jak należy.
    Mam to samo od pół roku... aparat był w serwisie i nic nie poradzili na to... Dzieje się to ze wszystkimi szkłami gdzie przysłona szarpie skokowo a na wizjerze są dziwne skoki napięcia, założyłem oddzielny wątek ale nikt mi nie pomógł... serwis umywa ręce może razem coś wskóramy bo Czesi mają to w d....! Moją największą obawą jest to że puszka przy takich wariacjach może zniszczyć obiektyw....

---------- Post dodany o 10:46 ---------- Poprzedni post był o 10:34 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Masz wyłączoną opcję symulacji ekspozycji?
    Ja tę opcję mogę znaleźć w aparacie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    To się nazywa "Nocne kadry" chyba.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Ok znalazłem....

---------- Post dodany o 10:55 ---------- Poprzedni post był o 10:51 ----------

Jeśli wybrano 'wł' efekty kompensacji ekspozycji nie będą widoczne na monitorze...
    Czyli gdy włączę tę opcję to na wiświetlaczu nie powinienem już dostrzegać skoków natężenia światła? Dobrze to zrozumiałem?
    Ostatnio edytowane przez jagger ; 13.02.15 o 11:57

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Sam miałem problem za zrozumieniem tego w E-M10. Sprawdź i porównaj, na czym polega różnica.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Szybko nie sprawdzę gdyż problemy z wyświetlaczem pojawiają się nagle i nie zawsze od razu po włączeniu... np. teraz wszystkomdziała ok... ale jak wychodzi w kilkugodzinnym plener to po godzinie pstrykania wizjer wariuje... to bardzo utrudnia kadrowanie.... Gdy oddałem do serwisu z załączonym opisem i filmem, to wymienili mi gumę... nie wiadomo jaką bo nie napisali, problem jednak pozostał...

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Dobas, jagger, Peter, T. i inni do raportu!
    Mam nadzieję, że nyny dostanie to co chciał
    Firmware 3.0 dostępny, ściągać, wgrywać i walić seriami w c-af.

Po aktualizacji wszystkie ustawienia zostają nie nadpisane, to do dobasa
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mój program aktualizacyjny jeszcze nie widzi wersji 3.0.
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomtomek Zobacz posta
    Mój program aktualizacyjny jeszcze nie widzi wersji 3.0.
    To nie jest żadnym zaskoczeniem, ponieważ: http://www.olympus.co.jp/en/support/...e/firm/e1/#omd -
    "We are planning to release the firmware update service version 3.0 on February 24, 2015. Firmware version 3.0 includes revisions regarding the AF tracking."

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zgadza się, po prostu odpowiadam koledze gietrzy.
    E-M1, RX100, 12-40, 45.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomtomek Zobacz posta
    Zgadza się, po prostu odpowiadam koledze gietrzy.
    A ja, zamiast sprawdzić empirycznie, z całkowitym zaufaniem przyjąłem słowo pisane Pozdrawiam
    Edit: Pozwoliłem sobie jednak na empirię, która potwierdziła słowo pisane. Najnowsza dostępna wersja, to 2.2.
    Ostatnio edytowane przez Jack ; 21.02.15 o 16:39

Uprawnienia umieszczania postów