Strona 144 z 164 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.431 do 1.440 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Wolę jakość blackmagic pocket niż 4k w wersji smartfon.
    Również podczas pracy? Kilo akumulatorków w kieszeni, ekran o którym pisał ostatnio Janko... Histogram? Wreszcie jest!
    A szeroki kąt? No kiedyś mają być, CV 10.5 SLR Magic 10 czy Kowa 8.
    Przepraszam, ale w tym segmencie - nie wierzę, że to piszę - wolę M1 z jego dziwnym klatkarzem i sztucznie ograniczoną przepływnością.

Co innego tematy, gdzie by nakręcić filmy buduje się rusztowania np. takie

Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    O, to dla mnie nowość. Na czym ten prawny kłopot polega?
    Na umowach. Na 100 procent. Z punktu widzenia sprzętowego, 25fps nie było żadnym problemem już w ep-1.
    Większość ludzi myśli: ''Olympus robi...''. A tak naprawdę robi kilkadziesiąt podwykonawców, z których niektórzy obsługują kilka firm. Być może olek dostał matryce od /kogoś, kto produkuje dla/ Sonego pod warunkiem, że nie zrobi z tego kamery. Być może dostał na coś patent od /kogoś, kto produkuje dla/ Panasa, pod takim samym warunkiem. A być może coś innego, tego się nie dowiemy, ale mechanizm tak działa.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

i jakby ze szkodą dla Olympusa i jego P.T. Użytkowników
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Może dzięki temu mamy świetne matryce? Gdyby wsadzano te z olympusowych luster, szumiące i rozmemłane, byłoby marniutko. A może coś zupełnie innego, o czym nie mamy pojęcia...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria

Janko pewnie ma rację.
    Olympus bierze matryce od Panasonica i ostatnio od Sony. Sony jest największym udziałowcem Olympusa. I Panas i Sony są dużymi graczami na rynku wideo. Prawdopodobnie Olympus ma w umowie ograniczenie dotyczące funkcji wideo w swoich aparatach.

Przyznam, że mnie to bardzo nie boli, funkcji video uzywam incydentalnie- czyli Olympus jest dla mnie.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Może dzięki temu mamy świetne matryce?
    Może. Mam nadzieję, że masz rację i stoją za tym jakieś racjonalne, dobrze skalkulowane przesłanki, bo to oznacza, że mają głowy na karkach. Jest jeszcze druga opcja - myślenie japońskich inżynierów, pomimo zglobalizowania współczesnego świata, ciągle odbiega od europejskich, czy zachodnich standardów i podejmują decyzje według własnych kryteriów, niekoniecznie racjonalnych z naszego punktu widzenia. Znam kilka dość zabawnych, ale i dość prawdopodobnych anegdot, sięgających jeszcze E-systemu...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Znam kilka dość zabawnych, ale i dość prawdopodobnych anegdot, sięgających jeszcze E-systemu...
    Dawaj, dawaj
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Na umowach. Na 100 procent. Z punktu widzenia sprzętowego, 25fps nie było żadnym problemem już w ep-1.
    Większość ludzi myśli: ''Olympus robi...''. A tak naprawdę robi kilkadziesiąt podwykonawców, z których niektórzy obsługują kilka firm. Być może olek dostał matryce od /kogoś, kto produkuje dla/ Sonego pod warunkiem, że nie zrobi z tego kamery. Być może dostał na coś patent od /kogoś, kto produkuje dla/ Panasa, pod takim samym warunkiem. A być może coś innego, tego się nie dowiemy, ale mechanizm tak działa.
    Kolejna możliwość jest taka: jak donosi 43R Olympus jest gotowy do premiery E-M5 II, być może po tej premierze zaktualizują E-M1 (o nowe funkcje wideo dostępne w M5 II) jako flagowca.
    Nie wierzę, że te obrazki wrzucane na 43R, pokazujące 4K (UHD) menu na ekraniku M1 są manipulacją wykonaną szopie.
    Osobiście nie mam z tym brakiem zaangażowania się w wideo przez Olympusa problemu*, ale po takiej akcji pogonię wszystko, może oprócz PM2**. Jednak od tej pory nie wesprę tej firmy swoimi biletami płatniczymi NBP.

* - bo wyjdę na swoje
    ** - do czasu dostępności używanych GM1 w cenie poniżej $300.

---------- Post dodany o 13:44 ---------- Poprzedni post był o 13:41 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Użytkownicy na szczęście mają wybór, z roku na rok coraz większy.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Szczęście jest, że to system otwarty. Bylibyśmy Samsungami, to byśmy płakali

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Bylibyśmy Samsungami, to byśmy płakali
    Nie mów nic, ja tam kibicuje (sprzedaży) NX1 w nadziei na szybszy spadek cen GH4 lub wręcz GH5, wreszcie z mnożnikiem x2, daj Bóg 1.86x w 16:9.
    cały dzień Plejstejszyn.

Uprawnienia umieszczania postów