Strona 140 z 164 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.391 do 1.400 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jedno zasadnicze pytanie: czy w E-M1 w trakcie filmowania działa stabilizacja sprzętowa, czy programowa?
    No pomyślmy razem przez chwilę. Czy byłoby tyle miauczenia o programową...
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar frost
    Mieszka w
    Gostyń
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jeśli to zawali... Jak przegrzał? Kupiony w EU czy poza, bo to tutaj może dużo mówić. Ztcp to Oly jak każdy gwarantuje poprawną pracę urządzenia w określonych warunkach, w określonym (przez EU) czasie. Trzeba doczytać instrukcję i warunki instalacji firmware. Tester stwierdzał kilkukrotnie, że kręcił non stop 4K+IBIS, w ztcp 40-70 (to chyba nie nasz Celsjusz ), przez 8 godzin. Zer0 zacięć. Dopytaj proszę czy kolega płacił za naprawę i co wpisali w nocie serwisowej.
    Po 70 godzinach pracy M1 jako kamera - padł elektromagnes od migawki.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ja na miejscu redaktorów nie odpuszczałbym Oly i miauczał o firmware 2.1 z .dng obok .orf. Komu jak komu, ale grupie docelowej tego aparatu taki ewenement by się bardzo spodobał.
    DNG powinien być w każdej puszce jako opcja obok ORF. To zaczyna być irytujące, że kupując aparat coraz częściej trzeba doliczyć koszty wymiany oprogramowania.

---------- Post dodany o 12:15 ---------- Poprzedni post był o 12:07 ----------

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Może kiedyś będzie - Olek idzie w stronę wbudowanego w aparat Lightrooma.
    Wreszcie na coś ta "cyfrowość" aparatu się przyda . Ale swoją drogą pomysł Bartmika jest genialny.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez frost Zobacz posta
    Po 70 godzinach pracy M1 jako kamera - padł elektromagnes od migawki.
    Spoko, jak kręcę to 30-60 minut/wieczór.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar frost
    Mieszka w
    Gostyń
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Jesli Olympusowi uda sie zrobic M1 z funkcjami filmowymi zblizonymi do GH4 - jestem przekonany ze aparat bedzie mial duze wziecie u filmowcow

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Jesli Olympusowi uda sie zrobic M1 z funkcjami filmowymi zblizonymi do GH4 - jestem przekonany ze aparat bedzie mial duze wziecie u filmowcow

Piszesz o filmowcach czy o Ziutkach ich udajacych i krecacych filmiki typu "wjazd pociagu na peron"

| OlyJedi Awatar frost
    Mieszka w
    Gostyń
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

myślę o filmowcach ślubnych i okolicznosciowych

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Wszystkim wątpiącym w filmowe możliwości aparatów i uważającym, że aparat jest od zdjęć polecam obejrzeć kilka realizacji tego gostka https://www.youtube.com/user/devinsupertramp/videos
    Co prawda tam głównie Canon, a taraz chyba black magic, oraz GoPro.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

myślę o filmowcach ślubnych i okolicznosciowych
    Aaaa.Czyli prawie trafilem z tym pociagiem.Zadko ktory z nich uzywa "ruchomej" kamery czyli sanek podnosnikow wozkow.......

ja nie watpie.Ale uwazam ze uzycie slowa filmowiec to tak jak nazwanie modelka kolezanki fotografowanej lub wlasnej wnuczki przy okazji spaceru sfotografowanej.Nawet z papierowa GO.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 15.09.14 o 13:04

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    no i... o 4K cisza:

http://www.dpreview.com/articles/690...r-body-version

ale jest inna ciekawa funkcja - shift matrycy / symulacja obiektywu typu "shift". Ma to działać poprzez mechanizm stabilizacji. To teraz pewnie będziemy czekać na funkcję "tilt" bo matryca ma podobno 5 stopni swobody
    U Pentaxa to się nazywa 'dostosowywanie kompozycji'. Do dobrej symulacji obiektywu shift zakres ruchów matrycy jest trochę za mały, bywa ta funkcja natomiast pzrydatna w precyzyjnym ustawianiu kompozycji aparatem ustawionym na statywie - czasem zamiast ruszać całym aparatem wygodniej jest przesunąć samą matrycę.

---------- Post dodany o 16:23 ---------- Poprzedni post był o 16:17 ----------

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Co jest niezrozumiałe? Skąd wniosek, że matryca się przesuwa? Olympus w swoich materiałach wspomina o Digital Shift czyli po prostu o programowej korekcji. Ot nowe softwarowe ficzery realizowane podobnie jak korekcja świateł i cieni w aparacie.
    Shift realizowany dzięki skłonom matrycy byłby genialnym rozwiązaniem, nie sądzę jednak żeby matryca mogła się wychylać aż w takim stopniu, poza tym komora matrycy musiałaby być taka duża jak komora lustra
    U Pentaxa działa to właśnie poprzez przesunięcia matrycy za pomocą siłówników stabilizacji - i masz rację, ze zakres ruchów jest zbyt mały (ok. 1.5mm w każdą stronę dla matrycy APSC) aby funkcja ta zastąpiła obiektyw shift.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 15.09.14 o 16:25
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Uprawnienia umieszczania postów