Strona 138 z 164 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.371 do 1.380 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

"True story" niestety.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Po prostu wszystkiego, na tym polega ekwiwalent.
    Jak ktoś nie rozumie tego trudnego słowa lub ma na mnie alergię, to tutaj może sobie poczytać
    Ale to nigdy nie będzie to samo. Na FF "wystarczy" szkło 5.6 żeby GO była tak płytka jak 2.8 na m43, ale przy tym samym ISO czasy na FF będą dłuższe i ruchome obiekty mogą inaczej wyglądać. Przy tych samych czasach GO będzie inna.
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ale to nigdy nie będzie to samo. Na FF "wystarczy" szkło 5.6 żeby GO była tak płytka jak 2.8 na m43, ale przy tym samym ISO czasy na FF będą dłuższe i ruchome obiekty mogą inaczej wyglądać. Przy tych samych czasach GO będzie inna.
    No ale jeżeli ekwiwalent uczyni się paradygmatem można napisać, że na fufu do ISO trzeba doliczyć ze 2 EV żeby było to samo i na jedno wyjdzie. Od razu piszę, że takie myślenie to IMHO absurd, ale nie każdy musi to podzielać. Jakby się uparł to i ekwiwalent wagi, rozmiaru, ergonomii itp. też można wymyślić .
    Odbiegamy jednak od tematu bo tu wątek o E-M1 jest.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez inkoguto Zobacz posta
    wiesz siła firmy Apple przeczy tej teorii . Cały widz polega na tym czy producent przekona cię, że warto zapłacić za jego produkt tyle ile sobie zażyczy.

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post był o 15:23 ----------

Co do cen Panasonica to z tego co pamiętam, od zawsze bardzo się cenili, choćby wziąć za przykład cenę ich pierwszego aparatu z matrycą 4/3 DMC-LC1 był horrendalnie drogi.

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post był o 15:26 ----------

Fret, bez urazy jeśli to było do mnie to nie mam alergii na twoją osobę. Trudne słowo również rozumiem, po prostu miałem również w szkole lekcje fizyki. Co do teorii ekwiwalentu, cały problem polega na mieszaniu kwestii fizycznej konstrukcji obiektywy z kwestią wielkości sensora i tyle. Spróbuj wpasować w tą teoryjkę choćby ten obiektyw: SMC Pentax-D FA 645 55mm F2.8 AL

---------- Post dodany o 15:40 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------

Natomiast ekwiwalent ma sens jeżeli chcesz uzyskać identyczny obrazek co do GO, tu się w pełni zgadzam.
    Bzdurzysz, ekwiwalent poza go i kadrem zapewnia taką samą ilość światła docierającego do matrycy, czyli takie same szumy i dynamikę jeśli technologie wykonania matryc nie są istotnie rózne, a z pewnością nie są różne jeśli dostawcą wszystkich porównywanych matryc jest Sony .
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Odbiegamy jednak od tematu bo tu wątek o E-M1 jest.
    Dziękując podaje godzinę: 9. rano jutro. Wtedy mija embargo na wszelkie info dotyczące aktualizacji. Muszę przyznać, że super rzeczą w dzisiejszych czasach jest widzieć cykl życia produktu dłuższy niż 18 miesięcy. Ja na miejscu redaktorów nie odpuszczałbym Oly i miauczał o firmware 2.1 z .dng obok .orf. Komu jak komu, ale grupie docelowej tego aparatu taki ewenement by się bardzo spodobał.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Ale to samo iso wygląda nieco inaczej na FF i 4/3 Nie widzisz różnicy? Kupuj Olka i nie sugeruj się opiniami innych.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie przekonuje mnie ta stabilizacja. Panas jej nie ma, a też leci w kulki z cenami.
    Panas wrzuca konkretne funkcje z GH4 do nowych puszek, narazie do tych z calową matrycą.., mam nadzieję, ze to samo trafi do G7.
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

| OlyJedi Awatar frost
    Mieszka w
    Gostyń
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Tak sie zastanawiam, czy firmware załatwi temat rozbudowania funkcji filmowych w M1. Moj kolega, ktory nabył M1, szybko doprowadził ten aparat do awarii, wykorzystując go tylko do filmowania - musze sie dokladnie dopytac co stwierdził serwis, z pobieżnych informacji wynikalo ze przegrzal bebechy.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez frost Zobacz posta
    Tak sie zastanawiam, czy firmware załatwi temat rozbudowania funkcji filmowych w M1. Moj kolega, ktory nabył M1, szybko doprowadził ten aparat do awarii, wykorzystując go tylko do filmowania - musze sie dokladnie dopytac co stwierdził serwis, z pobieżnych informacji wynikalo ze przegrzal bebechy.
    Jeśli to zawali... Jak przegrzał? Kupiony w EU czy poza, bo to tutaj może dużo mówić. Ztcp to Oly jak każdy gwarantuje poprawną pracę urządzenia w określonych warunkach, w określonym (przez EU) czasie. Trzeba doczytać instrukcję i warunki instalacji firmware. Tester stwierdzał kilkukrotnie, że kręcił non stop 4K+IBIS, w ztcp 40-70 (to chyba nie nasz Celsjusz ), przez 8 godzin. Zer0 zacięć. Dopytaj proszę czy kolega płacił za naprawę i co wpisali w nocie serwisowej.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

no i... o 4K cisza:

http://www.dpreview.com/articles/690...r-body-version

ale jest inna ciekawa funkcja - shift matrycy / symulacja obiektywu typu "shift". Ma to działać poprzez mechanizm stabilizacji. To teraz pewnie będziemy czekać na funkcję "tilt" bo matryca ma podobno 5 stopni swobody
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Uprawnienia umieszczania postów