Strona 124 z 164 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.231 do 1.240 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    ... Im krótszy wybrany czas synchronizacji tym mniejsza jest efektywna moc lampy.
    To jest akurat ryzykowna teza i wszystko zależy od tego jak zdefiniujesz określenie "efektywna". W praktyce najczęściej interesuje nas stosunek światła błysku do światła zastanego i tutaj można się zdziwić, wygrywa oczywiście najkrótszy czas synchronizacji, ale w trybie HSS wygrywa najkrótszy czas migawki (tzn. sprawdziłem to u siebie i spotkałem się z takimi wnioskami w sieci, nie wiem, czy to powszechna reguła).
    Tu jest rysunek, który wyjasnia o co mi chodzi:
    http://www.portretnia.pl/blog/hss-ko...acji/#more-944
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Uwaga uwaga. Na warsztatach Olympusa z Marcinem Dobasem,pytałem się pana od sprzętu Olympusa co z tym wspomaganiem AF przez lampę. Odpowiedział mi,że nie ma szans by stare lampy w jakiś sposób wspomagały AF detekcji kontrastu(dla nich ponoć jest ta dioda z fl600r,która w nie dość,że wygląda mało estetycznie to jeszcze jest mało efektywna) ale powiedział,że jak się przełączy na te czujniki do obiektywów z sytemu 4/3 to wspomaganie ze starych lamp powinno działać . Jest w stanie ktoś to sprawdzić ?
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

To ja mam głupie pytania.
    Jak to się dzieje, że zewnętrzne lampy studyjne ( np powerlux) można wyzwolić lampą HSS z czasem 1/8000s?
    Ustawienia lampy to chyba M i FP.
    Czy te lampy studyjne mają taki długi czas błysku?
    Dlaczego nie da się bez lampy HSS uzyskać takich czasów?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    To ja mam głupie pytania.
    Jak to się dzieje, że zewnętrzne lampy studyjne ( np powerlux) można wyzwolić lampą HSS z czasem 1/8000s?
    Ustawienia lampy to chyba M i FP.
    Czy te lampy studyjne mają taki długi czas błysku?
    Dlaczego nie da się bez lampy HSS uzyskać takich czasów?
    a efekty takiego oświetlenia są poprawne?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    a efekty takiego oświetlenia są poprawne?
    bardzo dobre, nie ma żadnych zaciemniej jakie można widzieć kiedy podłączy się przez kabel aparat z lampą studyjną i ustawi czas na szybszy niż 1/250s.
    To zresztą stary temat na tym forum. Wiem że działa, tylko nie wiem dlaczego

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    bardzo dobre, nie ma żadnych zaciemniej jakie można widzieć kiedy podłączy się przez kabel aparat z lampą studyjną i ustawi czas na szybszy niż 1/250s.
    To zresztą stary temat na tym forum. Wiem że działa, tylko nie wiem dlaczego
    Ciekawe. Na szybko wygooglałem jakiegoś powerluxa i w danych ma czas błysku 1/1200s - 1/800s, czyli teoretycznie powinno być źle naświetlone. Skoro jest dobrze, to jedyne wytłumaczenie jakie mi się nasuwa takie że faktycznie błysk trwa jednak znacznie dłużej...
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    a w skrócie - TTL - pomiar (przedbyskami) przez obiektyw.
    Drobne sprostowanie. Klasyczny TTL wprowadzony w lustrzankach (jeszcze analogowych) to pomiar światła przez obiektyw (stąd skrót TTL - od Through The Lens) ale bez użycia przedbłysków. W komorze lustra zamontowany był czujnik który podczas ekspozycji mierzył ilość światła odbitego od powierzchni filmu. Przedbłyski umożliwiające pomiar błysku przez te same czujniki które mierzyły światło zastane wprowadzono dopiero później w tzw. zaawansowanych trybach pomiaru błysku - Canon nazywał to E-TTL, Minolta - ADI, Nikon o ile pamiętam i-TTL. W momencie wprowadzenia lustrzanek cyfrowych producenci (z jedynym wyjątkiem Pentaxa) zaprzestali stosowania klasycznego pomiaru błysku TTL twierdząc, ze błyszcząca powierzchnia matrycy uniemożliwia działanie takiego pomiaru. Osobiscie jestem zdania, że rzeczywistym powodem było cięcie kosztów produkcji (taniej jest zmodyfikować oprogramowanie powodując, że lampa wykona przedbłysk który zmierzą czujniki światła zastanego niż montować dodatkowy czujnik mierzący światło odbite od matrycy) oraz zmuszenie użytkowników do zakupu nowych lamp wspierających zaawansowane systemy pomiaru błysku. Dowodem na to są pierwsze lustrzanki cyfrowe Pentaxa - *istD oraz *istDs które zachowały możliwość pomiaru błysku w trybie klasycznego TTL i z własnego doświadczenia (miałem *istD) wiem, ze działało to całkiem dobrze z dowolnym obiektywem (nawet otworkowym!). Później niestety marketing zrobił swoje i również Pentax zaczął kastrować lustrzanki z czujników błysku TTL.
    W przypadku aparatów bezlusterkowych z tego co wiem zazwyczaj (nie potrafię odpowiedzieć czy zawsze) stosuje sie pomiar za pomocą przedbłysków. Pomiar błysku odbywa się bezpośrednio z matrycy - działanie 'klasycznego' TTL błysku nie powodowałoby zatem konieczności montowania dodatkowych czujników. Nie wiem jednak, czy odczytywanie w czasie ekspozycji sygnałów pomiarowych z matrycy C-MOS nie kolidowałoby w jakiś sposób z procesem rejestracji obrazu (w przypadku matrycy CCD na 100% byłby z tym duży problem - trudny lub nawet niemożliwy do rozwiązania)
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

droplet - widocznie lampa "świeci" dłużej niż 1/250 s /czyt. "w standardzie" świeci HSSem/ co by mogło mieć sens - bo z tego co wiem lampy studyjne oświetlają scenę mocniej od lamp reporterskich. Mocy światła nie da się w nieskończoność zwiększać podnosząc jasność (takie mam przeczucie oparte na intuicji) ale można ją zwiększyć wydłużając czas świecenia. Więc jeśli tylko migawka dobrze zsynchronizuje z błyskiem to może to działać.
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 14.07.14 o 13:51
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Drobne sprostowanie. Klasyczny TTL wprowadzony w lustrzankach (jeszcze analogowych) to pomiar światła przez obiektyw (stąd skrót TTL - od Through The Lens) ale bez użycia przedbłysków. W komorze lustra zamontowany był czujnik który podczas ekspozycji mierzył ilość światła odbitego od powierzchni filmu. Przedbłyski umożliwiające pomiar błysku przez te same czujniki które mierzyły światło zastane wprowadzono dopiero później w tzw. zaawansowanych trybach pomiaru błysku - Canon nazywał to E-TTL, Minolta - ADI, Nikon o ile pamiętam i-TTL. W momencie wprowadzenia lustrzanek cyfrowych producenci (z jedynym wyjątkiem Pentaxa) zaprzestali stosowania klasycznego pomiaru błysku TTL twierdząc, ze błyszcząca powierzchnia matrycy uniemożliwia działanie takiego pomiaru. Osobiscie jestem zdania, że rzeczywistym powodem było cięcie kosztów produkcji (taniej jest zmodyfikować oprogramowanie powodując, że lampa wykona przedbłysk który zmierzą czujniki światła zastanego niż montować dodatkowy czujnik mierzący światło odbite od matrycy) oraz zmuszenie użytkowników do zakupu nowych lamp wspierających zaawansowane systemy pomiaru błysku. Dowodem na to są pierwsze lustrzanki cyfrowe Pentaxa - *istD oraz *istDs które zachowały możliwość pomiaru błysku w trybie klasycznego TTL i z własnego doświadczenia (miałem *istD) wiem, ze działało to całkiem dobrze z dowolnym obiektywem (nawet otworkowym!). Później niestety marketing zrobił swoje i również Pentax zaczął kastrować lustrzanki z czujników błysku TTL.
    W przypadku aparatów bezlusterkowych z tego co wiem zazwyczaj (nie potrafię odpowiedzieć czy zawsze) stosuje sie pomiar za pomocą przedbłysków. Pomiar błysku odbywa się bezpośrednio z matrycy - działanie 'klasycznego' TTL błysku nie powodowałoby zatem konieczności montowania dodatkowych czujników. Nie wiem jednak, czy odczytywanie w czasie ekspozycji sygnałów pomiarowych z matrycy C-MOS nie kolidowałoby w jakiś sposób z procesem rejestracji obrazu (w przypadku matrycy CCD na 100% byłby z tym duży problem - trudny lub nawet niemożliwy do rozwiązania)
    Jak już jesteśmy przy historii to małe uzupełnienie

Canon bodajże jako pierwszy wprowadził pomiar błysku za pomocą matrycy do światła zastanego z użyciem przedbłysków. Lampy Canona z serii EX działały od początku w ten sposób i dzięki temu z powodzeniem używam niemalże muzealnej 420EX z Canonem 5D. Zapewne starszy model 380EX też by działał. Starsze lampy dedykowane do pomiaru A-TTL (seria EZ) z cyfrowymi korpusami błyskają pełną mocą, albo w trybie manualnym.

Nikon o ile dobrze pamiętam miał jakiś hybrydowy sposób pomiaru, mierzył światło z przedbłyskiem, ale pomiar odbywał się przy podniesionym lustrze (ale zamkniętej migawce), wydaje mi się że przy odrobinie dobrej woli dałoby się tą metodę przenieść do DSLR, ale za to wprowadzono D-TTL który wymagał nowych lamp z serii DX, następnie Ci co kupili te lampy zostali "wystawieni" przez Nikona który wprowadził system I-TTL i obsługujące go nowe lampy.

Minolta jeszcze za czasów filmowych wprowadziła system ADI (badziewny moim zdaniem) i lampy z literką D obsługujące go. Po wprowadzeniu DSLR lampy te teoretycznie działały z nimi poprawnie, ale w praktyce często pomiar był losowy (zwłaszcza z topową 5600HSD).
    W czasach przed ADI Minolta miała lampę 5400HS, z analogową serii korpusów "si" możliwy był błysk w trybie HSS i wtedy pomiar też był realizowany za pomocą przedbłysku i matrycy do pomiaru światła zastanego. W zwykłym trybie pomiar był "centralnie" ważony z wyjątkiem korpusów Dynax9 i Dynax7 gdzie była matryca 4. segmentowa dedykowana pomiarowi błysku TTL-OTF (odbitego od powierzchni filmu), Dynax7 oczywiście mógł pracować w trybie ADI z lampami "D"
    Co ciekawe dało się przerobić lampę 5400HS do współpracy z DSLR Minolty.
    Jeszcze jedna ciekawostka jest taka że teoretycznie do pracy w trybie ADI korpusy Minolty wymagały obiektywu z literką "D" w nazwie i 8 stykami na bagnecie które podawały do korpusu nastawioną odległość ostrzenia, w praktyce większość korpusów (poza najprostszymi analogami) radziła sobie świetnie licząc ilość obrotów śrubokręta do ustawiania ostrości. Sony po przejęciu działu foto Minolty wprowadziło nowe lampy z którymi pomiar był już znacznie bardziej przewidywalny...
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Gniazdów
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

jest jakis dobry "poradnik" o działaniach z lampami? jak co ustawiać do jakiej pracy itp. Na necie wiem ze jest tego ogrom, i im wiecej czytam tym bardziej mi sie miesza.. Czy macie jakas gotowa "instrukcje" z poradami ?

Uprawnienia umieszczania postów