Strona 123 z 164 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.221 do 1.230 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Tak na logikę to z każdym AF powinien działać.
    Ale coś w tym chyba musi być bo Minolta A1 tez nie podświetla.

Ciekawe jak się zachowują NEXy (7, 6, 6000) z lampami Sony.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 18.06.14 o 17:29
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    mam 58AF-1 śmiga z Gx7, że aż miło
    warto wgrać najnowszy soft ze strony www.metz.de
    czy poprawia to pracę na TTL? Czy coś się zmieniło w działaniu?

---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post był o 11:14 ----------

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Brak wspomagania AF. Reszta działa.
    czy FL-50 lub R podpięta pod któryś OMD daje wspomaganie? Nie żeby mi było potrzebne bo lampka wbudowana dobrze wspomaga ale tak z ciekawości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    czy FL-50 lub R podpięta pod któryś OMD daje wspomaganie? Nie żeby mi było potrzebne bo lampka wbudowana dobrze wspomaga ale tak z ciekawości.
    Nie daje. FL-36 też nie. Między innymi dlatego odpuściłem FL-36R (i jeszcze dlatego że się wolno ładuje).

FL-600R świeci na biało, ale nie rzutuje wzorka, po prostu świeci.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

[QUOTE=ziemia01;1100587]czy poprawia to pracę na TTL? Czy coś się zmieniło w działaniu?[COLOR="Silver"]

nie pamietam czy poprawia, liste zmian masz na stronce
    u mnie po aktualizacji mam wrazenie, ze lepiej doswietla w TTL, mniej przepala
    i chyba po wgraniu pojawila sie mozliwosc bezprzewodowego sterowania lampa, przed bawilem sie ta opcja, ale nie moglem jej uruchomic
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    nie pamietam czy poprawia, liste zmian masz na stronce
    u mnie po aktualizacji mam wrazenie, ze lepiej doswietla w TTL, mniej przepala
    i chyba po wgraniu pojawila sie mozliwosc bezprzewodowego sterowania lampa, przed bawilem sie ta opcja, ale nie moglem jej uruchomic
    zdziwiło mnie właśnie, że na liście było o wyzwalaniu bezprzewodowym, bo ja z softem 2.1 wyzwalałem bezprzewodowo tę lampę z E-5, EPL 3, OMD M5 i M10. Wg. mnie nadal w TTL nie doświetla, także nie zauważyłem różnicy.

Mieszka w
    Gniazdów
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Witam, czy moglibyście mi podpowiedzieć gdzie w menu jest opcja wyboru kanału oraz odpowiednich grup dla pracy z zewnętrzną lampą ? Bo nie umiem znaleźć tego

OK juz wiem

ale mam inne pyt jako ze jestem amatorem i ostatnio kupilem EM1 i z lampami zew nie mialem do czynienia, powiedzcie mi czym rozni sie TTL od TTL HSS?
    Ostatnio edytowane przez blade100 ; 14.07.14 o 10:01

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

tryb HSS, High Speed Synchronizaton, daje możliwość robienia zdjęć przy bardzo krótkich czasach synchronizacji. Bardzo przydatna rzecz. Możesz na przykład idąc z rodziną na spacer do parku przy użyciu lamp korygować niedostatki oświetlenia, np cienie pod oczami czy cienie na twarzach rzucane przez drzewa itd. Innymi słowy można lampy używać w ciągu dnia na polu. W moim przypadku bardzo przydatne do fotografii portretowej.

---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 10:07 ----------

TTL (Through the lens, pomiar światła przez obiektyw). To rodzaj pomiaru światła błyskowego. W tym trybie pomiar opiera się na świetle, które przez obiektyw pada na czujnik w aparacie. Aparat przekazuje dane dotyczące ekspozycji do lampy.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez blade100 Zobacz posta
    ale mam inne pyt jako ze jestem amatorem i ostatnio kupilem EM1 i z lampami zew nie mialem do czynienia, powiedzcie mi czym rozni sie TTL od TTL HSS?[/FONT]
    W trybie TTL najkrótszy możliwy czas to 1/320s, jest to najkrótszy czas przy którym cała matryca jest odsłonięta w całości, przy krótszych jednocześnie widoczny jest tylko jej fragment (tak działa migawka szczelinowa), więc pojedynczy błysk lampy naświetliłby poprawnie tylko część kadru.

W trybie HSS lampa emituje nie jeden błysk, lecz serię trwającą przez cały okres przebiegu migawki, dzięki temu możesz używać krótszych czasów, ale odbywa się to kosztem mocy błysku. Im krótszy wybrany czas synchronizacji tym mniejsza jest efektywna moc lampy.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

blade100 - zdecydowanie zalecam czytanie instrukcji obsługi. Instrukcji od aparatu i od lamp. I niech to będzie czytanie ze zrozumieniem. Tam jest tyle opcji / możliwości / wariantów a w konsekwencji możliwych efektów końcowych że metodą pytanie - odpowiedź będziesz się doktoryzował rok.

a w skrócie - TTL - pomiar (przedbyskami) przez obiektyw. TTL HSS to samo tylko w trybie szybkiej migawki - czasy krótsze niż (bodaj, bo nie pamiętam specyfikacji E-M1) 1/320 s. Doczytaj sobie jak w tym trybie spada moc lampy
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Mieszka w
    Gniazdów
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

oki dzieki panowie za pomoc

Uprawnienia umieszczania postów