czy poprawia to pracę na TTL? Czy coś się zmieniło w działaniu?
---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post był o 11:14 ----------
czy FL-50 lub R podpięta pod któryś OMD daje wspomaganie? Nie żeby mi było potrzebne bo lampka wbudowana dobrze wspomaga ale tak z ciekawości.
[QUOTE=ziemia01;1100587]czy poprawia to pracę na TTL? Czy coś się zmieniło w działaniu?[COLOR="Silver"]
nie pamietam czy poprawia, liste zmian masz na stronce
u mnie po aktualizacji mam wrazenie, ze lepiej doswietla w TTL, mniej przepala
i chyba po wgraniu pojawila sie mozliwosc bezprzewodowego sterowania lampa, przed bawilem sie ta opcja, ale nie moglem jej uruchomic
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Witam, czy moglibyście mi podpowiedzieć gdzie w menu jest opcja wyboru kanału oraz odpowiednich grup dla pracy z zewnętrzną lampą ? Bo nie umiem znaleźć tego
OK juz wiem
ale mam inne pyt jako ze jestem amatorem i ostatnio kupilem EM1 i z lampami zew nie mialem do czynienia, powiedzcie mi czym rozni sie TTL od TTL HSS?
Ostatnio edytowane przez blade100 ; 14.07.14 o 10:01
tryb HSS, High Speed Synchronizaton, daje możliwość robienia zdjęć przy bardzo krótkich czasach synchronizacji. Bardzo przydatna rzecz. Możesz na przykład idąc z rodziną na spacer do parku przy użyciu lamp korygować niedostatki oświetlenia, np cienie pod oczami czy cienie na twarzach rzucane przez drzewa itd. Innymi słowy można lampy używać w ciągu dnia na polu. W moim przypadku bardzo przydatne do fotografii portretowej.
---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 10:07 ----------
TTL (Through the lens, pomiar światła przez obiektyw). To rodzaj pomiaru światła błyskowego. W tym trybie pomiar opiera się na świetle, które przez obiektyw pada na czujnik w aparacie. Aparat przekazuje dane dotyczące ekspozycji do lampy.
Acha i co złego to nie ja...
----
moje zdjęcia
W trybie TTL najkrótszy możliwy czas to 1/320s, jest to najkrótszy czas przy którym cała matryca jest odsłonięta w całości, przy krótszych jednocześnie widoczny jest tylko jej fragment (tak działa migawka szczelinowa), więc pojedynczy błysk lampy naświetliłby poprawnie tylko część kadru.
W trybie HSS lampa emituje nie jeden błysk, lecz serię trwającą przez cały okres przebiegu migawki, dzięki temu możesz używać krótszych czasów, ale odbywa się to kosztem mocy błysku. Im krótszy wybrany czas synchronizacji tym mniejsza jest efektywna moc lampy.
blade100 - zdecydowanie zalecam czytanie instrukcji obsługi. Instrukcji od aparatu i od lamp. I niech to będzie czytanie ze zrozumieniem. Tam jest tyle opcji / możliwości / wariantów a w konsekwencji możliwych efektów końcowych że metodą pytanie - odpowiedź będziesz się doktoryzował rok.
a w skrócie - TTL - pomiar (przedbyskami) przez obiektyw. TTL HSS to samo tylko w trybie szybkiej migawki - czasy krótsze niż (bodaj, bo nie pamiętam specyfikacji E-M1) 1/320 s. Doczytaj sobie jak w tym trybie spada moc lampy
oki dzieki panowie za pomoc![]()