Strona 120 z 164 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.191 do 1.200 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Hehe, epicure jedyny trzeźwy we wiosce Może faktycznie Boa, daj jeszcze szansę jakiemuś nie-kitowi zanim sprzedasz sprzęt?

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Hehe, epicure jedyny trzeźwy we wiosce Może faktycznie Boa, daj jeszcze szansę jakiemuś nie-kitowi zanim sprzedasz sprzęt?
    Z jaśniejszym szkłem będzie trochę lepiej, ale to jest AF kontrastowy. Jak jest ciemno (na weselu zazwyczaj) to się gubi. Ja bym poszedł w jasne szkła i ostrzenie ręczne, ale jak ktoś na tym zarabia to może mieć inne zdanie. E-M1 jako jedyna puszka na weselu to musi być świadoma decyzja.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Z jaśniejszym szkłem będzie trochę lepiej, ale to jest AF kontrastowy. Jak jest ciemno (na weselu zazwyczaj) to się gubi. Ja bym poszedł w jasne szkła i ostrzenie ręczne, ale jak ktoś na tym zarabia to może mieć inne zdanie. E-M1 jako jedyna puszka na weselu to musi być świadoma decyzja.
    A ja powiem tak - to będzie chybiona decyzja.
    EM-1 z 12-40 w AF-C nawet sobie nie dał rady z człapiącym w moim kierunku psiakiem (wieczorem, z zachodzącym słońcem) - AF był najczęściej za nim.
    Naprawdę - dopóki nie polepszą czegoś w FW, to radzę przestać marzyć o lekkim ślubnym zestawie reporterskim. Poza tym RAWy z ISO 3200 nie rozpieszczają - lekka korekta w LR (wyciąganie z cieni i ze świateł) i po odszumieniu wychodzi papka
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

A fazowe AF to się niby przy F/4 i ciemniejszych szkłach w pół-mroku nie gubią? Jak się chce AF uczciwie porównywać, to w jednej i drugiej puszce na podobnych przysłonach trzeba jechać - do sensownej pracy jak się zaczyna ściemniać to większość AF przynajmniej F/2.8 potrzebuje.

A osobna sprawa że z takim wizjerem i focus peak to w MF też się można bawić .
    Ostatnio edytowane przez lcf ; 10.06.14 o 23:51
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lcf Zobacz posta
    A fazowe AF to się niby przy F/4 i ciemniejszych szkłach w pół-mroku nie gubią? Jak się chce AF uczciwie porównywać, to w jednej i drugiej puszce na podobnych przysłonach trzeba jechać - do sensownej pracy jak się zaczyna ściemniać to większość AF przynajmniej F/2.8 potrzebuje.
    Powiem tak: E-5 + 12-60 + doświetlanie diodą FL50 - potrafiły zdziałać cuda - w zasadzie można było robić zdjęcia przy praktycznie całkowitej ciemności. Mi niestety nie udało się zmusić E-M1 by wykorzystywał w ten sposób lampę.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Poza tym RAWy z ISO 3200 nie rozpieszczają - lekka korekta w LR (wyciąganie z cieni i ze świateł) i po odszumieniu wychodzi papka
    Tu się akurat zgadzam, ale tylko po części. Bo iso 3200 + lampa to już zupełnie inna jakość, niż bez lampy. A bez lampy sobie nie wyobrażam fotografowania potańcówki po ciemku, nawet Nikonem D4. Po prostu czasy naświetlania będą za długie, tego się nie obejdziesz w inny sposób. Natomiast w innych przypadkach trzeba unikać wyższych czułości i wykorzystywać jaśniejsze szkła oraz stabilizację obrazu.

Cytat Zamieszczone przez lcf Zobacz posta
    Otóż to.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Tak, używałem z FL600r.
    Nie, 12-50 to nie jedyne szkło z którym testowałem EM1, to jest jakaś naditerpretacja z Waszej strony.
    Fazowy na D700 nawet ze szkłem f/4 był szybszy w określonych warunkach od kontrastowego w em1 z mZD 45/1.8
    Nie, nie wgrywałem najnowszego FW, ale rewolucji bym się nie spodziewał, to techniczne ograniczenia (w moim konkretnie przypadku).

Słuchajcie, fotografuję ponad 20 lat, w tym śluby zarobkowo od 2001. Aparat jest fenomenalny i po prostu musiałem się sam przekonać, czy czasem nie da się klocka (D700) zamienić na coś małego, nowoczesnego, fajnego, z ikrą. Niestety, jak już wcześniej wspominano na tym forum, sprzęt należy dobierać pod swoje potrzeby a nie wg widzimisię.
    Manual focus, dobiegaczki-sraczki, no wybaczcie... to nie przejdzie.

Za bezcen to nie ma sensu sprzedawać.
    Delikatnie, to się określa mianem nauki, a wprost, to tzw "frycowe"

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Spox, sprawa jasna - D700 w konkurencji AF wygrywa, w Twoim przypadku sprawa kluczowa, więc wybór prosty. Chociaż z drugiej strony niektórzy po kilka puszek trzymają, na różne okazje .

A z trzeciej... ciekawe jak by się fazowy AF z E-M1 sprawował w połączeniu z 14-35 F/2 :P . Jakby ktoś miał kiedyś dostęp, to niech zrobi jakieś testy w pół-mroku (z wgranym softem 1.4). Tutaj gość robi test na początku tym szkiełkiem i działa całkiem sensownie, ale światła (pomimo ustawionego ISO 25600) jednak dosyć sporo:
    http://youtu.be/y2k8flFM9xE?t=12s
    i jakiś drugi test, ruski - przy sztucznym świetle, ale też dosyć dobrym:
    https://www.youtube.com/watch?v=eb5T-QIsseE

Boa jak znajdziesz chwilkę rzuć jakieś sample w jakich warunkach AF z E-M1 już u Ciebie wymięka, a D700 śmiga.
    Ostatnio edytowane przez lcf ; 11.06.14 o 01:37
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Jasne, na dniach wrzucę.

| OlyJedi Awatar lcf