Strona 101 z 164 PierwszyPierwszy ... 519199100101102103111151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.001 do 1.010 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

Może chodzi o auto iso (bo cóż innego się z automatu jeszcze zmieni w M?). Tylko nadal nie wiem po jakie licho.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    W trybie M nie można z poziomu aparatu skorygować wartości ekspozycji.
    Na czym miała by polegać taka korekta? Na zmianie wartości przysłony, czasu, czy może obydwu parametrów na raz? W pełni manualnym trybie M musimy sami zdecydować co jest dla nas ważniejsze określona wartość przysłony czy czas i sami wybrać czym korygować ekspozycję.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Pewnie chodziło o tryb manualny, ale z auto iso.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

W E-M5 nie ma auto ISO w trybie M, trzeba je ustawić ręcznie.
    Choć nie wiem jak jest w przypadku E-M1.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Jak nie ma, jak jest. Trzeba tylko na to zezwolić - w menu zmienić z P/S/A na wszystkie tryby. Czasem się przydaje.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Pewnie chodziło o tryb manualny, ale z auto iso.
    Dokładnie.

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Miałem na myśli E-M1.

Przykład zastosowania: mój N14-24 systematycznie powodował prześwietlenie o około 1/3EV. W trybie AutoISO + M, przy odpowiadających mi wartościach przysłony i czasu, mogłem wprowadzić korektę -1/3EV i byłem zadowolony. Inny przykład: nadal AutoISO +M, ciemna sala koncertowa i typ oświetlenia (???) powodował błąd pomiaru. Korekta EV i było OK.

U Nikosia ta funkcja (AutoISO+M+korekta EV) istnieje od dawna. Canon też się do niej widocznie przekonał , bo zapowiadany na styczeń nowy firmware będzie ją wreszcie zawierał.

Samo AutoISO zbył popularne pewnie nie jest, ale dla mnie,w pewnych sytuacjach, jest olbrzymią wygodą, bo ustawiam przysłonę i czas tak jak mi to odpowiada, a o ISO się nie martwię
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 28.12.13 o 00:14

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Przykład zastosowania: mój N14-24 systematycznie powodował prześwietlenie o około 1/3EV. W trybie AutoISO + M, przy odpowiadających mi wartościach przysłony i czasu, mogłem wprowadzić korektę -1/3EV i byłem zadowolony. Inny przykład: nadal AutoISO +M, ciemna sala koncertowa i typ oświetlenia (???) powodował błąd pomiaru. Korekta EV i było OK.
    Bez sensu. Jak tą korektę wprowadzal? Albo czas, albo przysłona, albo ISO. Po orostu skróć/wydłuż czas i będzie to samo.
    Olympus nie ma korety takiej bo jego obiektywy nie mają takich przypadłości jak opisane, a body dobrze mierzy światło

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

W trybie AutoISO + M, przy odpowiadających mi wartościach przysłony i czasu, mogłem wprowadzić korektę -1/3EV i byłem zadowolony.
    Dalej nie bardzo rozumiem na czym ma polegać ta korekta ekspozycji w trybie M. Konkretnie tu co piszesz w tym przykładzie. To -1/3EV to skraca czas, domyka przysłonę (to już nie będą wartości, które Ci odpowiadały) czy wpływa na iso (chyba nie bo AutoISO)
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Korekta ekspozycji wpływa wtedy na iso. To genialne rozwiązanie, ale chyba tylko Nikon je stosuje. Ja sam modlę się o kolejny firmware do Fuji
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Bez sensu. Jak tą korektę wprowadzal? Albo czas, albo przysłona, albo ISO. Po orostu skróć/wydłuż czas i będzie to samo...
    No niezupełnie, gdyż ja czasem mam potrzebę (kaprys ?), aby czas i przysłona były dokładnie takie jak sobie życzę . Puszka zmienia wówczas ISO.

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    ...Olympus nie ma korety takiej bo jego obiektywy nie mają takich przypadłości jak opisane, a body dobrze mierzy światło T.
    I to jest bardzo dobra wiadomość Choć w takim razie zastanawia mnie dlaczego można skorygować wartość EV na stałe w menu? Może to jakiś tryb "artystyczny"?

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Dalej nie bardzo rozumiem na czym ma polegać ta korekta ekspozycji w trybie M. Konkretnie tu co piszesz w tym przykładzie. To -1/3EV to skraca czas, domyka przysłonę (to już nie będą wartości, które Ci odpowiadały) czy wpływa na iso (chyba nie bo AutoISO)
    Wpływa na ISO, gdyż jest to właśnie tryb AutoISO.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Korekta ekspozycji wpływa wtedy na iso. To genialne rozwiązanie, ale chyba tylko Nikon je stosuje. Ja sam modlę się o kolejny firmware do Fuji
    Też doceniam tę wygodę u Nikona. Canon ma to mieć w styczniu; zobaczymy jak to rozwiąże z punktu widzenia guzikologii (pisali na ten temat, ale nie pamietam). Mam nadzieje, że i Fuji i Olek szybko pójdą ich śladem
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 28.12.13 o 09:47

Uprawnienia umieszczania postów