Może chodzi o auto iso (bo cóż innego się z automatu jeszcze zmieni w M?). Tylko nadal nie wiem po jakie licho.
Może chodzi o auto iso (bo cóż innego się z automatu jeszcze zmieni w M?). Tylko nadal nie wiem po jakie licho.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Pewnie chodziło o tryb manualny, ale z auto iso.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W E-M5 nie ma auto ISO w trybie M, trzeba je ustawić ręcznie.
Choć nie wiem jak jest w przypadku E-M1.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Dokładnie.
Miałem na myśli E-M1.
Przykład zastosowania: mój N14-24 systematycznie powodował prześwietlenie o około 1/3EV. W trybie AutoISO + M, przy odpowiadających mi wartościach przysłony i czasu, mogłem wprowadzić korektę -1/3EV i byłem zadowolony. Inny przykład: nadal AutoISO +M, ciemna sala koncertowa i typ oświetlenia (???) powodował błąd pomiaru. Korekta EV i było OK.
U Nikosia ta funkcja (AutoISO+M+korekta EV) istnieje od dawna. Canon też się do niej widocznie przekonał, bo zapowiadany na styczeń nowy firmware będzie ją wreszcie zawierał.
Samo AutoISO zbył popularne pewnie nie jest, ale dla mnie,w pewnych sytuacjach, jest olbrzymią wygodą, bo ustawiam przysłonę i czas tak jak mi to odpowiada, a o ISO się nie martwię![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 28.12.13 o 00:14
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Korekta ekspozycji wpływa wtedy na iso. To genialne rozwiązanie, ale chyba tylko Nikon je stosuje. Ja sam modlę się o kolejny firmware do Fuji![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No niezupełnie, gdyż ja czasem mam potrzebę (kaprys ?), aby czas i przysłona były dokładnie takie jak sobie życzę. Puszka zmienia wówczas ISO.
I to jest bardzo dobra wiadomośćChoć w takim razie zastanawia mnie dlaczego można skorygować wartość EV na stałe w menu? Może to jakiś tryb "artystyczny"?
Wpływa na ISO, gdyż jest to właśnie tryb AutoISO.
Też doceniam tę wygodę u Nikona. Canon ma to mieć w styczniu; zobaczymy jak to rozwiąże z punktu widzenia guzikologii (pisali na ten temat, ale nie pamietam). Mam nadzieje, że i Fuji i Olek szybko pójdą ich śladem![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 28.12.13 o 09:47