Z tego co wiem, to szystko właściwie zależy od szczęścia, czasem celnicy przeoczą jakąś paczkę, ale szanse na to są raczej mizerne... W "normalnym" trybie postępowania paczka jest otwierana, zawartość sprawdzana i doliczane jest cło i vat (to drugie do ceny towaru razem z przesyłką). Jeśli celnik uzna, że cena na fakturze jest podejrzanie niska to po prostu sprawdzi na ceneo lub skąpcu.
Jeśli gdzieś się pomyliłem, to mnie poprawcie.
Pozdrawiam, Tomasz
http://www.tomaszworek.com/
Zamówcie sobie wysyłkę dobrą firmą kurierską (np. UPS) i doliczą wam cło i podatek już na etapie płacenia na ebayu. Mi tak zrobili przy zamawianiu filtra ND.
Wyszło mniej więcej to samo co bym kupił w Niemczech.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
Moje hobby ostatnio to śledzenie przesyłki z wypiekami na twarzy - właśnie drugi raz przez naszych celników przechodzi ("Item held at the customs"), w kolejnym mieście. Pal licho ile naliczą opłat, jakoś przeżyję (i tak wyjdzie taniej, niż w w kraju), ale niech zrobią to szybko i sprzęt mi w końcu puszczą.
OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
flickr: lcf80
Zawiodłem się na AFie focąc na ostatnim weselu. Jednak AF kontrastowy, nie wyrabia. Zapowiada się, że jednak zostanę z D700 a EM1 pójdzie do ludzi. A szkoda, bo poza tą jedną wadą jest to faktycznie jak dla mnie fenomenalny aparat.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb