Strona 109 z 164 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.081 do 1.090 z 1634

Wątek: Olympus OMD E-M1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: Olympus OMD E-M1

chciałbym trochę podsumować moje wrażenia na temat EM1... nie będę wrzucał RAWów czy wołanych jpgów... mnóstwo tego w sieci więc nie widzę sensu. Systematycznie będą się pojawiać foty w moim katalogu pod nazwą tej puszki... natomiast napiszę trochę o wrażeniach organoleptycznych...
    to moja pierwsza bezlusterkowa puszka, wcześniej miałem klocka E5, E30 i mniejszy E400... E5 lubiłem najbardziej więc najczęściej go ściskałem tym bardziej bałem się przesiadki na małe EM1. na szczęście E400 moje ręce też pamiętały więc przesiadka nie była uciążliwa jeśli chodzi o wygodę w łapskach... jest wygodny i lekki... plecy mnie nie bolą gdy mam torbę na ramieniu a w niej EM1 i ulubione szkła: 12-60, ZD rybka, 70-300... przy E5 po paru godzinach bolały obiektywów mikro się nie dorobiłem... i chyba na razie (poza jednym) nie będę nabywał, gdyż duże szkła działają fantastycznie z tą puszką, nie widzę żadnych różnic w tm zakresie między E5 a EM1 a może i na korzyść tego ostatniego. AF działa błyskawicznie... są jednak i mankamenty... bardzo kiepska klapka przy gniazdach wygląda jakby zaraz miała się oderwać... samo jej otwieranie też jest trudne... przeszkadza mi też dość czuły spust migawki, wkładając aparat do torby zdarza mi się pstryknąć serię zdjęć, może się przyzwyczaję. Niepokoi mnie żywotność baterii... to smok!!! zasysa momentalnie wszystko z tych małych klocków... E5 bije na głowę energooszczędnością EM1... nie mogę się też dokopać do hurtowego kasowania zdjęć... w poprzednich puszkach zaznaczałem sobie miniaturki na ekranie i kasowałem ile chciałem na raz... teraz nie mogę tego znaleźć... pewno jest ale mocno schowane... nie ma w pudełku instrukcji... jest na płycie dla mnie to wkurzające na początku warto mieć małą książeczkę przy sobie podczas pstrykania na mieście... no nic... wydrukuję sobie tak jak i kupię ze dwie dodatkowe baterie... szkoda. Jeśli chodzi o obraz to jestem w stanie wyciągnąć podczas obróbki gigantycznie większą ilość szczegółów niż przy tych samych parametrach (iso) z RAWów E5... aparat jest mały, nawet z dużym 12-60... lekki i intuicyjny... Wizjer bardzo dobry to moje pierwsze spotkanie z elektronicznym wizjerem więc nie mam porównania, trzeba się tylko przyzwyczaić do tego że przykładając oko do aparatu trzeba wcisnąć lekko spust migawki bo gdy aparat jest w spoczynku to wizjer oczywiście też... to minus w porównaniu z lustrzankami choć w tedy pewno bateria starczałaby na jeszcze niej Wizjer fajnie sprawdza się przy panoramowaniu mam od razu efekt gdy prowadzę obiektyw i strzelam seriami... w zwykłej lustarznce strzelałem w ciemno, tutaj wiem kiedy zwolnić lub przyspieszyć prowadzenie obiektywu.
    Na razie tyle.
    Jak coś mnie wkurzy lub zachwyci to dam znać... pozdrawiam
    ps... zaznaczanie ostrości na ekraniku przy włączonym podglądzie to bajka dla street fotografów...

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Nie płacz. Kiedyś RE zamieścił wywiad, gdzie facet robi cudowne makro przy pomocy małpki, i twierdzi, że to najlepszy sprzęt do tego typu fotografii
    Marek Wyszomirski, nie malpki a kompaktu, i nie golego bo z raynoxami, i nie tylko bo lustra tyz uzywa

Ooooo i tyle w temacie

pozdro

---------- Post dodany o 18:51 ---------- Poprzedni post był o 18:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez GoBo Zobacz posta
    No i ogłosili Best Mirrorless Interchangeable Lens Camera of 2013 - Winner: Olympus OM-D E-M1

http://www.dpreview.com/news/2014/01...sults-are-in/7
    Cytat Zamieszczone przez sylwiusz Zobacz posta
    Oj tam, oj tam, i tak zaraz przyjdzie Nyny i zdewaluuje nagrode Dpreview
    Misie pysie, kluczem tutaj jest slowo Mirrorless
    I z tym to jak przymknalbym oko moglbym sie nawet zgodzic

pozdro

---------- Post dodany o 18:52 ---------- Poprzedni post był o 18:51 ----------

Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Coś ty, Nyny wyprzedaje żółte, chyba się nawrócił syn marnotrawny.
    Eeee, fault.
    Wyprzedaje to czego nie uzywa, a ze ma duzo nikona to spokojna glowa malzenstwo nadal swietnie sie trzyma

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Marek Wyszomirski, nie malpki a kompaktu, i nie golego bo z raynoxami, i nie tylko bo lustra tyz uzywa

Ooooo i tyle w temacie
    Swego czasu dziadka Coolpixa 995, potem pod macro uzywal Pentaxa MX4 z autorskim oswietleniem. Lustra Pentaxa z dedykowanym DFA 100/2.8 macro tez uzywa. A wszystko z fajnymi wynikami jak widac tu i tam
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    - Aha. Ale widzę, że pan fotografuje takim byle gów....em jak ja.
    I jeździ byle czym, i ma buty byle jakie, i zegarek - podróbkę.
    To są tak zwane tematy zastępcze, zastępują mniej inteligentnym tematykę rozmów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    I jeździ byle czym, i ma buty byle jakie, i zegarek - podróbkę.
    To są tak zwane tematy zastępcze, zastępują mniej inteligentnym tematykę rozmów
    A jak ja tylko jeżdżę byle czym, to jestem w miarę inteligentny?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Awatar aallen
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Najkrótsza recenzja OM-D E-M1

Dzisiaj w Puszczy Kampinoskiej mimo, że było poza szlakiem, podszedł do mnie turysta i pyta co fotografuje.
    - Odpowiadam, że chrobotki.
    - A co to jest?
    - Takie porosty z czerwonymi główkami.
    - Aha. Ale widzę, że pan fotografuje takim byle gów....em jak ja.
    ja bym się cieszył. Nie trzeba znaczka zamalowywać

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    A jak ja tylko jeżdżę byle czym, to jestem w miarę inteligentny? T.
    To jest pytanie z serii: a jak żyrafa, to parasol?

Ciąg dalszy moich przygód z E-M1.
    Wybierak pól AF-u co prawda jest, ale jakoś za jego pomocą niezbyt mi sie udawało szybko je zmieniać. Te cztery guziki w porównaniu do joysticka są kiepskie. Przy dopiętym gripie i pionowych kadrach sprawa robi się beznadziejna. Przydałby sie joystick na gripie.
    Coś tam jednak udało sie pstryknąć: http://lech.zenfolio.com/p588379592
    Drobne wyjaśnienie. Zdjęcia z E-M1 zaczynają się od 6-go. Exif-y w zakładce "Info".
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 11.01.14 o 12:31

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    nie mogę się też dokopać do hurtowego kasowania zdjęć
    Uff! Ciężko się to czyta.

#1 Wciskasz Play
    #2 Dial w lewo aby przejśc do podglądu minatur
    #3 Palcem po ekranie wyciągasz biała strzałkę na dole ekranu w górę (trochę jak menu w smartfonie)
    #4 Zaznaczasz pierwszą ikonkę Off
    #5 Zaznaczas palcem zdjęcia do skasowania, zostaną potwierdzone do wybroru - ptaszkiem
    #6 Kasujesz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lcj Zobacz posta
    Uff! Ciężko się to czyta.

#1 Wciskasz Play
    #2 Dial w lewo aby przejśc do podglądu minatur
    #3 Palcem po ekranie wyciągasz biała strzałkę na dole ekranu w górę (trochę jak menu w smartfonie)
    #4 Zaznaczasz pierwszą ikonkę Off
    #5 Zaznaczas palcem zdjęcia do skasowania, zostaną potwierdzone do wybroru - ptaszkiem
    #6 Kasujesz
    Dzięki

Uprawnienia umieszczania postów