Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: E-500 - problem z ekspozycją

  1. #11
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Dołączył
    Aug 2006
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    1.780
    Siła reputacji
    70
    Moja galeria
    No i jeszcze jedno - można używać lampy błyskowej wbudowanej w e-500

  2. #12
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jul 2007
    Posty
    159
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Po pierwsze: nie ma zadnej predkosci migawki (przeciez to sa wartosci w sekundach), tylko czas otwarcia migawki.
    Po angielsku 'czas otwarcia migawki' to 'shutter speed'. W doslownym tlumaczeniu to 'predkosc migawki'.
    Wazne, ze wiadomo o co chodzi - to tylko kwestia jezykowa
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

  3. #13

    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    18
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ściąg dekielek z obiektywu.


    Jak masz aparat od czerwca i jakos sobie radzisz przez ten szmat czasu to calkiem źle pewnie nie jest. Ale moze popros kogos kto ma aparat cyfrowy(niekoniecznie lustrzanke) i zrobcie krotki test, ktory odpowie na pytanie czy sprzet masz sprawny. Obydwa sprzety na "auto" i porownajcie wyniki i exify. Calkiem miarodajne to nie bedzie ale jezeli kolega zrobi zdjciea przy czasie 1/200 i powiedzmy przyslonie 4, a ty bedziesz potrzebowal przy podobnej przyslonie powiedzmy 1/10s to.......to koniecznie dekielek sciag, jak nie pomoze to serwis
    pozdrawiam

  4. #14
    Awatar Lysy_11
    Dołączył
    May 2007
    Mieszka w
    Podhale
    Posty
    101
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    W E-500 nie warto wychodzic powyzej iso 400 (jak dla mnie to iso400 jest juz na granicy a na iso800 jest juz za duzo sumu)

    Jesli chodzi o ta sytuacje to powiem szczerze ze ja kitowego 14-45mm w pomieszczeniach nie uzywam, lezy w szafie bo jest naprawde kiepski, jesli nie potrzebujesz zbyt szerokiego kata i nie przeszkadza ci manualne ostrzenie to proponuje kupic zuiko 50mm 1:1.8 (do portretu idealny) koszt ok 250zl

    Oczywiscie to tylko moje zdanie... Pozdrawiam
    E-system: E-1, E-500, SHLD-2, RM-1, RM-CB1, Fl-50, Fl-36, MF-1, ZD 40-150 3.5-4.5, ZD 40-150 4-5.6, ZD 14-45 3.5-5.6, ZD 70-300 4-5.6
    OM-system: OM-10, OM-20, OM-101, Winder 2, T-32, Quick Auto 310 + Bouce Grip, T-20, Zuiko: 50mm 1.4, AF 50mm 1.8, 135mm 3.5, 28mm 3.5, Soligor C/D: 200mm 2.8, 35-105mm 3.5, Tokina AT-X: 150-500mm 5.6, 80-200mm 2.8, Sigma 400mm 5.6

  5. #15
    dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Lysy_11
    W E-500 nie warto wychodzic powyzej iso 400 (jak dla mnie to iso400 jest juz na granicy a na iso800 jest juz za duzo sumu)
    nie utrwalaj bzdur. szum zależy nie tylko od iso ale też m.in. od tego ile łapiesz światła. poza tym, spróbuj iso800 z E-500 przepuścić przez jakiś odszumiacz i porównaj to sobie z wynikami konkurencji. szczegółowość, rozpiętość tonalna itd. i przekonasz się co warto a co nie.

  6. #16
    | OlyJedi Awatar RobertW3D
    Dołączył
    Sep 2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1.347
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6
    nie utrwalaj bzdur. szum zależy nie tylko od iso ale też m.in. od tego ile łapiesz światła. poza tym, spróbuj iso800 z E-500 przepuścić przez jakiś odszumiacz i porównaj to sobie z wynikami konkurencji. szczegółowość, rozpiętość tonalna itd. i przekonasz się co warto a co nie.
    Jakkolwiek E-500 nie należy do najmniej szumiących aparatów na świecie, to w pełni się z Tobą zgadzam - zdjęć z ISO400 praktycznie nigdy nie przepuszczam przez odszumiacz, a te z > ISO po przejściu prze NeatImage czy NoiseNinja wyglądają naprawdę dobrze. Jak znajdę chwilę, to wrzucę kilka fotek grillowo-ogniskowych robionych z ręki przy ISO1600 i sensownie odszumionych - wyglądają naprawdę dobrze! Ostatnio robiłem chrzest na ISO400-800 i nie mam najmniejszych powodów do narzekań - już bardziej wkurzyło mnie mydło 14-45 niż wysokie ISO A jak długo już używasz aparatu, to możesz zapuścić pixelmapping - ostatnio to zrobiłem i mam wrażenie, że szum jest znacząco mniejszy
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

  7. #17
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Dołączył
    Nov 2005
    Mieszka w
    Lublin
    Posty
    3.075
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Ja bym chciał zobaczyć zdjęcia z EXIFem.

    Nowy userze, oko ludzkie działa trochę inaczej niż aparat fotograficzny i to co nam wydaje się jeszcze dość jasne, dla aparatu (zwłaszcza przy przysłonach jakie podajesz) jest ciemne.

    PRZYKŁAD:

    Ogniskowa 110mm
    Migawka 1/30s
    ISO 200
    Przysłona 1.4
    z ręki

    a było bardzo mocne światło z tego reflektora. (pionowe pasy /dzięki woytec60/ i ziarno to obróbka w programie graficznym)

  8. #18
    Oleryk
    Gość
    Chyba "pionowe pasy"?

  9. #19

    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    5
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Re: E-500 - problem z ekspozycją

    Cytat Zamieszczone przez zdrip
    Cytat Zamieszczone przez Nowy user
    Nawet w niezłych (na oko) warunkach, przy świetle dziennym lub sztucznym, aparat żąda dość małej prędkości migawki np. 1/10 przy przesłonie np. 4,5 lub 5,2
    Zaraz, zaraz, chwileczkę! Żeby później nie było niedomówień!
    Czy powyższy cytat oznacza że na dworze (przy świetle dziennym), powiedzmy o godzinie 15, ustawiając w trybie A wartość przysłony na 4.5, uzyskujesz czas migawki 1/10?
    Jeśli tak to obawiam się że coś jest nie w porządku ze sprzętem.
    Nie, cytat dotyczył pomieszczenia, nieźle oświetlonego. Wyciągnąłem aparat widząc, że jest fajne światło i byłem niemile zaskoczony wskazaniami sprzętu...
    Aczkolwiek miałem problemy w sierpniu ze zdjęciami na dworze, w godzinach 17-18. Uzyskiwałem migawkę 1/30 i musiałem kombinować, aby zdjęcia były udane. Doszło do tego, że robiłem portrety w trybie "sport" Wówczas uzyskałem chociaż 1/60 Taki sam problem mam w pochmurne dni.
    Naszła mnie myśl, że może ze sprzętem jest coś nie tak. Zwłaszcza, po przejrzeniu galerii zdjęć w necie, znalazłem wiele dobrych fot robionych w pomieszczeniach i o zmroku, ale innymi aparatami.
    Teraz będę robił testy korzystając z Waszych porad, za które dziękuję. Podręczniki też przestudiuję.

    Pozdrawiam.

  10. #20
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Dołączył
    Nov 2005
    Mieszka w
    Lublin
    Posty
    3.075
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Wskazanie zewnętrznego światłomierza, na kadr który zawiera widok z okna na stronę wschodnią w tej chwili (jest czyste błękitne niebo, mieszkam na 2 piętrze, do połowy kadru jest roślinność):
    dla przysłony 5.6 i ISO 100 czas wynosi 1/30s

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 50
    Ostatni post / autor: 2.08.11, 13:52
  2. ekspozycja ,ciekawe.
    By judasz in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 3.02.10, 20:16
  3. podwójna ekspozycja
    By dobas in forum Ocena zdjęć
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post / autor: 20.04.09, 09:08
  4. Ekspozycja na światło.
    By dawid_ in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 21.12.07, 18:27
  5. Długa ekspozycja w e-500
    By luk in forum E-System
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 6.07.06, 08:47

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.