W Kanie jest (nowy) kosciół czy klasztor (na scianach wiszą zdjęcia z wizyty naszego papieża JPII).
Nie zapominajmy że 2 tys lat robi swoje. Generalnie te historyczne miejsca to kilka kamieni i tabliczka, że to miejsce to była kiedyś ... i tu wpisz dowolne miejsce
Szczyt wszystkiego to kościół pobudowany na miejscu warsztatu św Józefa w Nazarecie (można taką grotę zobaczyć w podziemiach tego kościoła) - betonowy kolos - ściany grube na metr jak w schronie przeciwatomowym. To samo miejsce chrztu - Jordan. Ja byłem w innym miejscu niż ty masz na zdjęciach. Betonowe schody aż do wody. Marudzę tutaj, ale to tylko takie wyjątki, generalnie byłem zachwycony, szczególnie Jerozolimą i atmosferą tam panującą. I zdziwiony Izraelem jakiego się nie spodziewałem - np nowoczesną metropolią - Tel-Avivem. Byłem tam 20 dni (kraj jest malutki - jak nasze województwo), zjechałem go cały i codziennie byłem zadziwiony i zachwycony. Wiele razy każdego dnia. Naprawdę polecam to miejsce. W dodatku bardzo ciekawe jest tam zycie, inne od naszego. Kultura, zwyczaje. No i kuchnia (nie mam na mysli koszerności potraw).

Odpowiedz z cytatem