Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 84

Wątek: Ziemia Święta 2012

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    210
    Moja galeria

Odp: Ziemia Święta 2012

Fajnie. Zdjęcia spoko. Zupełnie jak u Cejrowskiego (to był komplement, jakby co ). Powiedz mi czy, rzeczywiście te wszechobecne ołtarzyki i wnętrze bazyliki wygląda na zaniedbane, bo ponoć się żydzi, chrześcijanie i prawosławni nie potrafią dogadać, kto ma czym się zająć i coraz bardziej to niszczeje.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    ...Zupełnie jak u Cejrowskiego ...
    dzięki, zdjęć Cejrowskiego nie widziałem, ze sporą częścią filozofii się nie zgadzam - ale trzeba przyznać, że o podróżowaniu to gość programy robi świetne - zatem odczytuje to jako komplement
    A tak przy okazji, mój wujek/obieżyświat widział go jak kręcił się w Betlejem, i jak Cejrowski zobaczył, że to Polacy schował się za samochodami

I jeszcze jedna sprawa z Cejrowskim. Może widzieliście jego serie o Ziemi Świętej? Wyobraźcie sobie, że ja ją oglądałem może ze dwa tygodnie przed opisywanym tu wyjazdem! Ale mnie podkręcił!

A co do kłótni i zaniedbań - kurcze wstyd i dramat! Faktycznie tak jest.
    Jeden drugiemu nie pozwoli nic zrobić, a niektóre miejsca niszczeją.
    Jest taka kaplica, że aż się serce kraja, że w sumie najświętszym dla Chrześcijan miejscu dochodzi do takich sytuacji.
    A poza tym nakłada się na to taki specyficzny bliskowschodni "syfek"
    Choć muszę dodać, że jesli chodzi o żydów (nie ortodoksów) to jest czysto, schludnie i porządnie.
    I tak jak pokazywał Cejrowski przejście w Starym Mieście ulicą, która łączy część muzułmańską z żydowską - to jak odcięcie dwóch światów. U muzułmanów - "klimacik", a u żydów - klimatyzacja (maja klimatyzowaną uliczkę ze sklepikami, a może być klima bo ma dach/sklepienie).
    Fiu fiu

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    210
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    dzięki, zdjęć Cejrowskiego nie widziałem
    Chodziło mi właśnie o programy z ziemi świętej, nie o zdjęcia

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

No to teraz Ściana Płaczu i okolica

27 Turystka, przed ścianką Ściany Płaczu, po prawej widać podobną oddzielającą mężczyzn od kobiet, a tam z kolei grupkę mężczyzn świętującą Bar Micwę

28 Ortodoksi i jeszcze więksi ortodoksi A nad nimi wejście na Wzgórze Świątynne (pod Złotą kopułę). Bo Ściana Płaczu jest ścianą oporową (jak się nie mylę) II Świątyni Salomona.

29 Jak by nie b yło to najlepsze miejsce do nauczania religii. A dzieciaki, jak to dzieciaki

30 Niektórzy żydzi przymocowują sobie fragmenty Tory do ramienia i czoła, i tak się modlą

31

32 Inni wolą wersję klasyczną

33

34

35

36

37 Modlitwy w wersji papierowej, wtykane w szczeliny

38 lekko z boku

39 Niektórzy pobożni żydzi wychodzą nie odwracając się od Ściany Płaczu, wychodzą tyłem

40 A dzieci, nawet ortodoksów na szczęście dalej są dziećmi
    Fiu fiu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ładna wrzutka a atmosfera miejsca... może nie cyrkowa, to złe słowo, ale jarmarczno-odpustowa... tak to widać na zdjęciach, chociaż... 31, 35, 36 - są mocne i zdaje się widać/czuć tam ducha modlitwy
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Fajna relacja i rewelacyjne zdjęcia. Gratuluję!

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

dzięki,

pod samą Ścianą jest zdecydowanie duch modlitwy - im dalej tym gorzej

A u nas w Kraku na błoniach jak Jan Paweł II odbprawiał Mszę, to ludzie podobno kurczaki z rozna przynosili
    Fiu fiu

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    210
    Moja galeria

Kapitalne zdjęcia.

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Świetne zdjęcia. 35, 36 kapitalnie.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

dzięki wszystim za odwiedziny,
    miło, że się podoba

kolejna porcja
    Nadal wokół Ściany płaczu

41 Ponad Ścianą

42 Widok z punktu widokowego, poniżej jedno z wejść na plac (oczywiście w pełni strzeżone, z prześwietlaniem bagażu i takie tam) i w głębi Wzgórze świątynne ze Ściana płaczu (i zadaszonym przejściem na samo wzgórze)

43. To ten punkt widokowy (stojąc tyłem w stosunku do widoku wyżej) z wielką Menorą (na zdjęciu widać tylko podstawę, za szkłem) - takie podobno stały przed Świątynią Salomona, teraz jest to popularne miejsce spotkań z bajecznym widokiem (patrz wyżej) i cudną atmosferą

44. Bar Micwa - tańce i hulanki w drodze pod Ścianę płaczu, aczkolwiek muzykanty zostają przed wejściem, a ekipa towarzysząca chłopcu idzie dalej - wspomniany na wstępie cyrk - w pozytywnym tego słowa znaczeniu

45. Już pod Ścianą płaczu. Tutaj tylko śpiewają, klaszczą, oczywiście filmują, obnoszą uroczyście fragmenty Tory (może też czytają, ale nie widziałem). Po czym podchodzą pod palisadę strefy dla kobiet i tam kobiety wydają mniej lub bardziej artykułowane dźwięki. Po czym rzucają dzieciakom cukierki (nie muszę dodawać co się tam wtedy dzieje) - no cóż ten element tradycji niewiele ma wspólnego z tak podnoszonym przez niektórych odwiedzających tę galerię "duchem modlitwy" - przypomina to bardziej ... przynajmniej mnie ... - cyrk Aczkolwiek w pozytywnym tego słowa znaczeniu Ciekawe, że świętujący/bawiący się wogóle nie przejmują się ludźmi modlącymi się.
    Ciekaw jestem, czy nadal jesteście tym sformułowaniem oburzeni?

46. I na koniec spod ściany - kanapki z masłem orzechowym (przynajmniej tak wyglądały) zawsze pozostawiają niezatarty ślad
    Fiu fiu