Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 84

Wątek: Ziemia Święta 2012

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Ziemia Święta 2012

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    apz

uważam, że w religii, którą wyznaję również znalazłbym wiele elementów, które spokojnie mógłbym nazwać cyrkiem.

Jeśli moje wyjaśnienia nie są wystarczające a sformułowanie niestosowne - to dowolny Moderator może je wyciąć

Problem nie jest w Twojej czy ich religii, tu na forum nie piszemy o religii i polityce, zatem także nie oceniamy zachowań religijnych innych.
    To tyle. Moderatora wezwałem, może kiedyś się pojawi.

Przejdź do zdjęć - one są istotą forum i naszego tu pobytu.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 6.09.13 o 22:19
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Byłem w Izraelu jakiś czas temu. Ciekawy kraj. Żołnierze z bronią to codzienność. Pod Ścianą Płaczu mnóstwo policjantów widziałem. Pilnowali porządku.
    Pewnie masz sporo zdjęć , także sobie z chęcią zobaczę Izrael oczami innej osoby. Z chęcią zobaczę twoje fotki.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

kończąc wątek niewłaściwych słów, zastanawiam się dlaczego nikt nie doczepił się do mojego stwierdzenia: "...chodzić śladami Jezusa i Jego ekipy..." - no to sam się na siebie oburzę - jak mozna nazwać Maryję, Józefa, świętych, i 13 apostołów "ekipą"? No to tyle w temacie

A teraz wracam już do zdjęć

10
    Widoczek na mury starej Jerozolimy (tuż za nimi jest wzgórze światynne ze Ściana Płaczu), w tle (na prawo) Góra Oliwna

11 Fotopstryk na Górę Oliwną - Kościół przy którym stoja autokary znajduje sie przy/w Ogrójcu (Ogrójec na lewo od niego)

12 Ogrójec - i drzewa oliwne mogące pamiętać czasy Jezusa

13 ech, nie pamiętam, co też się stało w tym prawosławnym kościele, na wzgórzu Oliwnym (niewidoczny na powyższych zdjęciach)

14 I widok w drugą stronę, z Góry Oliwnej na Jerozolimę. Pomiędzy nimi znajduje się dolina rzeki Cedron (wyschnięta). Tutaj ma się odbyć Sąd Ostateczny. A ponieważ Żydzi wierzą, że kto pierwszy ten lepszy, to urządzili tu ogromny cmentarz - w czasie zmartwychwstania będą szybciej przy Bogu I sa to podobne najdroższe miejsca na świecie. I oczywiście na grobach kamyczki, coś jak u Katolików świeczki - tyle że praktyczniejsze bo wieczne
    Jak widać Żydzi to niezwykle przezorny naród, dbający o swoje interesy - doczesne i wieczne

15. I zbliżenie na mury. Po prawj stronie widać zamurowaną bramę - to przez nią wjeżdżał Jezus na osiołku do miasta tuż przed śmiercią.
    I tutaj ma powrócić Bóg podczas Sądu Ostatecznego - no i stąd w okolicy cmentarze (patrz wyżej). Choć pod samą bramą akurat jest cmentarz muzułmański
    Po prawej stronie Złotej Kopuły (meczet, w miejscu Świątyni Salomona - stąd nazwa Wzgórze Świątynne) takie dwie mizerne, szare kopółki to Grób Pański - trochę mizernie wygląda na tle innych świątyń ;(
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Foto relacja mi się podoba, opis także, gratuluję. Zawsze chciałem poczuć atmosferę tego miejsca, ale jakoś się nie układa.
    Cyrk mnie razi i uważam za mocno niestosowny. Nad ekipą się chwilę zatrzymałem, nie uznaję tego jednak za niestosowne.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Zdjęcia mi się podobają. Nie miałem okazji tam być. Może kiedyś, ale zestawiam sobie Twój opis i zdjęcia z tym co słyszałem od wujków po ich wizycie w Jerozolimie i tym co zbaczyłem w programie Wojciecha Cejrowskiego. Widzę, że na zdjęciach pojawiają się ortodoksyjni Żydzi podczas modlitwy i tu mnie jedno zastanawia. Z relacji wujka słyszałem, że jednego z ich grupy mało nie pobili, żeby wyrwać mu aparat i skasować zdjęcia, gdy ich sfotografował podczas modlitwy.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Podoba mi się relacja. Właśnie na wp.pl wyczytałem, że można polecieć do Tel Awiwu za mniej niż 300 zł (w obie strony) ale jakoś nie potrafię znaleźć takiej oferty Ale znalazłem taką za trochę ponad 400 zł w grudniu. W sumie to naprawdę tanio można się tam dostać. Hmm... Tylko teraz trochę bardziej bojno niż zazwyczaj.

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    . Widzę, że na zdjęciach pojawiają się ortodoksyjni Żydzi podczas modlitwy i tu mnie jedno zastanawia. Z relacji wujka słyszałem, że jednego z ich grupy mało nie pobili, żeby wyrwać mu aparat i skasować zdjęcia, gdy ich sfotografował podczas modlitwy.
    Jak byłem w Jerozolimie to podczas modlitwy Żydów pod Ścianą Płaczu też robiłem im kilka zdjęć.I nie sprzeciwiali się. Nie miałem żadnych kłopotów.
    Nie wiem. Może tak byli zajęci modlitwą że mnie nie widzieli jak robię im zdjęcia. A może to zależy od konkretnej osoby.
    A raz, to troje ortodoksyjnych żydów jak zobaczyli że im robię zdjęcie to ustawili się po prostu do zdjęcia. (pod Ścianą Płaczu to było właśnie ).

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Podoba mi się relacja. Właśnie na wp.pl wyczytałem, że można polecieć do Tel Awiwu za mniej niż 300 zł (w obie strony) ale jakoś nie potrafię znaleźć takiej oferty Ale znalazłem taką za trochę ponad 400 zł w grudniu. W sumie to naprawdę tanio można się tam dostać. Hmm... Tylko teraz trochę bardziej bojno niż zazwyczaj.
    Tam za zwyczaj jest bojno. Byłem parę lat temu, jak też tak było. Zalety - brak tłumów w Boże Narodzenie Polecam.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    ....Zawsze chciałem poczuć atmosferę tego miejsca....
    byłem w kilku "klimatycznych" krajach - ale nic nie równa się Ziemi Świętej, a szczególnie Jerozolimie
    To naprawdę mały kraj - na podstawowe zwiedzanie starczy nawet tydzień A jak się pozyczy samochód to już całkiem spoko

Powiem szczerze, że gdybym miał mało czasu - to sama Jerozolima wystarczy + Betlejem bo to bliziutko - 3-4 dni i bardzo fajne przeżycia, atmosfera gwarantowane

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    ....słyszałem, że jednego z ich grupy mało nie pobili, żeby wyrwać mu aparat i skasować zdjęcia, gdy ich sfotografował podczas modlitwy...
    to całkiem możliwe, oni po prostu mają już chyba dość turystów, którzy beszczelnie robią im foty jak jakimś okazom w ZOO. W dzielnicy ortodoksów jest nawet tablica z prośbą o uszanowanie ich prywatności. Z resztą jak w Mea Shearim (dzielnica ortodoksów) próbowałem robić zdjęcia to w prawdzie nie dostałem kamieniem, co się podobno zdarza, ale dziewczyny natychmiast się obracały (chyba nie wolno im zwracać się do obcych) natomiast chłopaki darli się na mnie Tak, czy inaczej, żeby ich nie drażnić, również pod Ścianą Płaczu, tak na wszelki wypadek (również rozumiejąc ich oburzenie), zdjęcia robiłem z tzw. przyczajochy lub teleobiektywem A poza tym miałem dużo czasu, bo nie musiałem gonić jak wycieczka zorganizowana

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    ..Ale znalazłem taką za trochę ponad 400 zł w grudniu. W sumie to naprawdę tanio można się tam dostać...
    nic tylko brać i lecieć, tam i tak w każdej chwili mogą spaść rakiety Hezbollahu - więc co za różnica A sporo kasy zostaje Ja bym jechał I faktycznie może tłok będzie mniejszy
    Fiu fiu

| OlyJedi Awatar Hom_er
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Jak by co to wiem, że te zdjęcia nie są jakoś super ambitne - ale tu raczej chodzi o reportaż z podróży

Mam nadzieję, że teraz będą trochę ciekawsze, to lecimy dalej

16 Wejście do Bazyliki Grobu Pańskiego - bazylika jakby wchłonęła Golgotę, grób Jezusa, miejsce znalezienia Krzyża i ostatnich kilka stacji Drogi Krzyżowej

17 Drzwi, do których klucz przechowują muzułmanie (dwie rodziny kłócą się kto ma do niego prawo) i codziennie go przynoszą, żeby je zamknąć a potem otworzyć

18 Golgota - i ołtarz, pod którym można dotknąć skały

19 Golgota - z widocznymi (pod szybą) fragmentami Golgoty

20 Aby dotknąć miejsca wbicia krzyża trzeba stać w długiej kolejce, czasami jednak (szczególnie wieczorem) robi się dość pusto i zjawiają się rózni ... ludzie, był nawet ...

21Widok z antresoli bazyliki - Golgoty

22 W innej części bazyliki znajduje się kościółek zbudowany wokół/na Grobie Jezusa - i wszechobecna kolejka do wejścia

23 W przedsionku Grobu Pańskiego

24 Wnętrze (ołtarzyk)

25 Poniżej Golgoty znajdowało się miejsce gdzie wyrzucano "zużyte" krzyże - tu (dziś kaplica w bazylice, schodami w dół) znaleziono Krzyż Pański

26 Graffiti Krzyżowców lub pielgrzymów - na szczęście nie dotarli tam ze swoimi hasłami polscy kibice
    Fiu fiu