Niestety słupy też się zdarzają w ciekawych miejscach. Generalnie są postawione wzdłuż drogi, niestety najczęściej tej od strony gór. Jak się robi zdjęcia z samochodu to jakimś dziwnym trafem prawie zawsze słup trafi w środek zdjęcia, a jak nie słup to jakiś krzak
Też sobie o nim pomyślałem jak tam byłem. Nie tylko Bodzip, Yamada pewnie też, i parę innych osób.
Co jakiś czas zdarzają się motele i jakieś domki. Tutaj akurat w pobliżu Kanionu Marmurowego było ich sporo.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Kaniony zawsze kojarzyły mi się z bezkresem i kosmicznym krajobrazem. Gdzie turyści? Tak mali, że ich po prostu nie widać?
Na Twoich zdjęciach takie pustki, może wszyscy wybrali właśnie ten Kanion Antylopy:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Crowded_at_Upper_Antelope_Canyon.jpg
Turyści byli i to niestety w wielkich ilościach. Tutaj akurat nie było ich tak dużo, pewnie ze względu na późną już godzinę. Tam gdzie byli fotki robiłem/obciąłem ponad ich głowami. Pod samymi górami się nie szwendali.
Stąd wyruszyliśmy do Parku Narodowego Wielkiego Kanionu. Wjechaliśmy od strony wschodniej. Pierwsze punkty widokowe w parku minęliśmy w ciemnościach, tylko błyskawice rozświetlały niebo. Jadąc dalej prawie 40 km dotarliśmy do celu Grand Canyon Village gdzie znajdują się główne punkty widokowe i zaczęliśmy szukać miejsca na nocleg - niestety wszystko zajęte. Zgodnie z radami pojechaliśmy kilka km dalej do miejscowości z dużą ilością moteli, hoteli ale też wszystko zajęte. Pojechaliśmy do kolejnej miejscowości - to samo. Cóż, długi weekend. Wróciliśmy z powrotem nad kanion i kolejna noc w samochodzie na parkingu. Plus tego był taki, że byliśmy zaraz rano nad kanionem zanim pojawiły się tłumy, nie płaciliśmy za wjazd i nie czekaliśmy w długiej kolejce gdzie pobierali opłaty.
Jak widzę to zdjęcie z Kaniony Antylopy to tak sobie myślę, że może i dobrze, że mnie tam nie było. Pewnie trzeba dobrze wybrać porę odwiedzin aby uniknąć tłumów.
Wieczorem wrzucę kolejne fotki już znad Wielkiego Kanionu.
Ostatnio edytowane przez alnico ; 6.09.13 o 16:04
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Fajna relacja - mnie zastanawia kolor skał. Na pierwszym planie jest inny niż na drugim. Ten na drugim planie jest taki fioletowy trochę nienaturalny. Ciekawi mnie czy faktycznie tak to tam "na żywo" wygląda czy też z jakiegoś powodu kolory są zakłamane.
Już wieczór![]()
![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
A ja o suchym pysku do zdjęć się zabieram- jakbyś postawiła piwo to byłbym bardziej zmobilizowany
Jedna rzecz to pewnie inna warstwa geologiczna tych skał na pierwszym planie, a druga to oświetlenie. Ostatnie zdjęcia były robione o zachodzie słońca i wtedy skały przybierały bardziej fioletowy i czerwony odcień. Bliżej południa kolory były bardziej stonowane.
Zaraz biorę się za zdjęcia
Wracając jeszcze do tłumów turystów to na szczęście nie było to widoczne na drogach. Jedyne korki na jakie trafiliśmy były w okolicach aglomeracji San Francisco. W porównaniu z naszymi drogami jazda tam to czysta przyjemność.