Sony ma jakiś pakiet akcji, ale nigdzie nie było mowy, że większościowy. Wpływ jednej firmy na drugą jest pewnie zerowy.
Sony ma jakiś pakiet akcji, ale nigdzie nie było mowy, że większościowy. Wpływ jednej firmy na drugą jest pewnie zerowy.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przesadziłem, że kontrolny. Sony jest największym udziałowcem Olympusa, ale potrzebują jeszcze co najmniej drugie tyle wykupić (obecnie 11%) żeby im nikt nie podskoczył w głosowaniach.
Główny udziałowiec ma jednak wpływ na spółkę.
Canon coś takiego zrobił, w dodatku z matrycą rozmiarami zbliżoną do 4/3. Teraz już nie ma odwrotu, takie kompakty jak RX100 III, X100, jakiś tam Nikon i Ricoh z APS-C pokazały właściwy kierunek. Mam nadzieję, że nowy Olek będzie miał matrycę co najmniej 1" - mniejsze już nie przystoją w 2014 roku.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ponoć następca LX7 ma mieć większą matrycę i wbudowany wizjer. Czyżby nadchodziły złote lata zaawansowanych kompaktów?
Dla mnie następca mogły mieć sterowanie z LX3, to kółko Olkowe (PM2, XZ1/2, FL600R) jednak jest za małe. Jakoś dziwnie się składa, że w LX3 nic mi się nie włącza przez przypadek. Do tego solidna aktualizacja trybu: filmiki: płaski styl a la cine-D z GH4, bez agresywnego wyostrzania, dużo większy bitrate i nawet nie musi być 4K, niech dadzą 1080/50, na koniec S-krzywa i cena. Na dotychczasowym poziomie i żadne eRiXy nic tu nie zwojują, tak dobra jest to konstrukcja.
Schodząc na ziemię (i czytając optycznych test XZ1) pewnie będzie to, co w LX8 czyli troszku większa matryca i ewentualnie wykastrowany evf.
Spełnienia marzeń czekającym![]()
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
A ja w LX3 uwielbiałem ten joy. Jednym joyem dało się wszystko poustawiać w moment. Ale fakt, w XZ2 sterowanie jest wzoroweTe dwa pierścienie nastawów to strzał w 10
Jesli chodzi o XZ-3 to myślę, że jednak dadzą matrycę 4/3. Sądzę po tym, że zlikwidowali cały projekt PENmini i to właśnie zaawansowane kompakty wejdą w tą dziurę.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Wątpię, że dadzą tak dużą matrycę.
Jak wtedy przekonaliby ludzi do zakupu PENów? Kompakt miałby wtedy same przewagi nad PENem z kitowym obiektywem.
Zresztą, po tym jak Sony dało jasny zoom do RX100 III to, pozostaje albo gonić parametrami, albo walczyć sporo niższą ceną.