Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Borne Sulinowo w ponurych klimatach

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Borne Sulinowo w ponurych klimatach

Wklejam 3 fotki krajoznawcze z Bornego Sulinowa - bazy wojskowej założonej w 1935 roku przez nazistów w celu przygotowywania do wojny jednostek pancernych, artylerii i chemicznych. Baza była przejęta w 1945 przez wojska radzieckie i użytkowana do 1992 roku. Dzisiaj domy kadry wojskowej są remontowane prze deweloperów i zasiedlane przez chętnych i mających pieniądze na zakup mieszkań. Poligon ćwiczeniowy bazy (okolo 200 km kwadratowych) lezy odłogiem, porasta drzewami.
    Pzdr, TJ

1

2

3

| OlyJedi Awatar youlekart
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    byłem tam . Miałem kiedyś mieć tam mieszkanie
    kiedyś tego nie było na mapie
    a cała baza jest pod ziemią ( baza wojskowa ) . ciekawa rzecz to w jeziorze znaleziono ponoć statek podwodny który transportowano ponad 100 km tunelem podwodnym do Bornego i tam go remontowano ..
    YoulekArt Juliusz Zełudkowski
    www.yart.5x.pl

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Tadeusz, z Piły mam do tego miejsca niewiele kilometrów, bywałem tam, ze trzy, może cztery razy, ale takich fotek nie uzyskałem, wtedy, jeszcze byłem analowy. W reportarzu przedstawiasz trzy fotografie, które wg. mnie mówią wszystko o tym miejscu. To moja ocena, znam ludzi, którzy kupowali mieszkania w momencie odejścia sojuszników, znam ich relacje. Ciekawy temat, ale zbyt późna pora, by podyskutować. Ciekawy jest cmętarz radziecki, i nawet kilka fotek tam zrobiłem, ale nie do wstawienia.
    Pozdrawiam
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    dwójka i trójka mi nie leży.
    IMHO nic w nich nie ma. Jedno to zdjęcie spod wiaduktu
    drugie to jakis domek nad którym jest duża chmura.
    Nic nie pokazują a jesli pokazują to w sumie nie wiadomo co.

Za to pierwsza fota na pewno coś opowiada. Patrzę i zastanawiam się co to jest ?
    Poligion ? , Czarnobyl ? myślę że jedynka oddaje klimat
    natomiast IMHO dwa i trzy jest bez przemyślenia

pozdrawiam
    dobas

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: Borne Sulinowo w ponurych klimatach

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Poligon ćwiczeniowy bazy (okolo 200 km kwadratowych) lezy odłogiem, porasta drzewami.
    Pzdr, TJ
    E tam leży podobno to jedno z najlepszych miejsc do Paintballa w całej Polsce. Też tam często bywałem ze względu na ośrodek rehabilitacyjny. Fajny spadek zostawili nam czerwoni bracia

Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Borne Sulinowo w ponurych klimatach

Cytat Zamieszczone przez opiotr
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Poligon ćwiczeniowy bazy (okolo 200 km kwadratowych) lezy odłogiem, porasta drzewami.
    Pzdr, TJ
    E tam leży podobno to jedno z najlepszych miejsc do Paintballa w całej Polsce. Też tam często bywałem ze względu na ośrodek rehabilitacyjny. Fajny spadek zostawili nam czerwoni bracia
    jaki spadek ??
    przecież to nasze
    www.yart.5x.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    byłem tam w dzieciństwie... pamiętam ruskie cukierki na wagę, ruskie gofry...

najlepsza fotka z wnętrza pustostanu.

Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    najlepsza fotka z wnętrza pustostanu.
    Tez mi się tylko ta fota podoba a miejsce bardzo ciekawe tylko komary tną ostro bo wkoło las
    www.yart.5x.pl

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    1 - miejsce którego nie było a widać, że tam tętniło życie, 2 - garaż na czołgi lub inny ciężki sprzet co mówi jakie tam było życie, 3 - w tym czarnym punkcie powstaje normalne życie. Szkoda, że pogoda nie dopisała ale jeśli chodzi o wymowę tych kadrów to dla mnie są. Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za zabranie głosu.

Zdjęcie ze słupami podporowymi (nr 2) przedstawia wnętrze magazynu, jednego z tych, które widać na fotce nr 1. Budynki te maja konstrukcję szkieletową, żelbetową, ściany, to wypełnienie z cegieł. Widoczne budynki na fotce 1, to sa magazyny stojące przy bocznicy kolejowej.

Bazę Borne wybudowano w latach 1932 (wstepne prace geodezyjne i studia projektowe - przed dojściem Hitlera do władzy!) do 1938 (poblogosławiona faszystowskim uniesieniem ręki przez tfu Adolfa).
    Tu sie formowały dywizje do ataku na Polskę, m.in. dywizja pancerna Guderiana oraz pupilka fuhrera - niejakiego "lisa pustyni" - feldmarszałka Rommla, przed wyprawą afykańską.
    Tu także było bardzo dużo baraków, w których mieszkali jeńcy wojenni - Francuzi i Polacy - około 15 000, a około 50 000 się przewinęło przez obozy jenieckie.
    Tu była główna szkoła artylerii Trzeciej Rzeszy i mnóstwo obersturmbahnfuhrerow musiało mieć gdzies mieszkać, stąd miasteczko Borne.
    Jest to jedna z bardzo nielicznych miejscowości na Pomorzu, której nazwa ma żródłosłów niemiecki (Born - źródło).
    Borne ma prawa miejskie, lecz nie jest to miasto mające układ "miejski" (rynek lub jakieś centrum zwarte i peryferie) - nie posiada zwartej zabudowy, poniewaz budynki sa rozrzucone ze względu na utrudnienie zniszczenia w razie ewentualnych nalotów. Oryginalne budynki mieszkalne dla kadry wybudowane przez 3 Rzeszę z tych samych względów nie są wysokie, tylko dwupoziomowe - skryte częściowo wśród drzew. Miasto wygląda raczej jak jakiś ośrodek sanatoryjny.

Poligon borneński się marnuje jako miejsce do ćwiczen wojska, ale w pobliżu jest Drawsko z dużym poligonem, który jest wynajmowany wojskom państw zachodznich i USA od czasu do czasu.

Coraz częściej są urządzane w Bornem imprezy potrzebujące dużej przestrzeni, jak np. chyba od 2007 roku coroczny Międzynarodowy Zlot Historycznych Pojazdów Wojskowych, zawody strażackie, zawody paintballowe i inne.

W samym Bornem jest bardzo duże jezioro połączone z wieloma innymi, co stwarza bardzo dobre warunki dla organizacji imprez kajakarskich. Obiekty poligonowe (bunkry, wyrzutnie rakiet) są częściowo udostępnione do zwiedzania (świadkowie zaginięć i wypadków nie radzą indywidualnie penetrować tych obiektów, można się przewieźć na swojej odwadze). Wokół lasy i bardzo niska gęstość zaludnienia, raj dla grzybiarzy. Baza noclegowa - bardzo rozwinięta.

Około 6 km na południe od Bornego opuszczona baza Kłomino - podbaza Bornego (niesamowite wrażenie), niezasiedlona do dzisiaj.

Pzdr, TJ