Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Mały przewodnik rowerowy o szlakach do niedawna zamkniętych.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Mały przewodnik rowerowy o szlakach do niedawna zamkniętych.

Motywem założenia tego wątku była chęć pokazania zwłaszcza amatorom rowerowej turystyki na forum- szlaków rowerowych które jeszcze do niedawna nie istniały, lub istniały w utrudnionej wersji. Jak wiecie rowerowa turystyka w naszym kraju wciąż się intensywnie rozwija i jak się wydaje nareszcie nadąrzają za tym różne organa administracji oraz.....wojsko. Tak, tak to nie przypadek że napisałem o armii, bo nad naszym morzem do niedawna nasze dzielne wojsko blokowało dostęp do ciekawych szlaków, które często były krótszą drogą do celu.

I właśnie od opisu takiego szlaku prowadzącego z Mrzeżyna do Pogorzelicy (odwrotnie też) postanowiłem zacząć ten wątek. Ale nie traktjcie go jak autorskiego, mam nadzieję że wielu z Was się poprzez własne wpisy dołączy.

Gdy w 2008 r. jechałem z żoną i 3 córkami "Szlakiem latarni morskich" po dojechaniu do Pogorzelicy spotkał nas ekstermalny wysiłek w postaci pchania rowerów po krzaczowisku, potem 8 km. po bruk od którego chciały odpaść ręce, a na końcu pod bramą wojskowej jednostki w Mrzeżynie pełniący wartę żołnierz poinformował nas że przez teren jednostki nie przejedziemy do Mrzeżyna bo jest to niedozwolone mocą decyzji władz wojskowych. Musieliśmy wtedy "wymyśleć" sposób na dotarcie do Mrzeżyna i przepchaliśmy ciężkie rowery najpierw przez krzaczory, potem przez wydmy by na końcu tej ekstremy pchać rowery 3 km. po grząskiej plaży.

Od tamtego czasu minęło już 5 lat, i tak się złożyło(to mój pomysł) że trasą mojej tegorocznej wyprawy z córką Olą, przebiegała na pewnym odcinku odwrotnie niż przed 5 laty. Bardzo byłem ciekawy czy i co się zmieniło między Mrzeżynem a Pogorzelicą. Czy nadal rowerzyści muszą jechać okrężną drogą (35 km) przez Trzebiatów. Dziś już wiem że nie muszą bo z dawnej niedostępnej oficjalnie drogi opanowanej przez wojsko, wytyczono część szlaku rowerowego do Pogorzelicy, który liczy ok.14 km.
    No to zaczynamy..............

Gdy wyjedziemy z Mrzeżyna w kierunku Pogorzelicy po ok. 2 km. zobaczymy taki obrazek
    1.Ta droga prowadzi podobno do wojskowego osiedla mieszczącego się nieopodal jednostki wojskowej. Ale zwróćcie uwagę na znaki i szlaban po lewej stronie.

Zwiastują one fajny prowadzący przez lasy rowerowy szlak o nawierzni szutrowej, brukowej i betonowo-asfaltowej.
    A tak się ten szlak zaczyna

2.a 100 m dalej...............
    3.

---------- Post dodany o 17:37 ---------- Poprzedni post był o 16:49 ----------

To miejsce postojowe(pierwsze od strony Mrzeżyna) na którym umieszczono tablicę informacyjną o tutejszym środowisku leśnym. Ale dla rowerzystów umieszczono również taką bardzo ważną tablicę informacyjną.
    4.
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 2.09.13 o 21:55

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Mały przewodnik rowerowy o szlakach do niedawna zamkniętych.

Kurcze ale elegancka ścieżka rowerowa i parking.
    Może mam pecha ale w Krakowie jakoś trudno mi trafić na sensowną ścieżkę. Zawsze mam dylemat czy dać się zabić zgodnie z przepisami czy jechać chodnikiem

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Kurcze ale elegancka ścieżka rowerowa i parking.
    Może mam pecha ale w Krakowie jakoś trudno mi trafić na sensowną ścieżkę. Zawsze mam dylemat czy dać się zabić zgodnie z przepisami czy jechać chodnikiem
    może lepsze okolice Krakowa ? w samym centrum faktycznie strach..
    http://roweroweemocje.pl/okolicekrakowa/
    Ostatnio edytowane przez kris12 ; 2.09.13 o 19:41
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Fajnie że pojawiły się pierwsze wpisy. Pozwólcie zatem że zanim (mam nadzieję) pojawią się następne, dokończę prezentację całego odcinka Mrzeżyno-Pogorzelica.
    Może znajdą się wśród Was tacy, którzy tamtędy będą mieli okazję przejechać.
    od miejsca gdzie była pierwsza tablica, szlak prowadzi przez las
    5.do drugiego miejsca na odpoczynek
    6.potem wchodzi wchodzi na drogę betonową. Tu trzeba uważać na pojazdy wojskowe
    7.z betonowej nawierzchni, wracamy na leśne szutry (za przewodnika posłużyła mi córka Ola)
    8.a z leśnych szutrów, na bruk którym dojedziemy do kolejnego przystanku z widokiem na Bałtyk
    9.takiego jak ten
    10.i tablicą pokazującą nasze położenie
    11.tu też można chwilę odpocząć na ławeczkach
    12.Od tego miejsca do Pogorzelicy jż naprawdę niedaleko, a szlak biegnie brukowaną drogą w pobliżu ogrodzonych terenów wojskowych. Z dobrego źródła dowiedziałem się, że pośród pagórków za ogrodzeniem, są jeszcze silosy po nukleranych sowieckich pociskach SS-20

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

No ładnie to zrobili, trzeba przyznać. U mnie nie ma żadnych ścieżek rowerowych. Chyba by ich pogięło jakby zrobili.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

To u mnie jest nieco inne podejście. Ścieżek z gatunku "zrobiliśmy" też jest niewiele, pojawiają się głównie podczas remontu jakiegoś kawałka drogi ze środków UE i hurra mamy ścieżkę rowerową. Szkoda, że w jednej części miasta 700m, w drugiej kolejne 500m itd. Natomiast adaptuje się ścieżki leśne pod trasy rowerowe. I tak mamy stare ścieżki leśne jakie były całymi latami, ale opatrzone znakami tras rowerowych
    W sumie i tak jest fajnie, bo mogło nie być nic. Szkoda tylko, że to są ścieżki stricte rekreacyjne, a nie takie, z których można korzystać żeby codziennie normalnie się rowerem poruszać po mieście. W tym drugim przypadku pozostaje tak jak droplet napisał
    The question is, who cares?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    To u mnie jest nieco inne podejście. Ścieżek z gatunku "zrobiliśmy" też jest niewiele, pojawiają się głównie podczas remontu jakiegoś kawałka drogi ze środków UE i hurra mamy ścieżkę rowerową. Szkoda, że w jednej części miasta 700m, w drugiej kolejne 500m itd. Natomiast adaptuje się ścieżki leśne pod trasy rowerowe. I tak mamy stare ścieżki leśne jakie były całymi latami, ale opatrzone znakami tras rowerowych
    W sumie i tak jest fajnie, bo mogło nie być nic. Szkoda tylko, że to są ścieżki stricte rekreacyjne, a nie takie, z których można korzystać żeby codziennie normalnie się rowerem poruszać po mieście. W tym drugim przypadku pozostaje tak jak droplet napisał
    Wiem, wiem - mnie autobus kiedyś też zepchnął z drogi
    Ciekawe jak u Was z tymi ścieżkami rekreacyjnymi przerobionymi na rowerowe, bo niedawno w Sopocie dostałem opie**ol za chodzenie po ścieżce rowerowej.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Wiem, wiem - mnie autobus kiedyś też zepchnął z drogi
    Ciekawe jak u Was z tymi ścieżkami rekreacyjnymi przerobionymi na rowerowe, bo niedawno w Sopocie dostałem opie**ol za chodzenie po ścieżce rowerowej.
    Tu ludzie, aż tak przewrażliwieni nie są Ale jak idziemy razem, to Paweł pilnuje, żeby nikt z nas po części dla rowerów nie szedł
    The question is, who cares?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Motywem założenia tego wątku była chęć pokazania zwłaszcza amatorom rowerowej turystyki na forum- szlaków rowerowych które jeszcze do niedawna nie istniały, lub istniały w utrudnionej wersji.
    Gratuluję pomysłu!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi
    Mieszka w
    WROClove
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Zawsze mam dylemat czy dać się zabić zgodnie z przepisami czy jechać chodnikiem
    piękne zdanie
    ja jestem z W-wia. staram się jeździć wyłącznie po ścieżkach, miejscowych parkach i okolicznych lasach.
    moim subiektywnym zdaniem we W-wiu jest sporo ścieżek ale są i takie które powstały kosztem zaboru użytkowej powierzchni.
    mam na myśli wydzielenie ścieżki z pasa ruchu drogowego.
    nie ukrywam, że jako użytkownik widzę zmiany! na lepsze!
    do ideału brakuje ale cieszę się z obecnego stanu.
    można wskazać kilka absurdalnych miejsc we W-wiu... one zasługują już na miano satyrycznej krytyki.
    Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 3.09.13 o 13:44
    było Lustro jest panasonic lumix Lx100
    (brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)