Motywem założenia tego wątku była chęć pokazania zwłaszcza amatorom rowerowej turystyki na forum- szlaków rowerowych które jeszcze do niedawna nie istniały, lub istniały w utrudnionej wersji. Jak wiecie rowerowa turystyka w naszym kraju wciąż się intensywnie rozwija i jak się wydaje nareszcie nadąrzają za tym różne organa administracji oraz.....wojsko. Tak, tak to nie przypadek że napisałem o armii, bo nad naszym morzem do niedawna nasze dzielne wojsko blokowało dostęp do ciekawych szlaków, które często były krótszą drogą do celu.
I właśnie od opisu takiego szlaku prowadzącego z Mrzeżyna do Pogorzelicy (odwrotnie też) postanowiłem zacząć ten wątek. Ale nie traktjcie go jak autorskiego, mam nadzieję że wielu z Was się poprzez własne wpisy dołączy
.
Gdy w 2008 r. jechałem z żoną i 3 córkami "Szlakiem latarni morskich" po dojechaniu do Pogorzelicy spotkał nas ekstermalny wysiłek w postaci pchania rowerów po krzaczowisku, potem 8 km. po bruk od którego chciały odpaść ręce, a na końcu pod bramą wojskowej jednostki w Mrzeżynie pełniący wartę żołnierz poinformował nas że przez teren jednostki nie przejedziemy do Mrzeżyna bo jest to niedozwolone mocą decyzji władz wojskowych. Musieliśmy wtedy "wymyśleć" sposób na dotarcie do Mrzeżyna i przepchaliśmy ciężkie rowery najpierw przez krzaczory, potem przez wydmy by na końcu tej ekstremy pchać rowery 3 km. po grząskiej plaży.
Od tamtego czasu minęło już 5 lat, i tak się złożyło(to mój pomysł) że trasą mojej tegorocznej wyprawy z córką Olą, przebiegała na pewnym odcinku odwrotnie niż przed 5 laty. Bardzo byłem ciekawy czy i co się zmieniło między Mrzeżynem a Pogorzelicą. Czy nadal rowerzyści muszą jechać okrężną drogą (35 km) przez Trzebiatów. Dziś już wiem że nie muszą bo z dawnej niedostępnej oficjalnie drogi opanowanej przez wojsko, wytyczono część szlaku rowerowego do Pogorzelicy, który liczy ok.14 km.
No to zaczynamy..............
Gdy wyjedziemy z Mrzeżyna w kierunku Pogorzelicy po ok. 2 km. zobaczymy taki obrazek
1.Ta droga prowadzi podobno do wojskowego osiedla mieszczącego się nieopodal jednostki wojskowej. Ale zwróćcie uwagę na znaki i szlaban po lewej stronie.
Zwiastują one fajny prowadzący przez lasy rowerowy szlak o nawierzni szutrowej, brukowej i betonowo-asfaltowej.
A tak się ten szlak zaczyna
2.a 100 m dalej...............
3.
---------- Post dodany o 17:37 ---------- Poprzedni post był o 16:49 ----------
To miejsce postojowe(pierwsze od strony Mrzeżyna) na którym umieszczono tablicę informacyjną o tutejszym środowisku leśnym. Ale dla rowerzystów umieszczono również taką bardzo ważną tablicę informacyjną.
4.

Odpowiedz z cytatem